Eb 2024: Lee Casciaro négy nappal „legyőzte” Zlatan Ibrahimovicot

Vágólapra másolva!
2023.03.25. 19:24
null
Lee Casciaro, a korrekorder gibraltári játékos a hollandoktól sem retten meg (Fotó: Getty Images)
A gibraltári Lee Casciaro és a svéd Zlatan Ibrahimovic lett a két legidősebb játékos, aki ugyanazon az estén szerepelt az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, és mindkettő túlszárnyalta a korábbi olasz kapus, Dino Zoff csaknem negyven évvel ezelőtti korrekordját – írta honlapján az európai szövetség (UEFA).

Casciaro pénteken a görögök ellen 41 évesen és 176 naposan szerepelt, Ibrahimovic pedig négy nappal ifjabban, 41 esztendősen és 172 naposan játszott a belgákkal szemben. Mindkét játékos válogatottja hazai pályán 3–0-ra kikapott.

Az UEFA szerint a gibraltári támadó teljes pályafutását a Lincoln Red Impsnél töltötte, és több mint ötven trófeával büszkélkedhet a klubnál. Az európai porondon is hírnevet szerzett, amikor 2016-ban csapatával nyert a skót Celtic FC ellen Bajnokok Ligája-selejtezőn.

„Amíg a legmagasabb szinten teljesíthetek, ez a fontos – idézte a honlap a Casciaro által 2022 végén mondottakat. – Senki sem tudja a jövőt, de az biztos, hogy szeretnék még néhány évig játszani.”

Ibrahimovicot mint „örökzöld svéd csatárt” méltatja az írás, hozzáfűzve: korábban talán még ő sem tudta volna elképzelni, hogy a 42. életévében még mindig rekordokat fog dönteni. Mindössze hat nappal a mostani Eb-selejtező előtt a svéd támadó lett a Serie A történetének legidősebb gólszerzője, amikor az AC Milan játékosaként betalált az Udinese kapujába – 14 hónappal keresztszalag-műtétjét követően játszott első olasz bajnoki meccsén.

„Ha jó formában vagyok, folytatni akarom” – mondta Ibrahimovic a sikeres visszatérést követően.– Azok, akik fitten vonulnak nyugdíjba, általában megbánják. Sokat szenvedtem ez alatt a tizennégy hónap alatt. Itt a lehetőség, hogy ezt bepótoljam.”

Casciaro és Ibrahimovic után a korlétrán a harmadik helyet Dino Zoff foglalja el 41 évvel és 90 nappal. Az olasz futball 1983-ban visszavonult kiválósága az 1982-es világbajnokságon 40 esztendősen lett aranyérmes, és ezzel a legidősebb játékos, aki vb-címet tudott nyerni.

Az első tízben Casciaro és Ibrahimovic mellett még egy aktív játékos van, a San Marinó-i Roberto Di Maio, aki kilencedik a listán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik