Vajon képes lesz ismét sokkolni Európát Dánia? - csapatbemutató

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2012.06.04. 21:37
null
Lehet, hogy kényelmetlen lesz a kispad Morten Olsennek az Eb-n (Fotó: Reuters)
Címkék
Hétfőtől már csak négy nap van hátra a nyári labdarúgó Európa-bajnokságig, a visszaszámlálás során pedig mindennap más résztvevő válogatottat mutatunk be a Nemzeti Sport Online-on: fókuszban az aktuális csapat, a nemzeti együttes történelme a nagy tornákon, illetve a válogatott valaha volt legjobb játékosai. A soron következő csapatbemutató alanya Dánia.

 

Dánia csoportelsőként jutott ki a június 8-án kezdődő Európa-bajnokságra, maga mögé utasította Portugáliát és a szomszédos Norvégiát. A csoportkör sorsolásán azonban nem szegődött a szerencse Morten Olsen fiai mellé, ugyanis a dánok a „halálcsoportba” kerültek Németországgal, Hollandiával és Portugáliával karöltve, ami nem sok jót enged sejtetni számukra – olyannyira nem, hogy a válogatottat 12 éve irányító 62 esztendős szakvezető korai búcsú esetén minden bizonnyal átadja helyét Michael Laudrupnak.

A dánok óriási meglepetésre megnyerték az Európa-bajnokságot 1992-ben, ezzel sokkolták az „öreg kontinenst”. Jugoszlávia legyőzte az északiakat a selejtezőben, ám a háborús helyzet miatt nem szerepelhetett az Eb-n, így Dánia ment a kontinenstornára. Richard Möller Nielsen szövetségi kapitány nagy örömére (vagy éppen bánatára), ugyanis a mester a konyháját szerette volna felújítani, ehelyett készíthette a nemzeti csapatot az Eb-re. Olyannyira jól sikerült azonban ez neki, hogy Franciaországot és a címvédő Hollandiát is legyőzte az esélytelennek tartott dán együttes, majd a döntőben az aktuális világbajnok Németországot is két vállra fektette. És azt se feledjük, hogy az 1986-os világbajnokságon is továbblépett a „halálcsoportból” a dán csapat…

A későbbiekben visszaesett a dánok teljesítménye a nagy nemzetközi tornákon: a 2002-es vb-n és a 2004-es Eb-n még eljutottak az egyenes kieséses szakaszig, ám a 2006-os vb-re és a 2008-as Eb-re már nem is kvalifikálták magukat. A két évvel ezelőtti világbajnokságon a csoportkör jelentette a végállomást Olsen legénységének. A nemzeti tizenegy jelenlegi helyzetét Jan Mölby, a válogatott korábbi középpályása vázolta.

„Morten Olsen személyében 12 éve állandó edzője van a nemzeti csapatnak, s a 4–3–3-as formációt tökéletesen alkalmazzuk. Minden játékos tudja a dolgát, és úgy gondolom, a válogatott futball erről is szól. Nicklas Bendtner és Christian Eriksen is kiváló futballista, a legjobbja az együttesnek azonban Daniel Agger. Ő fogja össze a védelmet, ha neki jól megy a játék, van esélyünk. Eriksen megmutathatja magát az Eb-n” – értékelte a dán válogatottat Jan Mölby.

Olsen mester számára a legnagyobb fejtörést természetesen a bivalyerős csoportellenfelek okozzák. A kontrákra építő dán válogatottnak nem lesz könnyű megakadályoznia, hogy a riválisok gólt szerezzenek, hiszen olyan futballisták rohamozzák majd kapujukat, mint Cristiano Ronaldo (Portugália), Mario Gomez (Németország) vagy éppen Robin van Persie (Hollandia). Ráadásul támadásban is meg kell újulnia Dániának, ugyanis a 2010-es dél-afrikai vb-n alkalmazott hadrend nem igazán vált be…

FELTÖREKVŐK ÉS RUTINOSAK A VÉDELEMBEN

Nagy érvágás a dánoknak, hogy Thomas Sörensen nem sokkal az Eb előtt megsérült, így nem vehet részt a kontinenstornán. A Stoke City 35 éves kapusa több mint százszor ölthette magára a címeres mezt. A kapusposztért így a francia Eviant erősítő Stephan Andersen és a Manchester Unitedben David de Gea mellett epizódszerephez jutó Anders Lindegaard küzd majd, illetve a Sörensen helyett behívott Kasper Schmeichel.

A védelem jobb oldalán a combsérüléséből felépülő Lars Jacobsen az alapember, a rutinos jobbhátvéd megfordult az Evertonban, a West Hamben és a Hamburgban is. A balbekk Simon Poulsen lesz minden bizonnyal, aki jól ismeri a holland futballt, hiszen 2008 óta az AZ-t erősíti – a kezdőbe kerülésért Michael Silberbauer száll harcba vele.

A védelem közepén biztosnak tűnik Daniel Agger és Simon Kjaer helye. Előbbi, a Liverpool hátvédje az elmúlt esztendőben sokat bajlódott különböző sérülésekkel (térd, borda), 123 napot volt kénytelen kihagyni, ám ha egészséges, akkor a világ legjobb középhátvédjeinek egyike. Utóbbit, a VfL Wolfsburg AS Romának kölcsönadott bekkjét többen kritizálták klubcsapatában elkövetett kapitális hibái miatt, ám a 23 éves futballista – aki nem tudta felvenni a német futball ritmusát, ezért visszatért Itáliába – a 2010-es vb-n és az Eb selejtezősorozatában is jól teljesített, sokan Fernando Hierróhoz és Ronald Koemanhoz hasonlítják.

Kjaer helyére a védelemben Andreas Bjelland pályázik, aki a selejtezők során meggyőzte Olsen mestert, hogy érdemes őt kivinni az Eb-re – bár rutintalansága egyelőre ellene szól.


Eriksen befuthat az Eb-n
Eriksen befuthat az Eb-n

A LEGNAGYOBB ÍGÉRETTŐL A „KORMÁNY NÉLKÜLI MOTORCSÓNAKIG”

A mai dán válogatott jócskán elmarad a 90-es évek csapatától, amelyet többek között a Laudrup fivérek (Brian és Michael) fémjeleztek. Ahogy azt említettük, minden bizonnyal 4–2–3–1-et fog alkalmazni az „Olsen Gang” az Eb-n. A védekező feladatokat a középpályán William Kvist és Niki Zimling fogja ellátni. Előbbi alulértékelt és kevésbé ismert játékos, pedig a világ legjobb szűrői közé nőtte ki magát, s remek idényen van túl a VfB Stuttgarttal. Utóbbi a belga FC Bruges-t erősíti, és alapember volt a kvalifikáció során. Christian Poulsen és Lasse Schöne jöhet még szóba ezen a poszton, ám előbbi – aki jelenleg Franciaországban keresi kenyerét – kisebb sérüléssel küszködik.

A szervezés Christian Eriksen feladata lesz, akit az európai futball egyik legnagyobb ígéretének tartanak (a Chelsea-nél kétszer is szerepelt próbajátékon, ám nem tartották elég erősnek az angol futballhoz). A mindkét lábával zseniális dolgokat véghezvivő középpályást Wesley Sneijderhez hasonlítják, az Ajax aligha fogja tudni megtartani őt a nyári átigazolási időszakban – ne feledjük, a technikás futballista még mindig csak 20 éves…

A jobb szélen a villámléptű Dennis Rommedahl juthat majd szóhoz (akit a dán média „kormány nélküli motorcsónaknak” becéz), a selejtezőben három gólig és négy asszisztig jutó játékost Daniel Wass pótolhatja. A túloldalon Michael Krohn-Dehli és Thomas Kahlenberg küzd majd a kezdőbe kerülésért.

BENDTNERTŐL VÁRJÁK A GÓLOKAT

A dánok a Mölby által említett 4–3–3 helyett minden bizonnyal 4–2–3–1-es hadrendet választanak majd az Eb-re, tekintettel többek között a rendkívül erős csoportellenfelekre. Az egyetlen ék ebben a felállásban természetesen Nicklas Bendtner lesz. Az Arsenal támadójának szintjét a többi dán csatár (Tobias Mikkelsen, Nicklas Pedersen) meg sem közelíti, így nagy teher nehezedik majd a vállára.

Bendtnert sokan kritizálták az utóbbi időszakban, amit gyenge játékával és nem éppen példaértékű életvitelével (ittas vezetés, gyorshajtás) „érdemelt ki”, ám az Eb-n bizonyíthat. Az Arsenal kölcsönadta a Sunderlandnek, amelyben jól ment neki a játék, 29 bajnokin nyolcszor volt eredményes. Olsen kapitány nagy bajba kerülne, ha ő kiválna a csapatból.

MIRE SZÁMÍTHATUNK A DÁNOKTÓL AZ EB-N?

A dánok legnagyobb fegyvere az lehet a csoportkörben, hogy mindenki leírja őket, a legtöbben az Eb legkiélezettebb kvartettjének utolsó helyére várják az Olsen-csapatot. A FIFA világranglistáján igen előkelő helyen álló csapat (10.) balszerencséjére három top 5-ös együttest kapott, akik ráadásul úgy tekintenek a Dánia elleni meccsre mint potenciálisan begyűjtendő három pontra. Érdekesség, hogy az A-csoport tagjai mind alacsonyabban rangsoroltak.

A selejtezősorozatban azonban megmutatták a dánok, hogy számolni kell velük, Portugáliát például legyőzték odahaza, a többi mérkőzésen is rendre jól teljesítettek. A Hollandia elleni nyitó meccs irányadó lesz az „Olsen Gang” számára – az oranje a 2010-es vb-n simán legyőzte a dánokat, így van miért visszavágniuk.

A 4–2–3–1-es hadrend a két szívós szűrővel azt engedi sejtetni, hogy nehéz lesz feltörni a dán védelmet (a selejtezők során mindössze hat gólt kapott az északi csapat), ám Thomas Sörensen kiválásával némi „fekete lyuk” keletkezett a hátsó alakzaton – a kapuban egy nemzetközi rutinnal alig vértezett kapuvédő fog állni. Olsen fiai sok labdajáratással próbálnak majd előre jutni, a kreatív szélsők és a középen irányító Eriksen lesznek a támadások kulcsemberei.

Bendtner játéka kulcskérdés lesz a dánoknak az Eb-n (Fotó: Reuters)
Bendtner játéka kulcskérdés lesz a dánoknak az Eb-n (Fotó: Reuters)
ÉRDEMES FIGYELNI RÁ
Ha elkapja a fonalat, és nem sérül meg, Nicklas Bendtner sok borsot törhet az ellenfelek védelmének orra alá. Az agilis csatár fejjel és lábbal is veszélyes a kapu előtt, a Sunderlandhez való kölcsönadás és a környezetváltás jót tett neki, a jelek szerint ismét kezd rátalálni régi önmagára. Ha az Eb-n jó teljesítménnyel rukkol ki, nagyot léphet előre karrierjében, hiszen az Arsenalban nemkívánatossá vált, így nyáron minden bizonnyal klubot vált – s egy jó válogatott szereplés jótékony hatással lehet erre.
MOST BEFUTHAT
Az Ajax bajnoki címéből jelentős részt vállalt Christian Eriksen, akire több európai nagycsapat felfigyelt, nem érdemtelenül tartják a kontinens egyik legnagyobb tehetségének. Remekül lát a pályán, jól cselez és mindkét lábát félelmetesen használja – ha az Európa-bajnokságon is képes lesz maradandót alkotni, minden bizonnyal egy újabb patinás klub mezét viselheti a következő szezonban.
NAGY HIÁNYZÓ
A Brazília elleni felkészülési mérkőzésen sérült meg Thomas Sörensen, a dán válogatott első számú kapusa, akinek vállproblémái miatt ki kell hagynia az Eb-t – így könnyen lehet, hogy a 101-szeres válogatott kapuvédőt már nem láthatjuk többet nagy világversenyen. A 35 esztendős kapus helyett Kasper Schmeichel került be a keretbe.
A DÁNOK CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
2012.06.09., 18.00Harkiv, Metaliszt StadionHollandia–Dánia
2012.06.13., 18.00Lviv, Lviv ArenaDánia–Portugália
2012.06.017., 20.45Lviv, Lviv ArenaDánia–Németország
A DÁN VÁLOGATOTT EB-RE UTAZÓ KERETE
Kapusok: 1 Kasper Schmeichel (Leicester), 16 Stephan Andersen (Évian), 22Anders Lindegaard (Man. Utd.)
Védők: 12 Andreas Bjelland (Nordsjaelland), 4Daniel Agger (Liverpool), Daniel Wass (Évian), 6Lars Jacobsen (FC Köbenhavn), 5Simon Busk Poulsen (AZ), 3Simon Kjaer (Wolfsburg), 13Jores Okore (Nordsjaelland)
Középpályások: 2 Christian Poulsen (Évian), 8Christian Eriksen (Ajax), 19Jakob Poulsen (Midtjylland), 14Lasse Schöne (NEC), 15Michael Silberbauer (Young Boys), 21Niki Zimling (FC Bruges), 20Thomas Kahlenberg (Évian), 7William Kvist (Stuttgart)
Támadók: 10 Dennis Rommedahl (Bröndby), 9Michael Krohn-Dehli (Bröndby), 11Nicklas Bendtner (Arsenal – kölcsönben a Sunderlandnél), 23Tobias Mikkelsen (Nordsjaelland), 17Nicklas Pedersen (Groningen)
ÚT AZ EB-RE (H-CSOPORT)
2010.09.07Dánia–Izland 1–0
2010.10.08Portugália–Dánia 3–1
2010.10.12Dánia–Ciprus 2–0
2011.03.26Norvégia–Dánia 1–1
2011.06.04Izland–Dánia 0–2
2011.09.06Dánia–Norvégia 2–0
2011.10.07Ciprus–Dánia 1–4
2011.10.11Dánia–Portugália 2–1
H-CSOPORT: 1. Dánia 8 6 1 1 15- 6 +9 19
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik