BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2021.09.16 10:51 Frissítve: 2021.09.16 14:46

El: Leverkusen, Betis, Celtic – az egyiküket meg kell előznie az FTC-nek

Lapunknak adott interjújában a Ferencvárost irányító Peter Stöger azt mondta, a tavasszal is szeretne európai kupameccseket játszani csapatával. Az átszervezések révén – legalábbis elméletben – minden eddiginél nagyobb esély kínálkozik a Ferencváros előtt, elvégre az Európa-ligában a csoport harmadik helye is tavaszi meccseket ér, ám kérdés, hogy beszélhetünk-e továbbjutási esélyekről a Leverkusen, a Betis és a Celtic társaságában...

 

Dibusz Dénes már tudja, milyen érzés esélyesebb csapatot búcsúztatni, hiszen tavaly a Celticet és a Dinamo Zagrebet, az idén a Slaviát verték ki a zöld-fehérek, és remélhetőleg az El-csoportban is megelőzik egyik riválisukat (Fotó: Szabó Miklós)

 

Az El-csoport négy csapatának értékei (millió euróban, forrás: transfermarkt)
Leverkusen
352.75
Betis
223.4
Celtic
65.75
Ferencváros
36.25

Az utóbbi hat évben szinte minden megadatott a magyar drukkereknek, amiről évtizedekig csak álmodtak: a válogatott győzelmei után szerveződött spontán utcabál, a nemzeti csapat világversenyen nyújtott teljesítménye utáni büszkeség, európai szinten is jegyzett tehetség. Emellett hosszú évek kínos és kijózanító nemzetközi pofonjai után immár sorozatban negyedik éve fordul elő, hogy egy magyar csapat eljut valamelyik európai kupasorozat főtáblájára. Akad azonban valami, amit még az utóbbi évek kisebb-nagyobb sikerei mellett sem sikerült megvalósítani, nevezetesen, hogy valamelyik hazai együttes ne csak elérje, de túl is élje a csoportkört a nemzetközi porondon. A tavaszt legutóbb a Debrecen érte meg, amely 2004 februárjában az UEFA-kupában (az Európa-liga elődjében) maradt alul a Bruges elleni párharcban (0–1, 0–0).

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A mostani átszervezésekkel, az Európa-konferencialiga életre hívásával azonban kedvezőbb lett a helyzet, az Európa-liga csoportkörét ismét elérő Ferencvárosnak a harmadik hely megszerzése is tavaszi folytatást érne. A négyesek első helyezettje a nyolcaddöntőbe jut, a második a nyolcaddöntő rájátszásába kerül (ahol a BL-csoportkör harmadik helyezettjével találkozik), a harmadik helyezett pedig az Ekl-ben folytatja. A lebonyolítás alapján tehát az esély adva van, hiszen korábban sosem fordult elő, hogy az El-csoport harmadik helye tavaszi folytatást ért volna, ám itt jön a csavar: vajon a Leverkusen, a Betis és a Celtic társaságában lehet-e minden korábbinál nagyobb lehetőségről beszélni?

„Ha abból indulunk ki, hogy nem a Bajnokok Ligájában szerepelünk, akkor papíron gyengébb ellenfelekkel kell szembenézünk, mint az előző idényben – mondta lapunknak Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa. – Mégis, a mostani három csoportellenfél közül egyiket sem nevezném gyengébbnek a Dinamo Kijevnél, amellyel tavaly ősszel a BL-ben játszottunk. Ha a számokat, és a játékoskeretek értékét nézem, semmivel sincs nagyobb esélyünk elcsípni a harmadik helyet az El-ben, mint tavaly a BL-ben, ugyanakkor az utóbbi években szerzett nemzetközi tapasztalatnak köszönhetően mégis sikerülhet. Ezzel együtt hiába változott meg a lebonyolítás, a harmadik hely megszerzése így is bravúrnak számítana, ilyen ellenfelekkel szemben elvárás semmiképp sem lehet. Persze szeretjük a kihívásokat, nem véletlen, hogy mindig nagyobb és merészebb célokat tűzünk ki magunk elé, de összességében azt mondanám, hogy a tavaszi folytatás egyelőre inkább álom, mintsem realitás. Arra építhetünk, hogy az utóbbi években többször kerültünk szembe papíron erősebb és magasabban jegyzett csapatokkal, amelyeknek nagyobb a költségvetésük, és értékesebb a játékoskeretük. A múltban képesek voltunk borítani a papírformát, azok a győzelmek adhatnak némi kapaszkodót a mostani csoportkör előtt.”

FTC–Juventus a Bajnokok Ligájában (Fotó: Szabó Miklós)
Félmillió eurót ér a harmadik hely
A Konferencialiga bevezetésével nőtt az Európa-liga presztízse, ám az UEFA-tól kapott juttatások terén a Bajnokok Ligája továbbra is megközelíthetetlen. A legrangosabb európai kupasorozatban 5 millió eurót kaptak a rájátszásba jutó csapatok (így a Ferencváros is), a csoportkör elérése pedig nagyjából tizenöt és fél millió eurót hozott a konyhára. Ezzel szemben az El-ben csak 3 millió 630 ezer eurót ér a főtáblára jutás, és amíg a BL-ben csaknem hárommillió eurót kóstál egy csoportkörös győzelem, a második számú kupasorozatban 630 ezer euró jár a három pontért, míg döntetlen esetén 210 ezer euró folyik be az együttesek kasszájába. A Ferencváros az első (1.1 millió euró) és a második hely (550 ezer euró) elérésével is kapna némi anyagi támogatást a tavaszi folytatásra, a harmadik hely és a tavaszi rájátszás megcsípése pedig 500 ezer euróval gazdagítaná a klubkasszát. Csak miheztartás végett: a Bajnokok Ligájában minden klubnak csaknem tízmillió euró jár a nyolcaddöntő eléréséért.

Az utóbbi években látott bravúrgyőzelmek valóban okot adhatnak a bizakodásra, ám Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója úgy véli, hogy az új versenysorozat életre hívásával a BL- és az EL-mezőny minősége között is csökkent a különbség.

„Mivel az Európa-ligában harminckét csapatra csökkent a főtáblás létszám, akadnak olyan csoportok, amelyek az utóbbi években a Bajnokok Ligájában is kialakulhattak volna – mondta a Nemzeti Sportnak Orosz Pál. Talán nem túlzok, ha a Leverkusent, a Celticet és a Betist is ebbe a kategóriába sorolom. Ha megnézzük az említett három klub költségvetését, azt látjuk, hogy a csoportban mi gazdálkodunk a legkevesebb pénzből. Szó sincs arról, hogy előre lemondunk a továbbjutásról, de fontos, hogy tisztában legyünk a realitásokkal. A lehető legjobb eredményeket akarjuk elérni, de nem mi vagyunk az esélyesek az első három helyre, úgyhogy a tavaszi szereplés kiharcolása egyértelműen erőn felüli teljesítmény lenne. Most is arra törekszünk, hogy borítsuk a papírformát, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a valóságot. Ha a tendenciát nézzük, a Bajnokok Ligájában azt látjuk, hogy általában a gazdagok között is a leggazdagabbak nyernek. Ugyanakkor – és itt rákanyarodnék a Fradira – ha a rendelkezésre álló forrásokat megfelelően használjuk fel, messzebbre juthatunk, mint amit jósolnak nekünk. Az előző idényben is ez történt, amikor bejutottunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe.”

A Ferencváros kapcsán a továbbjutási esélyek mellett egy másik kérdés is felvetődik: a magyar futball helyzetét nézve továbbra is örülni kell-e az Európa-liga-csoportkör kiharcolásának, vagy immár meg lehetne célozni a tavaszi egyenes kieséses szakasz elérését?

„Természetesen szeretnénk kiharcolni a tavaszi folytatást, ha nem így lenne, el sem indulnánk a nemzetközi porondon – folytatta Orosz Pál. – Nem akarunk pofozógépek lenni, ugyanakkor a magyar futball még mindig nincs azon a szinten, hogy azt mondjuk, mostantól kezdve biztosan lesz minden évben főtáblás csapatunk. A klubjainknak valamennyi versenysorozatban az első vagy a második selejtezőkörben kell bekapcsolódnia, onnan pedig nagyon nehéz eljutni a csoportkörig. Amikor tizenegy évvel ezelőtt a mostani vezetőség átvette a klubot, az volt a célunk, hogy rendszeres szereplői legyünk az európai kupasorozatoknak. Bízom benne, hogy két év múlva arról beszélhetünk, hogy az utóbbi öt esztendőben ez ötből ötször sikerült. A Ferencvárosnál a célok tekintetében nem érhetjük be kevesebbel, de ha a realitásokat nézzük, jelen pillanatban egy klasszikus Európa-liga-csoportkörös csapat vagyunk. Bizonyos szempontból ott vagyunk Európa legjobb hatvannégy csapata között, ez óriási eredmény.”

AZ FTC GÓLJAI AZ IDEI EL-CSOPORTKÖRBE VEZETŐ ÚT SORÁN

Nyári kínlódásból őszi elismerés

Mostanában nemcsak a tavaszhoz, hanem az őszhöz is nagy bravúr kell: az elmúlt években kialakult rend szerint augusztus végéig a selejtezőt bonyolítják le, és szeptembertől jöhet a csoportkör. Nos, 2006, 2007, 2008, 2011, 2014, 2015, 2016 és 2017 augusztusában elhullott az utolsó magyar kupacsapat is, a remélhetőleg felülmúlhatatlan csúcs viszont 2013, amikor a Honvéd és a DVSC kiesésével júliusban ért véget számunkra a kupaszezon. Az utóbbi négy évben azonban mindig megérte egy magyar együttes az őszt, azaz a csoportkört, és sorozatban háromszor volt esélye az utolsó csoportmeccsen a tavasz megélésére. És azt se feledjük, hogy 2012, 2018 és 2019 őszén a magyar El-csapat mindháromszor a harmadik helyen végzett a csoportban, ez a helyezés most tavaszi folytatást érne.

A sportszakmai szempontok alapján tehát még a harmadik hely elérése is bravúrnak számítana a Ferencvárostól, ráadásul az anyagi lehetőségek is behatárolják az egyesület mozgásterét – márpedig gazdasági szempontból a Fradi európai szinten még mindig kishalnak számít.

„Anyagi szempontból jelenleg az Európa-liga a Ferencváros szintje – mondta lapunknak Szabados Gábor sportközgazdász. – Az egyesület a Konferencialigán túl van, a Bajnokok Ligájától viszont még nagyon messze. Ha még közelebbről nézzük, azt mondom, a költségvetése alapján az El-csapatok közül is inkább a Konferencialigához áll közelebb, mint a BL-hez. Gazdasági szempontból az El-mezőny második feléhez tartozik, vagyis az, hogy a csoportja első két helyének valamelyikén végezzen, egyáltalán nem reális. A Konferencialiga életre hívásával viszont új esély nyílt meg a klubok előtt, ugyanakkor nem véletlen, hogy a Fradit a negyedik kalapból sorsolták, és a sportszakmai okok mellett a klub – az El-mezőnyt tekintve – egyelőre anyagilag is a negyedik kalapba tartozik. A realitás a csoport negyedik helyét jelenti, ugyanakkor a harmadik hely elérése jóval könnyebb, mint az első kettőbe kerülni, ami végső soron esélyt ad a tavaszi folytatásra. A harmadik hely elérése olyan bravúrnak számítana, amiben még lehet bízni, az első kettőbe kerülés viszont teljesen irreális. Talán az a legpontosabb megfogalmazás, hogy a harmadik és a negyedik hely között jóval kisebb a különbség, mint a második és a harmadik között.”

 
Tíz esélyből csak egy továbbjutás sikerült
 A Videoton 1984–1985-ös UEFA-kupa-menetelése óta csupán egy magyar csapat érte meg az európai kupákban a tavaszt (2004, Debrecen). Összeállításunkban az utolsó őszi körig jutó együttesek mérkőzéseit elevenítettük fel.
1987–1988
Bp. Honvéd, UEFA-kupa
A belga Lokeren és a portugál Chaves után a 3. körben a Panathinaikosz következett: a kispestiek a hazai meccsen 5–0-ra vezettek, de a végén kaptak kettőt, majd Athénban 5–1-es vereségbe szaladtak bele. Kiesés ötgólos előnyről egyfajta világrekord...
1989–1990
Ferencváros, KEK

A finn Haka 6–2-es összesítéssel esett ki a zöldek ellen, és bár a második fordulóban az osztrák Admira az első meccsen csak 1–0-ra nyert hazai pályán, a visszavágón is kikapott a Fradi (0–1).

 1991–1992
Ferencváros, KEK

A Lipcsei-show első felvonásán a Lev­szkinek két meccsen hetet gurított az FTC, majd a másodikon Brémában is csak 3–2-re kapott ki, aztán itthon is egygólos vereség (0–1) lett a vége. A Werder végül megnyerte a KEK-et.

 

 19911992
Kispest-Honvéd, BEK

A Fradi mellett a Honvédnak is lehetett szurkolni azon a novemberi napon: az ír Dundalk után a Sampdoria következett, de a hazai 2–1-et a genovai 1–3 követte. Ha Adrian Negrau csodás fejese bemegy, a Honvéd bejut az először csoportkörös BEK-be. A Samp végül a Barcelona ellen játszhatott döntőt.
1994–1995
Ferencváros, KEK

Már selejteznie kellett a magyar indulónak. A luxemburgi Dudelange nem jelentett gondot, majd jött a jóval erősebb CSZKA Moszkva, és tizenegyesekkel az FTC jutott tovább. A Porto elleni idegenbeli mérkőzés 0–6-ja után azonban nem maradt remény a tavaszi folytatásra.
 2003–2004
Debrecen, UEFA-kupa

Remek Loki-menetelés: a selejtezőbeli ellenfél, a litván Ekranas (összesítésben 3–2) után az első fordulóban jött a horvát Varteks (6–3), majd a másodikban a görög PAOK (1–1, idegenben szerzett gól), és mivel a harmadik kört tavasszal játszották (a korábbi években nem így történt), a Loki februárban is érdekelve volt. Sajnos a belga Bruges-nek az 1–0-s hazai siker elég lett a legjobb 16 közé jutáshoz.
  2012–2013
Videoton, Európa-liga

A Slovant idegenben szerzett góllal, a Gentet könnyedén, a Trabzont tizenegyespárbajban búcsúztatták a fehérváriak, akik így az El-be jutottak: jó kezdés (három meccs, hat pont) után két vereség következett, de az utolsó kör előtt még volt továbbjutási esély, ha a Genk legyőzi a Baselt, a Videoton pedig nyer a Sporting otthonában. Végül egyik sem jött össze.
2018–2019
Mol Vidi, Európa-liga

A Bajnokok Ligája selejtezőjében induló fehérváriak a Dudelange, a Ludogorec és a Malmö kiütése után a rájátszásban az AEK Athén ellen kiestek, de egyből az El főtáblájára kerültek. Három meccsből nulla pont volt a mérleg, de két győzelem után már egyszerű volt a matek: ha a Vidi több pontot szerez a Chelsea, mint a BATE a PAOK ellen, megvan a továbbjutás – sajnos nem így alakult.
2019–2020
Ferencváros, Európa-liga

A zöldek a BL-selejtezőben a Ludogorecet és a Vallettát kiverték, a Dinamo Zagrebet nem sikerült, de az El-főtábla – a Suduva kárára – csak meglett. Öt játéknap után hat pontja volt a Ferencvárosnak (négy a CSZKA Moszkva, kettő az Espanyol ellen született), és ki-ki meccset játszhatott a régi ismerős Ludogorec otthonában, de a döntetlen kevés volt a tavaszhoz.

2020–2021
Ferencváros, Bajnokok Ligája

A koronavírus miatt leegyszerűsített idényben a magyar bajnok a Djurgarden, a Celtic és a Dinamo Zagreb ellen győzött, majd az első kétmeccses párharcban idegenbeli gólokkal verte ki a Moldét. A BL-főtáblán persze nem a Fradi volt az esélyes, a Barcelona és a Juventus oda-vissza megverte a zöldeket. Az utolsó meccsen, Kijevben „csak” győzni kellett volna a harmadik helyhez és az El-folytatáshoz, ám elmaradt a siker.
K. Z.

 
„Ha minden klappol, összejöhet a folytatás”
Dombi Tibor, a Debrecen korábbi szélsője

– Mi jut eszébe a kétezernégyes, Bruges elleni párharcról?
– Elsőként az, hogy igazi ki-ki meccset játszottunk a belga csapattal. Az első, kinti mérkőzésen egy nullára kaptunk ki, szélsőséges viszonyok között. A szünetben is esett a hó, a pályamunkások pedig csak azt a térfelet takarították le, amelyik irányába a hazai csapat támadott. Megvoltak a helyzeteink az idegenbeli gólhoz, sajnos nem éltünk vele, a visszavágó pedig nulla nullára végződött. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy akkor még más volt a lebonyolítási rend, az UEFA-kupában nem volt csoportkör, végig egyenes kieséses rendszerben zajlott a sorozat. Ennek ellenére nagy eredménynek számított, hogy megértük a tavaszt, elvégre a Vidi nagy menetelése után mi voltunk az első magyar csapat, amelyiknek sikerült.
– Gondolta volna akkor, hogy tizenhét év alatt ez egyetlen másik magyar csapatnak sem sikerül?
– Azokban a pillanatokban nem foglalkoztunk a jövővel, csak örültünk, hogy nekünk összejött. Hasonló érzés volt, mint amikor a magyar válogatottal kijutottunk az atlantai olimpiára, ott is hosszú böjtnek vetettünk véget.
– Mi befolyásolhatja döntően a Fradi El-szereplését? A pénz, a szerencse, a lélektan vagy a megfelelő mentalitás?
– Mindegyiknek megvan a maga szerepe. Mi annak idején azért maradtunk versenyben tavasszal, mert magyar szinten a legjobb csapatnak számítottunk, talán a legstabilabb anyagi háttérrel, és remek közösség alakult ki az öltözőben, főleg helyi erőkre építve. Az ezerkilencszázkilencvenötös BL-csoportkörös Fradi is hasonló volt, a mostani csapat viszont már más, most inkább a megfelelő külföldi játékosok megtalálása a siker záloga. Az előző idényben kevés hiányzott, hogy megszerezze a harmadik helyet a Bajnokok Ligája csoportkörében, ráadásul sorozatban harmadik évben jutott valamelyik európai kupasorozat főtáblájára, és ha minden klappol, a tavaszi szezonra is talpon maradhat.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
18.45: Bayer Leverkusen (német)–FERENCVÁROSI TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2021.10.22 08:18:56

Európa-liga THURY GÁBOR

Az Újpesti Dózsa parádés játékkal jutott a nyolc közé a Valencia ellen a BEK-ben 1971-ben.

2021.10.21 10:52:07

Európa-liga CSELŐTEI MÁRK

Mindkét fél veretlen maradt abban a kvartettben, melyben a magyar bajnok Ferencváros is szerepel.

2021.10.20 10:31:16

Európa-liga P. K.

A Ferencváros idén a támadó statisztikák nagy részében jobb számokat ért el, mint tavaly.