BL-döntősök, topligások és nagy visszatérők Joachim Löw csapatában

Vágólapra másolva!
2021.05.24. 11:02
null
Mats Hummels és Thomas Müller vezérei lehetnek a német válogatottnak (Fotó: AFP)
A magyar válogatott csoportellenfeleinek szövetségi kapitányai kihirdették, kik azok a játékosok, akikkel megkezdik a felkészülést az Eb-re. A Nemzeti Sport Online-on összegyűjtjük a keretekkel kapcsolatos érdekességeket. A sorozatot a világbajnok franciákkal kezdtük, most pedig a kontinenstorna után búcsúzó Joachim Löw irányította német labdarúgó-válogatottal folytatjuk.

 

♦ A német kerethirdetés legnagyobb feltűnését két világbajnok játékos, Mats Hummels és Thomas Müller visszatérése jelenti. A Borussia Dortmund kiváló középhátvédje, és a Bayern München remek formában futballozó támadója egyaránt 2018. november 19-én, egy Hollandia elleni hazai Nemzetek Ligája-mérkőzésen (2–2) játszott legutóbb a válogatottban. Az elmúlt időszakban felemás teljesítményt nyújtó német csapatnak nagy szüksége van két vezéregyéniségre – Joachim Löw velük nem nyúlhat mellé.

♦ A keretből jelenleg két játékos bevethetősége kérdéses: Leon Goretzka izomrostszakadásból lábadozik, a 101-szeres válogatott Toni Kroos pedig jelenleg koronavírus-fertőzött, de várhatóan az Eb-re már meggyógyulhat.

Még csak tizenegy éves volt Németország legutóbbi vb-címének megszerzésekor (2014) az idén nagykorúvá váló angol-német kettős állampolgárságú Bayern-támadó, Jamal Musiala, aki német keret legfiatalabb tagjaként készülhet az Európa-bajnokságra. A nationalelf legidősebbje, Manuel Neuer majdnem kétszer annyi idős (35), mint az ifjú játékos.

♦ A keret átlagéletkora 27.5 év, piaci összértéke a Transfermarkt adatai alapján 964 millió euró (ezzel a világ harmadik legerősebbje Franciaország és Anglia után), átlagosan 37.08 millió eurót ér egy játékos.

♦2014 tavasza és 2016 novembere között tíz alkalommal szerepelt a német csapatban a jelenleg a Monacót erősítő támadó, Kevin Volland, aki 77 találatával klubszínekben hiába az elmúlt nyolc év negyedik legeredményesebb német csatára (Marco Reus 91 gólos, Timo Werner 91, Thomas Müller 86) mögött, közel öt év kihagyás után kap csak meghívót. Király Gábor egykori müncheni csapattársa a jelenlegi idényben 40 tétmérkőzésen 18 góllal és 8 góllal segítette a hercegségi gárdát, teljesítménye pedig Löw szerint ismét válogatott szintű.

♦ A német válogatott kapuját a legutóbbi, Észak-Macedónia elleni (1–2) vb-selejtezőn védő Barcelona-kapus Marc-André ter Stegen térdsérülés miatt kénytelen kihagyni a tornát, míg a Borussia Dortmund támadója, Marco Reus a kerethirdetés előtt nem sokkal bejelentette: lemondja az Eb-részvételt.

♦ A legtöbb játékost a nationalelfbe kimagaslóan a Bayern München adja: a bajorok nyolc labdarúgója, Serge Gnabry, Leon Goretzka, Joshua Kimmich, Jamal Musiala, Thomas Müller, Manuel Neuer, Leroy Sané és Niklas Süle vehet részt a tornán. A rangsorban a második helyen a Chelsea és a Borussia Mönchengladbach áll 3–3 játékossal(Kai Havertz, Antonio Rüdiger, Timo Werner, ill. Matthias Ginter, Jonas Hoffman és Florian Neuhaus). Dortmund- és RB Leipzig-spíler 2-2 lesz ott német színekben az Eb-n (Emre Can, Mats Hummels, ill. Michael Halsterberg, Lukas Klostermann), minden más klub csak egy embert delegál.

A német keret minden játékosa az öt európai topligában – angol, francia, német, olasz, spanyol élvonal – futballozik.A legtöbb labdarúgót (tizenhetet) a Bundesliga adja, a Premier League-ből hat, a La Ligából, a Ligue 1-ből és a Serie A-ból pedig egyaránt egy fő érkezik a csapatba.

♦Nincsen olyan játékos a németeknél, aki még nem lépett pályára az A-válogatottban.

♦A Bajnokok Ligája május 29-i döntőjén négy német játékos is pályára léphet: Kai Havertz, Antonio Rüdiger és Timo Werner a Chelsea, Ilkay Gündogan pedig a Manchester City színeiben.

♦ A keretből négyen már a kilenc évvel ezelőtti, 2012-es lengyel–ukrán közös rendezésű Eb-n is ott voltak: Ilkay Gündogan, Toni Kroos, Thomas Müller és Manuel Neuer,

♦ A 2014-ben világbajnok csapatból öten képviselhetik hazájukat az Eb-n: Matthias Ginter, Toni Kroos, Mats Hummels, Thomas Müller és Manuel Neuer.

♦ Hat játékos maradt a legutóbbi, 2016-os franciaországi kontinenstornára utazó keretből: Emre Can, Mats Hummels, Joshua Kimmich, Thomas Müller, Manuel Neuer és Leroy Sané.

♦ A 2018-as vb-n csúnyán leégő német csapatból 11-en lesznek ott az Eb-n: Matthias Ginter, Leon Goretzka, Ilkay Gündogan, Mats Hummels, Joshua Kimmich, Thomas Müller, Manuel Neuer, Antonio Rüdiger, Niklas Süle, Kevin Trapp és Timo Werner.

Joachim Löw számos kiváló játékos közül válogathat, így megengedhette magának, hogy kihagyja többek között a dortmundi Julian Brandtot, a PSG-t erősítő Julian Draxlert, és a leverkuseni Florian Wirtzet.

Íme egy lehetséges álomcsapat a kimaradók névsorából(zárójelben klubjaikat és becsült értéküket tüntettük fel, millió euróban), akiknek az összértéke 271 millió euró:

Ter Stegen (Barcelona, 75 millió euró) – R. Baku (Wolfsburg, 22 millió euró), Kehrer (PSG, 24 millió euró), Tah (Leverkusen, 20 millió euró), P. Max (PSV, 16 millió euró) – M. Arnold (Wolfsburg, 19 millió euró), Weigl (Benfica, 20 millió euró), – Draxler (PSG, 20 milllió euró), Demirbay (Bayer Leverkusen, 18 millió euró), Amiri (Leverkusen, 22 millió euró) – Waldschmidt (Benfica, 15 millió euró)

A NÉMET EB-KERET
KAPUSOK: Bernd Leno(Arsenal – Anglia),Manuel Neuer(Bayern München),Kevin Trapp(Eintracht Frankfurt)
VÉDŐK: Matthias Ginter(Borussia Mönchengladbach),Robin Gosens(Atalanta – Olaszország),Christian Günter(Freiburg),Marcel Halstenberg(RB Leipzig),Mats Hummels(Borussia Dortmund),Lukas Klostermann(RB Leipzig),Robin Koch(Leeds United – Anglia),Antonio Rüdiger(Chelsea – Anglia),Niklas Süle(Bayern München)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Emre Can(Borussia Dortmund),Serge Gnabry(Bayern München),Leon Goretzka(Bayern München),Ilkay Gündogan(Manchester City – Anglia),Kai Havertz(Chelsea – Anglia),Jonas Hofmann(Borussia Mönchengladbach),Joshua Kimmich(Bayern München),Toni Kroos(Real Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK: Jamal Musiala(Bayern München),Thomas Müller(Bayern München),Florian Neuhaus(Borussia Mönchengladbach),Leroy Sané(Bayern München),Kevin Volland(Monaco – Franciaország),Timo Werner(Chelsea – Anglia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik