Eb 2024: Saka-mesterhármas, Anglia hetet vágott Észak-Macedóniának

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.06.19. 22:57
null
Bukayo Saka mesterhármast szerzett, Harry Kane kétszer is betalált, Anglia kiütötte Észak-Macedóniát (Fotó: Getty Images)
Anglia Bukayo Saka triplájával és Harry Kane duplájával kiütötte Észak-Macedóniát, míg Ukrajna a vártnál nehezebben, de legyőzte Máltát a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének C-csoportjában. A D-csoportban Örményország a hajrában szerzett büntetővel múlta felül Lettországot, Törökország az emberelőnyét kihasználva győzött Wales ellen.

Ukrajna–Málta

Ukrajna az esélyeshez méltóan dominálta a találkozót. Málta hősiesen védekezett, Ukrajna Andrij Jarmolenko révén még egy tizenegyest is elhibázott az 52. percben. Húsz perccel később azonban ismét büntetőhöz jutott Ukrajna, amit ezúttal Viktor Cigankov végezhetett el, aki már nem hibázott. Ukrajna tehát a vártnál nehezebben, de hozta a kötelezőt és Anglia mögött a csoport második helyén áll.

Anglia–Észak-Macedónia

Anglia az Észak-Macedónia elleni eddigi négy mérkőzéséből csak kettőt nyert meg. Anglia tapasztalt kezdővel lépett pályára, ugyanis a játékosok összesen 590 alkalommal voltak tagjai a nemzeti csapatnak, ami a második legtöbb a szigetországiak történelmében.

A rutinos válogatott meg is szerezte a vezetést a 29. percben, miután Shaw tette pontosan középre a labdát, s Harry Kane a szokásához híven nem hibázott és a léc alá vágta a labdát. Szűk tíz perccel később megduplázta előnyét Anglia. Ezúttal a jobb oldalon alakítottak ki helyzetet a hazaiak, aminek a végén Walker passzából Bukayo Saka talált be.

A félidő vége előtt Henderson előkészített, Marcus Rashford a keresztbevetődő védők között az üres kapuba lőtt (3–0).

A hazaiak a második félidőben sem lassítottak. Bukayo Saka előbb a 47. percben, majd négy perccel később ismét betalált (5–0). Azonban itt sem volt még vége, hiszen a csereként beálló Kalvin Phillips is betalált, majd Bejtulai szabálytalanságát követően Kovács István játékvezető tizenegyest ítélt, amit Harry Kane magabiztosan értékesített.

Több gól már nem született, Anglia a győzelmével továbbra is hibátlan mérleggel vezeti a C-csoportot.

A Debrecent erősítő Dorian Babunszki és a fehérvári Nikola Serafimov az 57. percben, míg a mezőkövesdi David Babunszki a 67. percben állt be csereként.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ
C-CSOPORT
Ukrajna–Málta 1–0
Nagyszombat. G.
Viktor Cigankov (72. – 11-esből)
Anglia–Észak-Macedónia 70
Manchester. G: Kane (29., 73. – 11-esből), Saka (38., 47., 51.), Rashford (45.), Phillips (64.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 4 4 15– 1 +14 12
2. Ukrajna 3 2 1 4– 4 0 6
3. Olaszország 2 1 1 3– 2 +1 3
4. Észak-Macedónia 3 1 2 4–11 –7 3
5. Málta 4 4 1– 9 –8 0

Örményország–Lettország

Örményország teljes mértékben uralta a Lettország elleni mérkőzés első félidejét, amely során játékosai kilencszer próbálkoztak kapura lövéssel, végül Nair Tiknizjan szerezte meg a vezetést a 35. percben. Hiába a nagy fölény, a második félidőben egyenlített Lettország, miután egy távoli próbálkozás megpattant Sztyopa Mkrtcsjanon, így a saját kapujába került a labda, öngól. A hajrában tizenegyeshez jutottak a hazaiak, amit Tigran Barszegjan kíméletlenül értékesített, így Örményország 2–1-re győzött, és feljött a D-csoport második helyére.

Törökország–Wales

Törökország már a 9. percben vezetést szerzett egy öngóllal, azonban a VAR les miatt érvénytelenítette a találatot. Joe Morrell kiállítása miatt emberelőnybe került Törökország az első félidő végén. A fordulást követően közel voltak a vezető gólhoz a hazaiak, de Calhanoglu kihagyta a tizenegyest, míg Nayir gólját ezúttal kezezés miatt érvénytelenítette a játékvezető.

Néhány perccel később végre összejött a vezető találat, miután Yilmaz beadását Umut Nayir fejelte a kapuba. Nyolc perccel később Arda Güler gólja el is döntötte a találkozót. Törökország győzelmével továbbra is vezeti a D-csoportot.

D-CSOPORT
Örményország–Lettország 2–1
Jereván. G:
Tiknizjan (35.), Barszegjan (90+1. – 11-esből), ill. Mkrtcsjan (67. – öngól)
Törökország–Wales 20
Samsun. G: Nayir (72.), Güler (80.). Kiállítva: Morrell (41. – Wales)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Törökország 4 3 1 7–5 +2 9
2. Örményország 3 2 1 7–5 +2 6
3. Wales 4 1 1 2 4–7 –3 4
4. Horvátország 2 1 1 3–1 +2 4
5. Lettország 3 3 3–6 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik