A Nemzetek Ligája-playoff most éppen segítene Magyarországon

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.09.11. 11:38
null
Szalai Ádám és Kleinheisler László a szlovákok elleni hazai Eb-selejtezőn (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott pillanatnyilag nincs továbbjutást jelentő helyen az Eb-selejtezős csoportjában, ha viszont a mai csoportállások szerint rendeznék meg a Nemzetek Ligája-playoffot, akkor ott lenne a négy Eb-kvótért zajló vigaszágon. Ez persze puszta elmélet, de hogy felkészülten futhassunk majd neki az Eb-pótselejtezőt helyettesítő meccsrendszernek, érdemes megint végigzongoráznunk, hogyan is van ez.

Mint ismert, Magyarország a csoportjában a második, az abszolút sorrendben a 31. helyen zárta a Nemzetek Ligája 2018. őszi küzdelmeit, azaz nem szerzett jogot arra, hogy – sikertelen Eb-selejtezők esetén – automatikusan csatába szállhasson az NL-playoffban hozzáférhető négy Eb-kvótáért.

Viszont a mezőnyfeltöltés lehetősége kínál számára némi reményt.

Az NL-playoffmezőny aktuális összetételét szemléző korábbi cikkeinkben már rögzítettük, hogy a mieink – ha lemaradnak a direkt kvalifikációról – akkor reménykedhetnek javítási lehetőségben, ha az Eb-selejtező csoportjaiban minél inkább érvényesül a papírforma, azaz szinte kivétel nélkül olyan válogatottak szereznek Eb-kvótát, amelyek előttünk végeztek a Nemzetek Ligája abszolút sorrendjében.

Most megfelelő a „csillagok állása”: alólunk egyedül Szlovénia áll továbbjutásra, így az NL-rangsor 31. helyén álló magyar válogatott – Bulgária és Izrael társaságában, egészen pontosan mögöttük – feltöltés révén éppen becsúszna a playoffmezőnybe.

Ha a mostani állás lenne a végeredmény, akkor az egyaránt a C-ligából érkező három válogatottat sorsolással helyeznék el a playoffmezőnyben, azaz előfordulhat, hogy Magyarország

• a papíron legerősebbek közé, az A-liga playoffjába kerül (a jelenlegi állás szerint Hollandia, Svájc és Izland mellé);
• a B-liga pótvizsgázói közé soroltatna be (a jelenlegi állás szerint Bosznia-Hercegovina, Ausztria és Wales mellé);
• a legkedvezőbb esetben a C-sek között próbálkozhatna (a jelenlegi állás szerintSkócia, Norvégia és Szerbia mellett).

Mindegyik négyesből egy csapat lesz ott az Európa-bajnokságon, és bizony erősek a riválisok, akik közül kettőt kellene legyőzni.

Akit részleteiben is érdekel a feltöltés, kövessen bennünket, folytatjuk!

Cristiano Ronaldo a Nemzetek Ligája-serleggel (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo a Nemzetek Ligája-serleggel (Fotó: AFP)

A KIINDULÓPONT

Mint ismert, a Nemzetek Ligája 2018. őszi csoportküzdelmei során nyújtott teljesítmény alapján minden ligában kialakult a playoff mezőnye, azt hivatalosan a csoportelsők alkotják. Az alapszereposztás a következő:

A-LIGA: Portugália, Hollandia, Anglia, Svájc (az NL 2019. júniusi négyes döntőjét ez a négy válogatott vívta – a házigazda Portugália nyerte el a serleget –, ám a 2020. márciusi playoff ettől független)
B-LIGA: Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Dánia, Svédország
C-LIGA: Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország
D-LIGA: Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország

AZTÁN AZ ÉLET ÁTÍRJA

Ezt a szereposztást írja majd felül a most zajló Eb-selejtező, amelynek végén minden csoportból az első két helyezett kijut az Eb-re. Az így kvótát szerző csapatok értelemszerűen nem szerepelnek majd az NL 2020. márciusi playoffjában, a helyüket ligájukon belülről, vagy ha ez nem lehetséges, más ligákból feltöltik.

A pillanatnyi állás szerint az érintettek közül Portugália, Anglia, Ukrajna, Dánia, Svédország és Finnország kvótához jutna az Eb-selejtezőből, azaz a playoffra szóló jegyük másnak jutna: négyüket sikerülne saját ligájukon belülről pótolni, kettőt viszont csak kívülről – így kerülünk a képbe mi, magyarok.

Az alábbiakban ezt modellezzük az UEFA honlapján található pillanatnyi hivatalos csoportállások szerint. Nézzük az ideiglenes playoffmezőnyt a Nemzetek Ligája rangsora alapján!

VASTAG NAGYBETŰVEL: az NL-playoffra jogosult csapatok az NL-csoportkör alapján.
Áthúzva: az Eb-selejtező jelenlegi állása szerint Eb-résztvevők, azaz nem érdekeltek az NL-playoffban.
Vastag kisbetűvel: az NL-playoffra feltöltés alapján jogot szerző országok.

A-LIGA
1. PORTUGÁLIA
(pillanatnyilag csoportmásodik)
2. HOLLANDIA
3. ANGLIA
(pillanatnyilag csoportelső)
4. SVÁJC

5. Belgium (pillanatnyilag csoportelső)
6. Franciaország (pillanatnyilag csoportmásodik)
7. Spanyolország (pillanatnyilag csoportelső)
8. Olaszország (pillanatnyilag csoportelső)
9. Horvátország (pillanatnyilag csoportelső)
10. Lengyelország (pillanatnyilag csoportelső)
11. Németország (pillanatnyilag csoportelső)
12. Izland

A PILLANATNYI PLAYOFFMEZŐNY: Hollandia, Svájc, Izland és feltöltéssel Bulgária/Izrael/Magyarország.

MAGYARÁZAT: a Nemzetek Ligája négy finalistája a júniusi négyes döntő miatt még mindig meccshátrányban van, de közülük már csak kettő (Hollandia, Svájc) nem áll továbbjutó helyen – azaz jelen állás szerint a Nemzetek Ligáján keresztül próbálkozhatna az Eb-re jutással. Ha ma lenne vége az Eb-selejtezőknek, akkor a playoff harmadik résztvevője Izland lenne, egy válogatott pedig feltöltéssel érkezne: Bulgária, Izrael vagy Magyarország.

A bolgárok egyelőre nyeretlenül utolsók a csoportjukban, de az NL-reményük erősebb a miénknél (Fotó: AFP)
A bolgárok egyelőre nyeretlenül utolsók a csoportjukban, de az NL-reményük erősebb a miénknél (Fotó: AFP)

B-LIGA
13. BOSZNIA-HERCEGOVINA
14. UKRAJNA
(pillanatnyilag csoportelső)
15. DÁNIA (pillanatnyilag csoportmásodik)
16. SVÉDORSZÁG (pillanatnyilag csoportmásodik)
17. Oroszország (pillanatnyilag csoportmásodik)
18. Ausztria
19. Wales

20. Csehország (pillanatnyilag csoportmásodik)
21. Szlovákia (pillanatnyilag csoportmásodik)
22. Törökország (pillanatnyilag csoportelső)
23. Írország (pillanatnyilag csoportelső)
24. Észak-Írország (pillanatnyilag csoportmásodik)

A PILLANATNYI PLAYOFFMEZŐNY: Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Wales és feltöltéssel Bulgária/Izrael/Magyarország.

MAGYARÁZAT: a B-liga négy NL-csoportgyőztese közül három (Ukrajna, Dánia, Svédország) továbbra is továbbjutó helyen áll az Eb-selejtezőcsoportjában, így az ő pozíciójuk a playoffban megürülne. A Bosznia-Hercegovina mellett képződő három üres helyet fel kell tölteni: két helyre beugorna Ausztria és Wales, csakhogy – ugyanúgy, ahogyan eggyel feljebb – a B-ligában több besorolásra váró csapat nem maradna (a többiek mind továbbjutó helyen állnak az Eb-csoportjukban). Azaz itt is következne a feltöltés: érkezne az abszolút rangsornak megfelelően Bulgária, Izrael vagy Magyarország.

C-LIGA
25. SKÓCIA
26. NORVÉGIA
27. SZERBIA
28. FINNORSZÁG
(pillanatnyilag csoportmásodik)
29. Bulgária
30. Izrael
31. Magyarország
32. Románia
33. Görögország
34. Albánia
35. Montenegró
36. Ciprus
37. Észtország
38. Szlovénia (pillanatnyilag csoportmásodik)
39. Litvánia

A PILLANATNYI PLAYOFFMEZŐNY: Skócia, Norvégia, Szerbia, Bulgária/Izrael/Magyarország

MAGYARÁZAT: a C-liga NL-csoportgyőztesei közül Finnország még mindig továbbjutó helyen áll az Eb-csoportjában, így helye a playoffban betöltésre vár. A szabályok szerint a pillanatnyi ligarangsor következő helyezettje lenne a befutó, csakhogy – mint láttuk – az erősebb ligák létszámhiánya miatt három válogatott is „feltöltési versenyben van”. Ez esetben sorsolással dőlne el, hogy Bulgária, Izrael és Magyarország közül melyik lép a további három NL-csoportgyőztes (Skócia, Norvégia, Szerbia) mellé.

Izrael csupán egy pontot szerzett a két szeptemberi Eb-selejetzőjén – marad az NL? (Fotó: AFP)
Izrael csupán egy pontot szerzett a két szeptemberi Eb-selejetzőjén – marad az NL? (Fotó: AFP)

D-LIGA
40. GRÚZIA
41. ÉSZAK-MACEDÓNIA
42. KOSZOVÓ
43. FEHÉROROSZORSZÁG

44. Luxemburg
45. Örményország
46. Azerbajdzsán
47. Kazahsztán
48. Moldova
49. Gibraltár
50. Feröer
51. Lettország
52. Liechtenstein
53. Andorra
54. Málta
55. San Marino

A PILLANATNYI PLAYOFFMEZŐNY: Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország

MAGYARÁZAT: a liga csapatai közül már egy sem áll továbbjutó helyen áll, amiből az is következik, hogy a pillanatnyi állás szerint a D-liga négy NL-csoportgyőztese (Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország) játszaná a playoffot.

AZ UEFA HIVATALOS MAGYARÁZÓ VIDEÓJA (átkattintással)

EMLÉKEZTETŐÜL A FELTÖLTÉS FŐ SZABÁLYAI

A feltöltés alulról felfelé történik, azaz – ha szükséges – először a D-, majd a C-, a B-, végül pedig az A-liga playoffmezőnyét kerekítik ki.

Ha egy NL-csoportelső az Eb-selejtezőből kijut az Európa-bajnokságra, akkor
a ligán belüli sorrend alapján helyettesítik a legjobb helyezésű, de Eb-kvótát nem szerző válogatottal;
• amennyiben ez a ligán belüli létszám kimerülése miatt nem lehetséges, akkor az abszolút sorrendben következő, Eb-kvótát nem szerző válogatottal, válogatottakkal töltik fel a playoffmezőnyt;
• de vigyázat: ha valamelyik playoffban ott lesz akár csupán egyetlen NL-csoportelső is, az védettséget élvez, azaz csak az abszolút rangsor olyan válogatottja léphet az üres playoffhelyre, amelyik a védett csoportelső ligájánál gyengébb ligában szerepelt 2018 őszén.

Időközben nyilvánosságra került fontos kitétel, hogy ha egy ligából egynél több válogatott szerez jogot a playoffban való részvételre feltöltés révén, akkor közöttük sorsolással döntik el, hogy a szóba jöhető ligák melyikének rájátszásában próbálkozhatnak.

A PLAYOFF MENETRENDJE

Mindenképpen négy playofftorna lesz egyenként négy csapattal, két egymeccses elődöntővel, egymeccses döntővel. Minden tornán az abszolút NL-rangsor szerint alakul ki az elődöntő párosítása: a legmagasabban rangsorolt csapat fogadja a legalacsonyabban rangsoroltat, a második legmagasabban rangsorolt a harmadikat.

Kulcsdátumok
2019. november 22.:
a döntők helyszínének sorsolása – mind a négy playofftorna vonatkozásában eldöntik, hogy az elődöntő melyik párosának továbbjutója lesz a házigazda.
2020. március 26–28.: 8 egymeccses elődöntő a magasabban rangsorolt válogatottak otthonában.
2020. március 29–31.: 4 egymeccses döntő.

A SELEJTEZŐK SORÁN PÓTSELEJTEZŐS HELYEN ÁLLTAK
Táblázatunkban nyomon követjük, hogy az Eb-selejtezők idején, a dupla fordulók után mely válogatottak foglalták el a Nemzetek Ligája-playoffra feljogosító helyeket.
ALAP
1-2. FORDULÓ UTÁN
3-4. FORDULÓ UTÁN
MOST 7-8. F.
UTÁN
A VÉGÉN
A-LIGA
Portugália x
x x

Hollandia x
x x
x
Anglia
x

Svájc
x

x
x
Horvátország
x x
Izland
x
x
Bulgária, Izrael vagy Magyarország*


x
B-LIGA
Bosznia-Hercegovina x
x x
x
Ukrajnax

Dánia x
x

Svédország
x

Ausztria
x x
x
Wales


x
x
Csehország
x

Románia*


x
Bulgária, Izrael vagy Magyarország*



x
C-LIGA
Skócia x
x x
x
Norvégia x
x x x
Szerbia x
x x
x
Finnország x
x

Bulgária


x
Bulgária, Izrael vagy Magyarország



x
D-LIGA
Grúzia x
x x
x
Észak-Macedónia x
x x
x
Koszovó x
x x
x
Fehéroroszország x
x x
x
Jelmagyarázat
x = playoffrésztvevő
↑ = playoffrésztvevőből továbbjutó helyre lépett az Eb-csoportjában
= átmenetileg kiesett a playoffmezőnyből
* = alsóbb ligából, feltöltéssel

A MÁRCIUSI HELYZETKÉP ITT ÉRHETŐ EL!

A JÚNIUSI HELYZETKÉP ITT ÉRHETŐ EL!

Immár az UEFA is közli a playoffmezőny aktuális állását, amely ide kattintva tekinthető meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik