El: Torres, Lukaku és Aubameyang is az élmezőnyben, de a volt sevillás a legjobb

Vágólapra másolva!
2020.08.21. 10:56
null
Kévin Gameiro az Európa-liga elmúlt 20 évének legeredményesebb támadója (Fotó: AFP)
A Transfermakt különleges gyűjtésében azokat a futballistákat lajstromozta, akik a 21. században a legtöbb gólt szerezték az Európa-liga kieséses szakaszában. A lista éllovasa Kévin Gameiro, aki az idei döntős Sevillában is szorgalmasan rugdosta a gólokat, de megtaláljuk rajta a másik finalista Inter centerét is.

1. Kévin Gameiro (21 gól)
Klubok:
Strasbourg, Sevilla, Atlético, Valencia
24 El-góljából 21-et a sorozat legfontosabb szakaszában rámolt be Kévin Gameiro, ami igencsak takaros teljesítmény. 42 mérkőzés kellett neki ahhoz, hogy elérje a szerencsés számot, de nem csak a képzeletbeli gólkirályi cím miatt El-specialista: négyszer hódította el a serleget, háromszor a Sevilla, egyszer az Atlético csatáraként. Ahol Gameiro, ott az El-győzelem? Kis túlzással ez a helyzet, bár tavaly porszem került a gépezetbe: az Arsenal elleni elődöntőt elbukta a Valencia. Az sem rajta múlt pedig, a visszavágó 4–2-es hazai vereségekor is a portugál származású francia csatár szerezte a spanyolok két gólját. Két párizsi, három sevillai és két madridi idény után igazolt két éve a Mestallába, és ha 33 évesen már nem is ugyanaz a remek befejező, leírni sem szabad.

Falcao (Fotó: AFP)
Falcao (Fotó: AFP)

2. Falcao (20 gól)
Klubok:
Porto, Atlético
Eggyel marad el a kolumbiai csatár francia kollégájától, és mert idén a Galatasarayjal veselkedik neki ez európai kupaporondnak – épp az El-nek –, kötve hisszük, hogy trónt foszt. 34 évesen, túl egy súlyos térdsérülésen azt gondolnánk, túl van már a zeniten, ehhez képest a 16 isztambuli bajnokin termelt 10 gólja igazán pofás. Mondjuk úgy, meghálálta a szurkolói rajongást: amikor tavaly szeptemberben a Galatába igazoló center gépe landolt az isztambuli reptéren, 25 ezer fanatikus fogadta... Persze nem csak nekik, a klub belé vetett bizalmáért is hálásnak kell lennie, az ötmillió eurós (1,7 milliárd forintos) éves fizetés, valamint a hároméves szerződés török nagyvonalúságról árulkodik. Még úgy is, hogy azért Falcao karrierje 31 El-meccsén szerzett 30 góljával (inkluzíve a 20 kieséses szakaszbelivel) tett is a jó hírnevéért.

Cardozo (Fotó: AFP)
Cardozo (Fotó: AFP)

3. Óscar Cardozo (17 gól)
Klubok:
Benfica, Trabzonspor, Olympiakosz
Három klub színeiben szerzett góljaival kapaszkodik fel a trónra a pazar bal lábbal megáldott paraguayi csatár, aki a maga részéről 17 találatával le is zárta ezt a fajta versengést, minthogy három éve hazaigazolt Paraguayba, és a 37-et betöltve aligha kalandozik már vissza az öreg kontinens valamely El-induló együttesébe. Nagyon ment neki pedig a sorozatban, hogy mást ne mondjunk, 2010-ben, amikor a Benfica a Liverpoollal mérkőzött a negyeddöntőben, kettőt vágott Lisszabonban, egyet az Anfielden, a búcsút így sem tudta azonban megakadályozni. Ennél is fájóbb emlék lehet persze a 2013-as finálé, amikor Amszterdamban bár betalált a Chelsea kapujába, a kékek 2–1-re győztek. Hiába, a Guttmann-átok.

4. Alexandre Lacazette (16 gól)
Klubok:
Lyon, Arsenal
A hírek szerint a Juve is érdeklődik iránta, az esetleges átigazolással márpedig végleg leszámolhatna az Európa-ligával, jóllehet az Arsenalba épp azzal a céllal szerződött 2017-ben, hogy állandó BL-résztvevő legyen. Az ágyúsok azonban újkori krízisüket élik, sorrendben negyedszer készülhetnek a második számú kupasorozat kihívásaira – Lacazette-gólokat remélve. Az előző idényben, amikor a bakui fináléig meneteltek a londoniak, Lacazette négyet vágott a kieséses szakaszban, abból hármat a Valencia elleni elődöntőben. Egy évvel korábban, Wenger búcsúszezonjában az Atlético elleni elődöntőben is betalált, az Arsenal azonban elesett Madridban. Az FA-kupa-győzelemmel újból az El-ben szerepelhet az észak-londoni együttes, Lacazette pedig üldözőbe veheti Falcaót és Gameirót.

5. Carlos Bacca (14 gól)
Klubok:
Sevilla, Villarreal
Azon csatárok, akik karrierjükben megfordultak a Sevilla, Atlético, Benfica hármas egyikében, jó eséllyel iratkoznak fel az El-tavasz legjobb góllövői közé. Carlos Bacca is ilyen. Csak a rend kedvéért: az új évezredben a Sevilla kilencszer élte meg az El-ben a szezon második felét, példátlan módon ötször sikerült elhódítania a serleget, kétszer a kolumbiai csatár segítségével. A 11 gólból, amit Bacca az andalúziaiak centereként összehozott, kilencet a csoportmeccseket követően szállított, de minden egyes góljáért rendre köszönetet mondott a mindenhatónak. Mély vallásosságát jelzi, hogy azt is fontolgatta, egy nap a Romába igazol, csakhogy közelebb legyen a pápához, de csak Milánóig jutott.

6. Klaas-Jan Huntelaar (13 gól)
Klubok:
Heerenveen, Ajax, Schalke
Persze nem csak az imént felsorolt latin klubokban szerepelve lehet meggyőző tavaszi El-góltermést produkálni, Klaas-Jan Huntelaarnak például német(alföldi) egyletek mezében sikerült 13-ig jutnia – 15 fellépésen. A De Graafschap neveltje 37 évesen is aktív, ráadásul a hollandiai uralkodó Ajaxban, még ha nem is feltétlenül terveznek vele a kezdőcsapatban. Akkor is nyilvánvaló, hogy góllövésre született, ha pályafutása két megaklubjában, a Real Madridban és a Milanban sem nyújtott felejthetetlen alakítást. Még februárban, a leállás előtt megrúgta karrierje 400. gólját, 151-et sikerült neki az Ajax színeiben.

Lukaku az idei döntőben még előrébb léphet (Fotó: AFP)
Lukaku az idei döntőben még előrébb léphet (Fotó: AFP)

Romelu Lukaku (13 gól)
Klubok:
Anderlecht, Everton, Inter
Az a 75 millió euró, amennyiben az Inter megegyezett a Uniteddel, korántsem csekély, de legalább elkezdte alaposan megszolgálni az árát Romelu Lukaku. Első idényének 23 bajnoki gólja elég meggyőző, a nemzetközi kupákban elhintett nyolc gólja szintén. Kettőt még a BL-ben pattintott a kapuba, hatot az Európa-ligában, elődöntőbeli duplájával a Sahtarnak sem kegyelmezett. „Mindig hangoztattam, hogy Romelu egy csiszolatlan gyémánt, akivel dolgozni kell azon, hogy igazi fényében ragyogjon” – mondta róla edzője, Antonio Conte. Nos, úgy fest, a páros tökéletes összhangban melózik.

8. Fernando Torres (12 gól)
Klubok:
Liverpool, Chelsea, Atlético
Egy tucatnyi gól sorakozik El Nino, azaz a Kölyök neve mellett, és ugye milyen furcsa belegondolni, hogy az ezzel a becenévvel felruházott spanyol immár a visszavonult futballisták sorát gyarapítja. A japán élvonalban, a Sagan Tosu dresszében játszotta utolsó mérkőzését tavaly augusztusban, a sors kegye, hogy gyerekkori barátjával, klasszis kortársával, Andrés Iniestával a túloldalon. A David Villát is felvonultató Vissel Kobe mondjuk nem kegyelmezett az ünnepeltnek (6–1-re nyert), Torres pályája ettől még pazar: világ- és két Európa-bajnoki cím (az elsőn győztes gól), BL- és El-győzelem, és mindenekelőtt a szurkolói rajongás, ami körülvette: bálványként imádták az Atlético és a Liverpool hívei is. Utóbbiak persze csak addig, míg el nem ment a Chelsea-be.

9. Pierre-Emerick Aubameyang (11 gól)
Klubok:
Dortmund, Arsenal
Ahogyan Lacazette, Pierre-Emerick Aubameyang sem azért igazolt Londonba, hogy Európa-liga-góljai számát növelje, egyelőre azonban ez a sors jut neki. A csoportmeccsekkel együtt 19-nél jár a gaboni, a kieséses fázis 11 fája sem rossz persze. 20 meccs kellett neki hozzá és két klub. A Dortmund csatáraként 2016-ban a nyolcaddöntőben három góljával tulajdonképpen egymaga kiejtette a Tottenhamet, a negyeddöntőbeli újabb találata a Liverpool ellen azonban kevésnek bizonyult. Aztán már az Arsenal játékosaként a tavalyi elődöntőben Lacazette-tel egyetemben elintézte a Valenciát (az ágyúsok hét góljából négyet vállalt egy gólpassz mellett), ugyanez idén az Olympiakosz ellen nem sikerült neki.

Eduardo Salvio (11 gól)
Klubok:
Atlético, Benfica
A 30 éves argentin szélső kilenc és fél szezont húzott le a Benficában, és ha nem tördelik súlyos sérülések a karrierjét, sokkal szebb pályát futhatott volna be. Két keresztszalag-szakadás és egy kartörés gátolta azonban Lisszabonban, pedig nagy tehetségnek számított az Atléticóból szerződtetett támadó. Tavaly nyáron vetett véget (tán örökre?) európai karrierjének, amikor hazaszerződött a Boca Juniorsba. Argentínával szerepelt a balsikerű 2018-as világbajnokságon – talán nem utoljára.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik