Ibrahimovicék lehetnek az Eb sötét lovai - csapatbemutató

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2012.05.25. 16:14
Címkék
Tizennégy nap van hátra a nyári labdarúgó Európa-bajnokságig, a visszaszámlálás során pedig minden nap más résztvevő válogatottat mutatunk be a Nemzeti Sport Online-on: fókuszban az aktuális csapat, a nemzeti együttes történelme a nagy tornákon, illetve a válogatott valaha volt legjobb játékosai. A harmadik csapatbemutató alanya Svédország.

Ibrahimovic formáján sok fog múlni az Eb-n (Fotó: Reuters – archív)
Ibrahimovic formáján sok fog múlni az Eb-n (Fotó: Reuters – archív)
Ibrahimovic formáján sok fog múlni az Eb-n (Fotó: Reuters – archív)
Ibrahimovic formáján sok fog múlni az Eb-n (Fotó: Reuters – archív)
Ibrahimovic formáján sok fog múlni az Eb-n (Fotó: Reuters – archív)

 


A 21. század első évtizedében a svéd válogatott gyakorlatilag egybefonódott Lars Lagerbäck szövetségi kapitánnyal, aki 2000 és 2009 között irányította kisebb-nagyobb sikerrel a nemzeti tizenegyet. Lagerbäck közreműködésével öt világversenyre jutott ki Svédország (két vb-re és három Eb-re), ám a negyeddöntőknél tovább egyszer sem jutott. A legutóbbi Európa-bajnokságon (2008) a csoportkör jelentette a végállomást az északiak számára, ám az igazi csalódást az okozta, hogy nem sikerült kijutni a 2010-es dél-afrikai vb-re – ez a kudarc Lagerbäck állásába került.

Nagy feladatra vállalkozott a Lagerbäcket váltó Erik Hamrén, akinek amellett, hogy néhány sztár fejében (többek között Zlatan Ibrahimovicéban) rendet kellett tennie, a 2012-es Eb-re is ki kellett juttatnia a csapatot. Az új tréner gyorsan felhívta magára a figyelmet, amikor kijelentette: azt akarja csapatától, hogy sokat birtokolja a labdát és uralja a játékot első nagyobb meccsén, Hollandia ellen. Nos, talán jobban járt volna Hamrén, ha a „ne szólj szám, nem fáj fejem″ mondást tartotta volna szem előtt, hiszen csapata 4–1-re kikapott Hollandiától. A siker tehát késett, de nem maradt el.

Hamrén felhagyott a Lagerbäck által erőltetett 4–4–2-es hadrenddel, amely leginkább a brusztolós, védekező focin – vagy mondjuk ki: a bunkerfocin – alapult. A 2009-ben kinevezett szövetségi kapitány támadó felfogásban küldte pályára csapatát, legtöbbször a 4–2–3–1-es játékrendszert alkalmazva – ezzel a svéd válogatott történetének alighanem legoffenzívabb csapatát alakította ki. Pont erre a váltásra volt szükség a nemzeti csapatnál – üdvözölte Hamrén taktikai érzékét a svéd együttesbe visszatérő sztár, Zlatan Ibrahimovic.

„Nagyon csalódott voltam, amikor nem sikerült kijutnunk a kétezer-tízes világbajnokságra. Új impulzusra volt szükségünk, és Erik ezt meg is hozta a csapatnak – nyilatkozta a svéd sajtónak Zlatan Ibrahimovic, a nemzeti tizenegy csapatkapitánya. – Új játékstílust hozott, visszaadta a hitünket. Egy új korszak vette kezdetét a svéd futballban.″

Szabicsék Budapesten
 legyőzték a svédeket (Fotó: Szabó Miklós – archív)
Szabicsék Budapesten legyőzték a svédeket (Fotó: Szabó Miklós – archív)

Hamrén nem kedvelte a védekezésen alapuló, kontratámadásokra épülő futballt, ehelyett azt követelte játékosaitól, hogy járassák meg a labdát, és amint elveszítik azt, támadják meg az ellenfelet. Ez a támadó felfogás szépen lassan beérett, a svéd válogatott többek között Magyarországot és Hollandiát is legyőzve legjobb csoportmásodikként jutott ki az Eb-re – 10 selejtezőjéből 8-at megnyert, s ezeken a meccseken 31-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját, ami jelzi, hogy igencsak gólerős csapat.

„Azt kívánom, bárcsak az Eb-n is minden olyan lenne, mint a selejtezőben. De lássuk be: a kontinens legjobb csapataival találkozunk, ami megnehezíti egy olyan kis ország dolgát, mint mi vagyunk. Megpróbálunk nyerni, és a lehető legtámadóbban futballozni. Persze sok múlik azon is, hogy az ellenfelek milyen napot fognak ki″ – fogalmazott Erik Hamrén a selejtezősorozatot követően.

A RUTIN ÉS A FIATALSÁG MEGFELELŐ ELEGYE A VÉDELEMBEN

„Végy egy jó kapust" – hangzik a szállóigévé vált mondat. Nos, a svéd válogatottnak ezen a poszton nincs problémája, hiszen a minden hájjal megkent Andreas Isaksson már 2004 óta a válogatott egyik erőssége, csaknem százszor öltötte már magára a címeres mezt. A védelem egyik legbiztosabb pontja a majd' két méterre nőtt kapuvédő.

A másik biztos pont a védelemben Olof Mellberg. A 34 éves hátvéd túl van 100. válogatott mérkőzésén, két vb-n és három Eb-n szerepelt már a svéd válogatottal. Az azonban nagy fejtörést okozhat Hamrénnak, hogy kit szerepeltessen a védelem közepén Mellberg mellett, ugyanis Daniel Majstorovic sérülése miatt nem lehet ott a viadalon. A középső védő posztra Jonas Olsson, MikaelAntonssen és Andreas Granqvist közül válogathat a kapitány – minden bizonnyal utóbbi játékosra fog esni a választása, aki a Genoát erősíti.

A hátsó alakzat jobb oldalán bizonyára Mikael Lustig jut szóhoz, a Celtic hátvédje végigjátszotta a selejtezősorozatot – igaz, nemzetközi rutinja nincs túl sok, hiszen előtte nem szerepelt a válogatottban. A bal oldalon a Premier League-ben edződő Martin Olsson kerülhet szóba, aki védekező feladatainak ellátása mellett a támadásokhoz is szeret fellépni. A Blackburn védőjének „kihívója" az Anderlecht játékosa, Behrang Safari.

kerdes=Továbbjutnak a svédek a csoportból?|opcio1=Igen|opcio2=Nem|
cikkertekelo_szavazas
Szavazás

Továbbjutnak a svédek a csoportból?

IgenNem

*/
mceBlockPasteEnd

BIZTOS PONTOK A KÖZÉPPÁLYÁN

Minden bizonnyal 4–2–3–1-et fog alkalmazni Erik Hamrén az Eb-n. A szűrő feladatok AndersSvenssonra hárulnak, aki rutinból nem szenved hiányt: 1999 óta tagja a válogatottnak, hatodik jelentős tornájára készül. Svensson mellett Kim Källström futballozhat hátrébb vonva, és a 29 esztendős középpályásra érdemes odafigyelni, ugyanis hét gólpasszával Mesut Özillel holtversenyben a legjobb előkészítő volt a selejtezők során – nem beszélve három góljáról.

A jobb szélen a Sunderland feltörekvő szabadrúgás-specialistája, Sebastian Larsson kaphat szerepet, a túloldalon a csatárként is bevethető Ola Toivonen. A PSV futballistájának egy óhaja már teljesült: azt kívánta az Eb sorsolása előtt, hogy bárcsak megmérkőzhetne az angolokkal és az egyik rendezővel – erre a svédek megkapták a csoportkörre a „háromoroszlánosokat" és a társházigazda Ukrajnát. Toivonen játékára – és nem utolsó sorban szavaira – érdemes lesz odafigyelni.

Az árnyékék szerepét nagy valószínűséggel Johan Elmander tölti majd be, azonban gyaníthatóan a holland AZ Alkmaarban tíz gólig jutó Rasmus Elm sem fog az Eb ideje alatt végig a kispadon ücsörögni. De persze nem mehetünk el szó nélkül Christian Wilhelmsson, Emir Bajrami és Pontus Wernbloom mellett sem, ám nekik bizonyára csak epizódszerep jut.

Ibra a finneknek háromszor is beköszönt (Fotó: Reuters – archív)
Ibra a finneknek háromszor is beköszönt (Fotó: Reuters – archív)

 

A KÉT LÁBON JÁRÓ ÉLETVESZÉLY: ZLATAN IBRAHIMOVIC

A svéd válogatott legjobbját, Zlatan Ibrahimovicot senkinek sem kell bemutatni. Az elképesztő fizikai adottságokkal rendelkező csatár kiszámíthatatlan a kapu előtt – bár gyakran a pályán kívül is az –, bárhonnan és bárhogyan képes gólt szerezni. Rengeteg fog múlni az ő játékén, ha elkapja a fonalat, nehéz lesz megállítani.

Ibrahimovic mellett a fent említett Elmander és Toivonen is bevethető csatárként, a kispadon pedig helyet foglal Markus Rosenberg, a Werder Bremen gólvágója, illetve Tobias Hysén, a Göteborg támadója, aki legutóbbi négy válogatott meccsén négyszer köszönt be az ellenfeleknek.

MIRE SZÁMÍTHATUNK A SVÉDEKTŐL AZ EB-N?

Rendkívül szervezett futballra, Ibrahimovicra épülő támadójátékra, gyors és agilis szélsőkre, akik nemcsak hajszálpontos indításokra képesek, hanem vállalkozó kedvűek is, azaz bármikor képesek eldönteni egy-egy meccset.

A legnagyobb kérdés természetesen Ibrahimovic lesz: ha a rendkívül gólerős támadó elkapja a fonalat, védő legyen a talpán, aki feltartóztatja őt. Ahol sebezhetőnek tűnik a svéd válogatott, az a védelme. Mellberg mellett – és a szintén tapasztalt Isaksson előtt – minden bizonnyal három, de legalább két olyan futballista lesz a pályán, aki viszonylag kevés válogatott rutinnal rendelkezik – többen még egyetlen nagy tornán sem vettek részt.

Sokan úgy tartják, hogy az Eb sötét lovai lehetnek a svédek (a William Hill világhírű fogadóirodánál 66 az 1-hez lehet fogadni Ibrahimovicék végső győzelmére). Hamrén legénysége két óriással, Angliával és Franciaországgal, illetve a bizonyítási vágytól fűtött társházigazda Ukrajnával került egy csoportba. Ennek ellenére nem tűnik lehetetlennek a továbbjutás, hiszen a kulcsemberek (Kim Källström, Ibrahimovic, Johan Elmander, Ola Toivonen) remek idényen vannak túl, s ha a klubcsapatukban mutatott formát át tudják menteni a válogatottba is, igen nagy fejtörést okozhatnak az ellenfeleknek. És persze azt se felejtsük, hogy az angolok és a franciák sem remekeltek legutóbbi világversenyeiken, így bármi megtörténhet. Ki tudja, talán képes lesz Svédország is hasonlóan meglepni Európát, mint 2004-ben Görögország, vagy 1992-ben Dánia?

ÉRDEMES FIGYELNI RÁ
Ki más, ha nem Zlatan Ibrahimovic. Sokan kritizálják, mondván, önző, nagyképű és arrogáns. Lehet őt szeretni, de lehet utálni is, egy biztos: a svéd-, sőt a világ labdarúgásának egyik legnagyobb egyénisége. Erős fizikumához kiváló technikai képzettség társul, s ha képes néhány varázslatos elemet előhúzni a cilinderből, az Eb egyik hőse lehet.
MOST BEFUTHAT
Sebastian Larsson kiváló idényt futott a Premier League-ben a Sunderlanddel, hét gólja mellett három gólpasszt is kiosztott. Ha a kontinenstornán is leteszi a névjegyét, a következő szezonban már valószínűleg nem a fekete macskák mezét öltheti magára…
NAGY HIÁNYZÓK
A svéd szimpatizánsok John Guidettit és Daniel Majstorovicot fogják hiányolni az Eb-ről. Utóbbi, a Celtic középhátvédje keresztszalag-szakadást szenvedett februárban egy edzésen, s még tart a rehabilitációja. A kisebb sérüléssel bajlódó Guidettit viszont Hamrén önszántából hagyta ki a keretből, s ez felháborodást váltott ki Svédországban. Nem véletlenül, hiszen a Feyenoordnál kölcsönben játszó támadó 23 holland bajnokin 20-szor volt eredményes, ráadásul 8 asszisztot is jegyzett, ami valljuk be, nem rossz teljesítmény egy 20 éves labdarúgótól. Az egyetlen ok, amiért csak a televízióból nézheti társait a Manchester City futballistája az, hogy mindössze kétszer lépett pályára a nemzeti tizenegyben.
A SVÉDEK CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
2012. 06. 11., 20.45Olimpiai Stadion, KijevUkrajna–Svédország
2012. 06. 15., 20.45Olimpiai Stadion, KijevSvédország–Anglia
2012. 06. 19., 20.45Olimpiai Stadion, KijevSvédország–Franciaország
A SVÉD KERET – KATTINTSON A NEVEKRE AZ ADATLAPOK MEGTEKINTÉSÉHEZ!
Kapusok: Andreas Isaksson (PSV, holland), Johan Wiland (FC Köbenhavn, dán), Pär Hansson (Helsingborg)
Hátvédek: Olof Mellberg (Olympiakosz Pireusz, görög), Jonas Olsson (West Bromwich Albion, angol), MikaelLustig (Celtic, skót), Martin Olsson (Blackburn, angol), Behrang Safari (Anderlecht, belga), AndreasGranqvist (Genoa, olasz), Mikael Antonsson (Bologna, olasz)
Középpályások: Anders Svensson (Elfsborg), Kim Källström (Ol. Lyon, francia), Sebastian Larsson (Sunderland, angol), Pontus Wernbloom (CSZKA Moszkva, orosz), Rasmus Elm (AZ Alkmaar, holland), Christian Wilhelmsson (al-Hilal, szaúd-arábiai), Emir Bajrami (Twente, holland), SamuelHolmén (Istanbul BB, török)
Csatárok: Zlatan Ibrahimovic (Milan, olasz), Johan Elmander (Galatasaray, török), Ola Toivonen (PSV, holland), Tobias Hysén (IFK Göteborg), Markus Rosenberg (Werder Bremen, német)
Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
ÚT AZ EB-RE (E-CSOPORT) – LEGJOBB CSOPORTMÁSODIKKÉNT
2010. 09. 03.
Svédország–Magyarország 2–0
2010. 09. 07.Svédország–San Marino 6–0
2010. 10. 12.Hollandia–Svédország 4–1
2011. 03. 29.Svédország–Moldova 2–1
2011. 06. 03.Moldova–Svédország 1–4
2011. 06. 07.Svédország–Finnország 5–0
2011. 09. 02.Magyarország–Svédország 2–1
2011. 09. 06.San Marino–Svédország 0–5
2011. 10. 07.Finnország–Svédország 1–2
2011. 10. 11.Svédország–Hollandia 3–2
E-CSOPORT: 2. Svédország 10 8 – 2 31–11 +20 24
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik