Eb 2020: A magyar válogatottnak sok erőssége van – Goncalo Guedes

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.06.12. 11:32
null
Goncalo Guedes szerint a magyar futballisták fizikailag erősek (Fotó: Török Attila)
A Valencia balszélsője, Goncalo Guedes szerint a magyar futballisták fizikailag erősek, és a győzelemhez Portugáliának dominálnia kell a mérkőzést.

 

„Lehet kiabálni?” – kérdezi egy lelkes középkorú hölgy, miután a portugál válogatott csapatbusza rendőri kísérettel begördül az Illovszky Rudolf Stadion elé.

„Kettőt gyorsan” – szól a válasz az egyik biztonsági őr, amire szinte azonnal felhangzik, hogy „Welcome to Budapest Ronaldo” és „Good luck to the European Championship”. A jókívánságokat a hölgy úgy százötven méterről arrébb folytatja, kellemes reggelt kíván a Juventus 36 éves, ötszörös aranylabdás támadójának, igaz a játékosok addigra már jó eséllyel az öltözőben vannak.

Ahol fáznak. Legalábbis, ahogyan fél füllel elkapok egy beszélgetést, a helyiektől kérték, hogy kapcsolják ki a légkondit, mert nagyon hűvös van. Az illetékesek természetesen azonnal intézkednek, mindent megtesznek, hogy Bruno Fernandeséknek ne kelljen kaparó torokkal pályára lépniük kedden a Puskás Arénában a magyar válogatott ellen.

A szombat délelőtti sajtótájékoztató közben nyugodt körülmények között zajlik, a portugál játékosok közül ezúttal Goncalo Guedes állja a kérdések özönét. A Valencia balszélsőjét először arról faggatják, mennyire tudja függetleníteni magát a gyenge klubidénytől – a „denevérek” a La Liga 13. helyén zártak –, és mint mondja, ezzel az égvilágon semmilyen problémája nincsen. A lehető legjobb formában áll a nemzeti csapat rendelkezésére, és még az sem veti vissza, hogy május végén pozitív lett a koronavírus-tesztje, így a felkészülés egy részét kénytelen volt kihagyni.

„Semmilyen tünetem nem volt, így a karantén alatt egyéni edzésekkel tartottam formában magamat – válaszolja Goncalo Guedes. – Határtalanul boldog voltam, amikor kézbe vehettem a negatív teszteredményt, és újra csatlakozhattam a többiekhez. Nem érzem úgy, hogy a fertőzés miatt hátrányba kerültem volna a többiekkel szemben. Az erőállapotom kiváló, a magabiztosságom úgyszintén.”

A 24 éves balszélső a közelgő Magyarország elleni mérkőzésre is kitért, és szavaiből kitűnt, hogy komoly vetélytársnak tartja Marco Rossi együttesét.

„A magyar válogatottnak sok erőssége van, játékosaik fizikailag erősek, és a tizenhatoson belül nagyon veszélyesek. Számítunk rá, hogy ellenfelünk a végsőkig harcol, ráadásul több tízezer drukkerrel a háta mögött, ami szintén előnyt jelenthet számára. A mi feladatunk, hogy érvényre juttassuk a saját erősségeinket, többet kell birtokolnunk a labdát, végig dominálnunk kell a mérkőzést. Sokan mondják, hogy halálcsoportba kerültünk, de én nem így érzem. Nehéz, az biztos, de ha hozzuk amit tudunk, ugyanúgy továbbjuthatunk, mint máshonnan.”

Guedes a várható kezdőcsapattal kapcsolatos kérdést kikerülte, saját szerepéről is mindössze annyit mondott, hogy ha számít rá a szövetségi kapitány, a legtöbbet hozza ki magából. Arról, hogy mégis hogyan állhat fel Portugália kedden Magyarország ellen, a sajtónyilvános edzés sem adott sok támpontot. A keret teljes létszámban készült, a három kapus elkülönítve a mezőnyjátékosoktól, akik a két térfélre osztva mozogtak, tizenegyen és tizenketten. A kezdőcsapatot a jelölőmezek alapján sem igazán lehetett megsaccolni, minden bizonnyal még Fernando Santos fejében is van némi bizonytalanság. A tempó nem volt különösebben magas, rövid bemelegítést laza passzolgatás, majd valamivel gyorsabb tempójú cicázás követetett, a labdát birtokló csapattól jellemzően nem igazán sikerült elvenni a labdát. Remélhetőleg, a magyar válogatottra kedden ezen a téren nem lesz panasz.

MAGYARORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: Bogdán Ádám
(Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár), Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cseri Tamás (Mezőkövesd),Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár),Schäfer András (DAC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros)
TÁMADÓK: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

PORTUGÁLIA – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK:
Anthony Lopes (Olympique Lyon – Franciaország), Rui Patrício (Wolverhampton – Anglia), Rui Silva (Granada – Spanyolország)
VÉDŐK:Joao Cancelo (Manchester City – Anglia), Nélson Semedo (Wolverhampton – Anglia), José Fonte (Lille – Franciaország),Pepe (Porto),Rúben Dias (Manchester City – Anglia),Nuno Mendes (Sporting CP),Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Danilo Pereira (PSG – Franciaország), Joao Palhinha (Sporting CP), Rúben Neves (Wolverhampton – Anglia), Bruno Fernandes (Manchester United – Anglia),Joao Moutinho (Wolverhampton – Anglia), Renato Sanches (Lille – Franciaország), Sérgio Oliveira (Porto), William Carvalho (Real Betis – Spanyolország)
TÁMADÓK:Pedro Goncalves (Sporting CP),André Silva (Eintracht Frankfurt – Németország),Bernardo Silva (Manchester City – Anglia),Cristiano Ronaldo (Juventus – Olaszország),Diogo Jota (Liverpool – Anglia), Goncalo Guedes (Valencia – Spanyolország),Joao Félix (Atlético Madrid – Spanyolország), Rafa Silva (Benfica)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik