Nyerni tudott a Galatasaray otthonában, így továbbjutott a Barcelona

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.03.17. 18:35
null
Hiába a hazai pálya előnye (Fotó: AFP)
Az Európa-ligában a legjobb nyolc közé jutott az FC Barcelona, mert a hazai döntetlent követően 2–1-re nyerni tudott a Galatasaray otthonában.

 

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Galatasaray (török)–FC Barcelona (spanyol) 1–2 (1–1)
Isztambul,
Ali Sami Yen Spor Kompleksi, 52 000 néző Vezette: Orsato (olasz)
Galatasaray:
I. Pena – Boey, Marcao, Nelsson, Van Aanholt (Bayram, 85.) – Kutlu, Antalyali, Cicaldau (Morutan, 74.) – Babel (Dervisoglu, 74.), Aktürkoglu – Gomis (M. Mohamed, 63.). Vezetőedző: Domenec Torrent
Barcelona: Ter Stegen – Dest (R. Araújo, 56.), Eric García, Piqué (Lenglet, 82.), Jordi Alba – Busquets, F. de Jong (Gavi, 68.), Pedri – Adama Traoré (O. Dembélé, a szünetben), Ferran Torres, Aubameyang (Depay, 82.). Vezetőedző: Xavi
Gólszerző: Marcao (28.), ill. Pedri (37.), Aubameyang (49.)

Továbbjutott: az FC Barcelona, 2–1-es összesítéssel

A Spanyolországban elért döntetlen után a Galatasaray számított picit esélyesebbnek az FC Barcelona elleni párharcban, és a fanatikus közönsége előtt (természetesen most is telt hát biztosította a szokásos hangorkánt) viszonylag hamar megszerezte a vezetést a védelem oszlopa, a brazil Marcao góljával.

A 25 éves hátvéd testvére is profi futballista volt, Dionatan Teixeira 2017-ben hunyt el, ő volt brazil U17-es, majd szlovák U21-es válogatott, játszott Kassán, Pozsonyban és a Stoke Cityben is.

Jól indult a meccs a Galatának, a szögletzászlónak nem annyira (Fotó: AFP)
Jól indult a meccs a Galatának, a szögletzászlónak nem annyira (Fotó: AFP)

 

De jó formában játszottak a katalánok, és összekapták magukat hamar, Pedri zseniális gólja egy leendő világklasszist jelez előre.

Gólvideók itt!

Pierre-Emerick Aubameyang a ráadásban a lécet találta el, a szünet után nem sokkal közelről már nem hibázott, Frenkie de Jong fejesét követően.

Rosszul kezelte a helyzetet a Galata, idegesen, szétesően futballozott, Kerem Aktürkoglu elidegeskedte a ziccerét, igaz, Patrick van Aanholt lövése centiméterekkel kerülte el a kapu bal felső sarkát.

A hajrában a közönség miatt egy alkalommal félbe kellett szakítani a mérkőzést, de hamar rendeződött a helyzet, nyilván visszaesőként nagyon sok mérkőzésre bezárják a Galata stadionját. A hajrában a Barca volt veszélyesebb, a csereként beállt Memphis Depay kihagyott egy helyzetet, Ferran Torres (lesről) a lécre lőtte a labdát 12 méterről – győzött Isztambulban, és megérdemelten lépett tovább a katalán csapat.

Legutóbb 1994-ben verte meg a Galatasaray a (mainál sokkal-sokkal erősebb) Barcelonát, igaz, akkor Hakan Sükür, Arif Erdem és Okan Buruk alkotta a csatársort.


A többi mai El-mérkőzésről itt olvashat!

PERCRŐL PERCRE

A Barca 49 gólt kapott ebben az idényben, 7-et szöglet után.

Pedri: 13 európai kupameccs, 2 góllal. Az elsőt a Fradi ellen szerezte.

A Barca előző 12 UEFA-/El-meccséből csak egyet bukott el. Az előző 12 meccsén nem kapott ki (8 siker, 4 iksz), tehát a mostani formája sem rossz.

Memphis Depay idényrekorder a Barca-játékosok közül az El-ben, 10-szer lőtt kapura a BL-ben, majd az El-ben, és 18 helyzetet teremtett a társaknak, de 9 meccsén egyetlen kanadai pontot sem szerzett még!

A Barcelona előző 9 UEFA-/El-nyolcaddöntős párharcából egy kivétellel mindig továbbjutott (kivétel a Celtic volt, 2004-ben).

90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+6. perc
Dembélé jobbal a bal sarok mellé lő középtávolról.

90+5. perc Ügyesen gurigázik a Barca, kifáradt a Galata, és nem is túl lelkes éppen a csapat. Vagy csak nagyon fáradt?

90+3. perc Alba balról ballal laposan Depay elé passzol, aki ballal 11-ről a bal alsó mellé lő!

90+2. perc Torres jobbal 12-ről a lécre lő, de les.

Hat perc a ráadás!

88. perc Ömer Bayram lerántja Depayt, sárga lap.

87. perc Folytatjuk!

86. perc Jordi Albát lökdösik a török játékosok valamiért. Ő kap sárga lapot, visszarúgott egy poharat a közönségnek. Meg a labdát is talán.

86. perc A SZURKOLÓK MINDENFÉLÉT DOBÁLNAK A PÁLYÁRA, FÉLBESZAKAD A MECCS.

85. perc Ömer Bayram váltja Van Aanholtot.

84. perc Aktürkoglu ad be balról ballal veszélyesen, Araújo beleért, Ter Stegen fogja a labdát.


82. perc Piqué másfél perc alatt megy le, keresztbe, majd hosszába lépked a pályán. Rutin. Aubameyang is távozik, Memphis Depay és Clément Lenglet a pályán.

80. perc KIMARAD, Aktürkoglu lő ballal a bal alsó mellé az ötös bal sarkáról beadás címén. Nem merte elvállalni, keresztbe passzolt ziccerből.

78. perc Gavi odarúg Antalyalinak, sárga lap.

74. perc Halil Dervisoglu
be, Babel le (neki sem ment ma), Cicaldaut meg Vasile Morutan váltja.

73. perc
Pedri szabadrúgásánál a sorfalban összefejel Babel és Mohamed, ápolás.

71. perc Patrick van Aanholt kap sárga lapot Gavi ellökéséért. De les volt.

69. perc
Busquets pazar passzt ad Torresnek, de szereli őt zseniális becsúszással Marcao!

Mit lép a hazai mester? Az 59 éves Domenec Torrent 2008 és 2012 között Pep Guardiola jobbkeze volt a Barcelonánál, majd vele ment Münchenbe is. Később a Manchester Citynél dolgozott így, majd megkapta a "leánycsapat" New York Cityt, aztán tett egy rövid kitérőt a Flamengóhoz. Ez a 11. meccse a Galata élén.

68. perc Gavi be, F. de Jong le.

64. perc Cicaldau elesik az ötös és Alba előtt… tovább! De mit mond a VAR? Semmit.

63. perc Mustafa Mohamed be, Gomis elfáradt, nem is ment neki ma.

58. perc Boey jobb oldali, jobblábas beadását rosszul találja el fejjel az ötös előtt Cicaldau, Van Aanholt ballal nem sokkal lő kissé balról, 23 méterről a bal felső sarok fölé. Milliméterek…

56. perc Ronald Araújo fut be a meghúzódott Dest helyére.


Busquets lövése után jobbal beleért a labdába Aubameyang, de Penát ez sem zavarta meg. A második lövés a léc alá tartott, de középre, aztán már hiába vetődött vissza a kapus a bal oldali kapufa elől.

49. PERC VEZET A BARCELONA, PIERRE-EMERICK AUBAMEYANG! Alba beadását kapura rúgja 17-ről jobbal Busquets, a jobb sarok előtt véd Pena, lábbal, az ötös bal sarka elől jobbal kapura lő Pedri, Pena eléri ezt is, kissé jobbról De Jong középre fejeli a labdát, Aubameyang egy méterről jobbal a kapu közepébe passzolja azt. 1–2!

47. perc Van Aanholt nekimegy Pedrinek, és belesérül. Ápolás a pályán…folytatja.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Traoré le, Ousmane Dembélé be.


A Galatasaray csak egyszer verte meg a Barcát, még 1994-ben.

A két együttes legutóbb 2002-ben mérkőzött meg egymással, a BL-csoportkör mindkét találkozóját a katalánok nyerték meg (2–0, 3–1).

A végső győzelemre is esélyes Barcelona a BL-csoportjában harmadik helyen végzett, így az El-ben volt kénytelen folytatni a nemzetközi szereplését. A téli átigazolási időszakban jól erősítő katalánok 2022-ben még nem kaptak ki, előző négy tétmeccsüket megnyerték. Az El előző körében az olasz Napolit 5–3-as összesítéssel búcsúztatták a sorozattól.

E párharc legjobb góllövői:
Luis Enrique 2
Javier Saviola 2
Guillermo Amor 2
Ronald Koeman 2


Forrás: Weltfussball



45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Boey volt francia U-válogatott, de már a kameruni felnőtt keret tagja.

45+3. perc LÉC!
Traoré emel a tizenhatos jobb sarka elől jobbal az ötös másik sarkára, Aubameyang Boey elől szép ívben kapura fejel… léc!

Három perc az ápolás!

44. perc Traoré elrúgja a labdát jó védekezés után, majd a lendülő láb hason találja véletlenül Aktürkoglut. Ápolás, pici.

42. perc
Xavi is mérges, kap egy… utolsó szóbeli figyelmeztetést.

41. perc Eric García kap sárga lapot Marcao megrúgásáért. Kettős ápolás. Busquets hevesen reklamál a lap miatt, a védő felrúgta a hazai kollégáját, de tényleg visszahúzta a lábát a becsúszás közben.

Mivel az idegenben szerzett gólok szabálya már nincs érvényben.

37. PERC EGYENLŐ, Torres javít, szépen passzol PEDRIHEZ, aki jobbal a jobb alsó sarokba lő két higgadt csel után, hat méterről, középről. Két finom lövőcsel a lövés előtt, Marcao és Kutlu elszállt azonnal: 1–1!

34. perc
Dest keresztpasszát három csel után Pedri jobbal 13-ról, középről jócskán a bal sarok mellé rúgja.

32. perc Pedri és Marcao összefut, nincs sárga lap.



A védő első gólja az idényben.

30. perc Marcaónak sárga lap a huligánkodásért.


Csere lesz: a brazil eltörte örömében a jobb oldali szögletzászlót. De van tartalék, készültek.

28. PERC VEZET A GALATA, MARCAO 11 méterről a jobb sarokba fejeli a labdát a jobb oldali Cicaldau-szöglet után. Középről, Torrest megelőzve, és félmagasan szállt a labda a kapuba. Ter Stegen el sem indult, védhetetlen: 1–0!

27. perc Sergio Busquets kap sárga lapot Cicaldau felrúgásáért.

22. perc Traoré jobbról becsúszva is pontosan ad az ötösöre, Nelsson elfejeli a labdát Aubameyang elől.

19. perc Dest bedob egy cselt a jobb oldalon, felborítja őt Van Aanholt. Szabadrúgás, De Jong beadását rosszul találja el jobbal Piqué a 11-espont előtt.

18. percForma, papírforma. Marcao nem éri utol Traorét, így felrúgja.

Forma. Auba 6 bajnokin 5 gólt lőtt a Barcában, 373 perc alatt.

16. perc Alba emel balról ballal az ötös jobb sarkára, De Jong nem ér oda, de ellöki azért picit hátulról Van Aanholt… megússza, kirúgás.

Pierre-Emerick Aubameyang 23 gólt lőtt 46 meccsén az El-ben, ennél több találatig csak Radamel Falcao (30), Aritz Aduriz (26) és Munasz Dabbur (24) jutott.

15. perc Marcao odalép az ötös bal sarka előtt Aubameyangnak, de tovább.

13. perc Cicaldau a tizenhatosról nem lő, jobbra tolja a labdát Babel elé, aki jobbal a jobb alsóba lőne 13-ról, Ter Stegen ledőlve fogja a labdát.

10. perc MELLÉ, De Jong ballal 14-ről, középről, nagy helyzetből, a kapussal szemben állva a bal alsó mellé lő. Centiméterekkel, de mellé. Pedri kicsit balról nagy labdát emelt a holland elé.

73 százalékban a Barcáé a labda.

8. perc A Babel indította Aktürkoglu jobbal a jobb alsó mellé lő középről, 18-ról, de beleértek. A szögletet az ötös elől a bal alsó mellé fejeli Gomis, nyakatekert testhelyzetből. A balhátvéd Van Aanholt tette be jobbról jobbal a kornert, ő indította az előbb Gomist is.

6. perc ZICCER, Gomis kicselezi az ötös előtt Garciát, de nem lő, majd jobbal a jobb alsót veszi célba, de blokkolja őt Alba. Gomis jobbról középre passzol, jobbal Piquébe lő 16-ról, középről Aktürkoglu.

5. perc Alba emelése rossz.

4. perc Pedri nem lő jobbal 15-ről, oldalra passzol, Traorét szerelik. Szöglet.

1. perc Alba bal oldali beadása Penáé. Pena a Barcelona kapusa, a 23 éves játékost a télen adták kölcsön Törökországba fél évre.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak sárga-bordó mezben és bordó nadrágban, a vendégek tiszta halványlilában.



Egy kis örökmérleg: 9 mérkőzés, 5 barcás és 1 galatás sikerrel, 14, ill. 6 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Barcelonától a Galarasarayhoz:

2021, Inaki Pena, kölcsönbe
2020, Arda Turan, ingyen
2003, Frank de Boer, i.
1997, Gheorghe Popescu, 4 500 000 euró
1996, Gheorghe Hagi, 3 750 000

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Arda Turan, Szofian Féguli és Fatih Öztürk sérült, a vendégektől Dani Alves nincs nevezve a sorozatra, Álex Balde, Ez Abde, Ansu Fati, Sergi Roberto és Samuel Umtiti maródi.


Süper Lig: a Galatasaray nyerte meg az isztambuli derbit.

A szerződés anyagi részleteit nem hozta nyilvánosságra a katalán klub honlapja, de a korábbi hírek szerint legalább 280 millió eurós megállapodásról lehet szó.

Ha nem is olyan hamar, mint azt a nemzetközi sajtó vizionálta, de megszületett az egyezség a Spotify és az FC Barcelona között, így a 2022–2023-as idénytől kezdődően négy éven át a svéd vállalat lesz a katalán klub mezszponzora, és a felek megállapodásának értelmében a Camp Nou is új nevet kap.

A Barcelona évek óta hajkurássza a kiugró sikert a nemzetközi kupaporondon, amelyen 2015 óta nem terem neki babér. Az az év viszont szédítő volt, erről maga Xavi is regélhetne: Bajnokok Ligája-elsőség, európai Szuperkupa-győzelem, klubvilágbajnoki cím. No meg a hazai porondon bajnoki cím és Király-kupa-aranyérem.


A Galatasaray mindeközben botladozik a török élvonalban, szégyenszemre csak a 11. helyen áll 29 fordulót követően, jóllehet a Barca elleni párharc első, spanyolországi mérkőzésén megmutatta, egyáltalán nem rossz csapat, sőt! Ettől függetlenül Xavi vezetőedző katalán gárdája számít favoritnak, és a korábbi klasszis középpályás bevallottan ráhajt az Európa-liga-trófea elhódítására.

Mivel az idegenben szerzett gólok szabálya már nincs érvényben, mindkét együttes győzelemre tör, nyilván egyik sem kockáztatná meg a tizenegyespárbajt 120 perc játék után. Ha csak a közelmúlt eseményeit vizsgáljuk, mindenképpen a Barca az esélyes, elvégre már tíz tétmérkőzés óta őrzi veretlenségét, ebben az időszakban három döntetlen mellett hétszer győzött, 26 gólt szerezve és kilencet kapva.

Izgalommal kecsegtet a Galatasaray és az FC Barcelona összecsapása az Európa-liga nyolcaddöntőjében, a párharc visszavágóját csütörtökön rendezik Isztambulban. Az első mérkőzésen nemhogy döntés, gól sem született, kevesen számítottak rá, hogy 0−0-ról folytatódik majd a csata ezen a héten.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A GALATASARAY–BARCELONA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik