Eb 2020: Kovács Kálmán, az 56-szoros válogatott önkéntes

Vágólapra másolva!
2021.07.02. 18:31
null
Somogyi Zsolt és Kovács Kálmán (Fotó: Dömötör Csaba)
Pénteken Kovács Kálmán volt a vendég a városligeti szurkolói zóna NS-pódiumán. Az 56-szoros magyar válogatott labdarúgót Somogyi Zsolt, a Nemzeti Sport labdarúgórovatának munkatársa kérdezte többek között a labdaszedés fortélyairól, a testnevelőtanári tapasztalatairól, a braziloknak lőtt góljáról, és arról, hogy korábbi franciaországi légiósként hogyan értékeli a „kékek” nyolcaddöntőben záruló Eb-szereplését.

Kovács Kálmán – a 2016-os franciaországi tornán átélt élményén felbuzdulva – önkéntesként dolgozott a budapesti Eb-mérkőzéseken: a labdaszedő gyerekeknek segített. A pódiumbeszélgetés során mesélt a labdaszedés Eb-n alkalmazott szigorú szabályairól, és arról is, hogyan élte át a magyar válogatott meccseit a Puskás Aréna játéktérének közvetlen közelében. Szóba került Fiola Attila franciáknak lőtt gólja, a gólöröme és...

„A legmeghatóbb jelenet számomra az volt, amikor a csapat körbement, és megpróbálta megköszönni a közönségnek a kapott támogatást – elevenítette fel Kovács Kálmán a magyar–francia meccs (1–1) utáni pillanatokat. – Láttam Fiola Attila feleségét és kislányát, s nagyon viszketett a tenyerem, hogy bevigyem hozzá a kicsit a pályára. De nem ismerem a feleségét, valószínűleg nem adta volna ide nekem, pedig nagyon jó érzés lett volna, ha ebben tudok segíteni.”

Kovács annak idején a francia élvonalban is futballozott – az Auxerre csatáraként kétszer végzett a bajnoki góllövőlista második helyén az aranylabdás Jean-Pierre Papin mögött –, így érdekes, mit gondol a „kékek” nyolcaddöntővel záruló Eb-szerepléséről.

Kovács Kálmán (Fotó: Dömötör Csaba)
Kovács Kálmán (Fotó: Dömötör Csaba)

„A magyar–francián azt éreztem a franciákon, hogy úgy vannak vele, ez a mérkőzés bármikor meglehet, hogy jobbak, simán hozzák, aztán be kellett érniük az egy–eggyel. Igazából vállvonogatással oldottak meg minden hibát, viszont a Svájc elleni mérkőzésen már összevesztek a pályán, ott már olyan magas volt a feszültség, hogy nem tudták kezelni” – fogalmazott Kovács, felidézve franciaországi tapasztalatai egyikét, amikor az első vesztes meccs után szomorkodva arra figyelt fel az öltözőben, hogy a csapattársai fütyörészve zuhanyoznak.

„Többször átélve hasonlót, fél év után rákérdeztem, hogyan lehetséges ez, mire azt a választ kaptam, hogy ami már elmúlt, azzal nem kell foglalkozni, már a következő hétre kell készülni. Egy közelmúltbeli példát idézve: a franciák úgy lettek világbajnokok, hogy előtte Luxemburggal otthon döntetlent játszottak. Megkapták érte a kritikákat, de megrántották a vállukat, és mentek tovább. Most rossz periódusban vannak, de ezzel a mentalitással könnyebb kijönni belőle” – tette hozzá a korábbi kiváló támadó.

A TELJES BESZÉLGETÉS

A rendezvény szombati vendége Kovács kortársa, a korábbi 33-szoros válogatott labdarúgó, Kardos József lesz, beszélgetőpartnere pedig Edvi László, a Mandiner sportrovatának munkatársa. A beszélgetés szokás szerint 16.55-kor kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik