És felsípolt a skót duda! – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.06.14. 23:58


A müncheni stadion felé, a német–skót nyitómeccsre tartó U6-os metrón a Studentenstadt megállónál beütött a baj, baleset miatt mindenkinek le kellett szállnia, csaknem egy óráig álltunk ott. Arról a pontról ez volt az egyetlen tömegközlekedési eszköz, amivel el lehetett érni a stadiont. Mire mindenki kidühöngte magát, a pillanatra beálló csendben felsípolt egy skót duda. De olyan szépen, mintha angyalok nyomkodták volna.

Ebben a pillanatban ért a felismerés: elkezdődött hát!

Itt vagyunk már öt napja, ért már számtalan élmény, de a fények most villantak fel igazán: jönnek végre a meccsek!

Az elmúlt napokban a német sportmédiában leggyakrabban visszaköszönő kifejezés az volt: Sommermärchen. Vagyis nyári tündérmese. Mint Matthias Sammer Kicker-interjúját szemlézve is írtam róla, a 2006-os, szintén németországi vb-hez szervesen hozzánőtt kifejezés ez, amelynek a lényege, hogy azon a tornán Németország beleszeretett saját magába. Csodálatos idő volt, valóságos kánikula, a hazai csapat a vártnál jobban szerepelt, és a világ ráébredt, milyen vendégszerető hely Németország. Egy sportújságíró szerint a 2006-os vb annak a generációnak a ­Woodstock-élménye volt, egy szociológus pedig azt fejtegette – bár ezt erős túlzásnak tartom –, hogy a világháború óta akkor először lehettek büszkék magukra a németek.

Most mindenki azt találgatja: a 2024-es Eb is lehet-e hasonló generációs élményforrás?

A Kicker legfrissebb számának főszerkesztői jegyzetében Jörg Jakob azt írja, hogy 2016 után lényegében az első „rendes” nagy torna jön, mert a 2018-as Oroszországban volt (…), a 2021-es Eb-be a Covid csúfított bele, a katari vb pedig az emberi jogok eltiprásáról szólt (...), de íme, itt az alkalom, hogy a végletesen megosztott Európa egy hónapra megfeledkezzen a politikáról és a világháború előérzetéről, élvezze a futballt, ami összehoz. Ehhez képest az Eb egyik első gesztusaként betiltották – politikai okokból – a szerelemről szóló L’Amour Toujours című világslágert a stadionokban. Mintha 2006 egy másik évszázadban lett volna.

A nyári tündérmeséhez egyelőre a nyár is hiányzik, ritkán van 18 Celsius-fok fölött a hőmérséklet. Woodstock-élmény persze ettől még lehet belőle, ott is szinte végig esett az eső. Sommer nélkül egy napig még megvagyunk (ellenünk védi szombaton a svájci kaput – bocsánat…), de hogy tündérmese legyen a vége, nos, abban benne vagyunk!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik