A Videoton semmit nem bízott a véletlenre Tallinnban

ZOMBORI ANDRÁS (TALLINN)ZOMBORI ANDRÁS (TALLINN)
Vágólapra másolva!
2017.07.13. 18:02
null
A Videoton megnyugtató előnyt szerzett Észtországban (Fotó: vidi.hu)
A Videoton Pátkai Máté találatával, illetve Marko Scsepovics két tizenegyesgóljával megnyugtató, 3–0-s előnyre tett szert Észtországban, a Nomme Kalju elleni Európa-liga-selejtezős párharc első mérkőzésén. A magyar együttes kapuja nem forgott túl nagy veszélyben, a csapat egyértelműen ellenfele fölé nőtt. 

EURÓPA-LIGA
2. SELEJTEZŐKÖR, 1. MÉRKŐZÉS
Nomme Kalju (észt)–Videoton 0–3 (Pátkai 8., Scsepovics 46., 74. – mindkettő 11-esből)

A mérkőzés online tudósítását ide kattintva olvashatja!

Nem állítjuk, hogy hazajárnak a magyar klubcsapatok a Kadriorg Stadionba, ám ettől még tény: nyolc éven belül harmadszor hozta úgy a sors, hogy a tallinni pályán van jelenésük. Először még 2009 nyarán a DVSC Leandro góljával 1–0-as győzelmet aratott a Levadia Tallinn ellen, majd napra pontosan hét évvel a Videoton csütörtöki vendégjátéka előtt 1–1-re végzett a Levadiával, akkor Rezes László volt eredményes. Azt a két meccset a Bajnokok Ligája selejtezőjében rendezték, a Nomme Kaljuval összecsapó Videoton pedig az Európa-ligában érdekelt, ám a példa ettől még adva van, azaz hasonló utat bejárni, mint annak idején a Debrecen (és ha valaki nem emlékezne, a Loki előbb a BL-ben, majd az Európa-ligában jutott be a csoportkörbe).

A hőségtől nem kellett tartaniuk a futballistáknak, hiszen a hőmérő 11 Celsius-fokot mutatott, amikor elkezdődött a mérkőzés, ráadásul az eső is esett. Ez utóbbi miatt nem volt kérdés, bátran kell távolról vállalkozni, hiszen a vizes füvön felgyorsul a labda – Pátkai Máté jól tudta ezt, és Danko Lazovics második szöglete után remek ballábas lövéssel kilőtte a bal alsó sarkot.

Már ekkor látni lehetett, az észt együttesnek nagy gondot okoz a szabad- és szögletrúgások kivédekezése, és ha az első negyedóra végén Danko Lazovics szabadrúgása után Stopira pontosabban céloz fejjel, megduplázódhatott volna az előny. Alig valamivel az első játékrész felén túl ismét magyar szöglet következett (a „feladó" újra Lazovics volt), és Juhász Roland fejesénél a léc segítette ki a hazaiakat.

Azt előzetesen is tudni lehetett, hogy a Kalju játékosai keresik a légi csaták, a párharcok lehetőségét, ám a találkozó éppen azt mutatta, levegőben igenis verhető a házigazda. A harmincegyedik percben ritkán látható jelenet miatt kellett kényszerszünetet tartani: Joao Capela játékvezető már másodszor ütközött (és esett el) a hazaiak francia középpályásával, Mbu Alidorral, és nem csak ápolásra szorult, hanem le is kellett cserélni. A szünet előtt Marko Scsepovics passza után Asmir Suljic került helyzetbe, ám túl közel jutott a hazaiak kapusához, Vitali Teleshez, és nem tudta átemelni rajta a labdát.

Fél perce sem tartott a második félidő, amikor Szolnoki Roland remekül indította Loic Negót, akinek a hazaiak kapusa, Vitali Teles a büntetőterületen belül csak elhúzni tudta a lábát. A játékvezető nem habozott, megítélte a jogos büntetőt, Marko Scsepovics pedig a harmadik idei Európa-liga-mérkőzésén a harmadik gólját szerezte meg. Az addig látottak alapján nehezen lehetett elképzelni, hogy fordulat állhat be, sokkal inkább annak volt realitása, hogy a Vidi szerez újabb gólt, és teszi még nagyobb különbségűvé a győzelmét. Noha a Kalju mestere, Szergej Francev a meccset megelőző sajtótájékoztatón még arról beszélt, hogy olyan munkát végzett a csapata, amely alapján joggal reménykedhet jó eredmény elérésében, szerencsére ebből a pályán nem sok minden köszönt vissza.

Azért azt se hallgassuk el, hogy amikor kicsit lankadt a fehérváriak koncentrációja (ez nagyjából a játékrész felénél lehetett), Kovácsik Ádámnak rögtön bravúrt kellett bemutatnia, hogy ne változzon az eredmény. Szerencsére még időben ébredtek a Videoton labdarúgói, újabb büntetőből megszerezték a harmadik találatot is, így alighanem már Tallinnban eldöntötték a továbbjutást.

A mérkőzés összes gólja:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik