Balszerencsés vereség: Ferencváros–Real Betis 1–3

Vágólapra másolva!
2021.09.30. 20:40
A spanyol Real Betis 3–1-re legyőzte a Ferencvárost Budapesten a labdarúgó Európa-liga csoportkörének második fordulójában. A G-csoport másik mérkőzésén is vendégsiker született, a Leverkusen a Celtic otthonából hozta el a három pontot.
Mindkét csapat nagy akarással futballozott (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Mindkét csapat nagy akarással futballozott (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
G-CSOPORT
Ferencváros–Real Betis (spanyol) 1–3
(Uzuni 44., ill. Fekir 17., Wingo 76. – öngól, Tello 90+5.)
Budapest, Groupama Aréna, 16 759 néző. Vezette: Reinsreiber (izraeli)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A belvárosban is felbukkantak a zöld-fehér szurkolók. A Corvin sétány környékén Ferencváros-sálas ultrák is sétálgattak, ám késő délután a központban sokkal több volt a Betis-drukker, a legtöbben addigra túl voltak a városnézésen, és leültek a kiülős helyek egyikén. Sok asztalon nem csak a söröskorsók sorakoztak előttük, röviditalos poharakat is látni lehetett nem véletlen, hogy jó néhányan már délután öt órakor lelkesen énekelgetett a magyar főváros utcáin. A spanyol drukkerek a Parlament előtt is pózoltak, óriási zöld zászlókat lengetve mosolyogtak a kamerákba, este fél nyolckor pedig már a Groupama Aréna környékén jártak – mintegy hétszázan érkeztek Sevillából a magyar fővárosba. A spanyolok kényelmes tempóban érkeztek meg a létesítményhez, jobbról és balról rendőrök vigyázták őket, ám ekkor már nem csak tőlük volt hangos a környék.

A ferencvárosi ultrák, megfogadva a klub vezetőinek tanácsát, másfél órával a kezdő sípszó előtt megérkeztek a stadionhoz, ahogy az utóbbi hónapokban, években megszokhattuk, kisgyermekes családok, kamaszok és szép számban hölgyek is igyekeztek az Groupama Aréna irányába. A nézők egyharmada már a helyén üldögélt a lelátón, amikor az edzőlegenda, Manuel Pellegrini fekete nadrágban és fekete kabátban komótosan sétálgatott a pálya szélén, majd jóízűen beszélgetett kollégáival, balján a korábban a Diósgyőrt vezetőedzőként irányító Fernando Fernándezzel.

Peter Stöger később bukkant elő a játékoskijáróban.

A Ferencváros trénere a hazai pálya ellenére zártabb védekezéssel küldte csapatát pályára, alighanem ő is látta a statisztikát, amely szerint a Betis meccsenként átlagosan hatvan százalékban birtokolja a labdát, abszolút támadó szellemben futballozik, első csoportmeccsén a skót Celtic ellen sem fogta vissza magát, tizenhatszor lőtt kapura, hétszer el is találta, s négy gólt szerzett. A vendégek szakmai stábja ismét a kezdőcsapatba állította a negyvenéves klublegendát, az 52-szeres válogatott, 2002-ben világbajnokságon szereplő Joaquínt, Peter Stöger némi meglepetésre kihagyta a kezdőcsapatból az alapembernek számító Tokmac Nguent, aki így a kispadról hallgatta, ahogy a ferencvárosi B-közép a kezdő sípszó előtt teli torokból énekli a Himnuszt.

A Betis támadó stílusa az első negyedórában egyáltalán nem rajzolódott ki – sőt. A Ferencváros ragadta magához a kezdeményezést, az első két kapura lövéssel is a hazaiak próbálkoztak, csakhogy… A biztató kezdeti időszakot követően a vendégek első valamirevaló helyzetükből a kapuba találtak, húsz perc sem telt el a mérkőzésből, máris az esélyesebb Betis vezetett (Nabil Fekir volt eredményes).

A Fradi alaptaktikája egyértelműen a biztonság megtartására épült, hiszen az öt védő előtt Aissa Laidouni és Vécsei Bálint személyében plusz két ütközőnek kellett volna a spanyol támadók útját állnia, a gól éppen ennek a megbomlásából esett. Mindkét védekező középpályás előreindult, a labda elvesztése után a vendégek abból mattolták a Ferencvárost, amiből amúgy a hazaiak szerettek volna veszélyeztetni – kontratámadásból. A gólt követően sokkal magabiztosabbá váltak a spanyolok, ha náluk volt a labda, olyan gyorsan adogatták lábról lábra, hogy néha szemmel is nehéz volt követni. Ha a félidő hajrájában Dibusz Dénes nem védi bravúrral Andrés Guardado közeli fejesét, el is dőlhetett volna a mérkőzés, így azonban volt még benne fordulat!

A szünet előtti percekben Myrto Uzuni villant meg, kihasználta az elcsúszó Germán Pezzella hibáját, nagyszerű gólt szerzett, ezzel a stadionban egy csapásra megváltozott a hangulat – és az egyenlítés után mosolygós ferencvárosi futballisták indulhattak az öltöző felé pihenőre.

A második félidőt óriási küzdelem jellemezte.

A ferencvárosi játékosok próbáltak még közelebb állni a labdát lekezelő vagy passzoló sevillai futballistákhoz, és ha kellett, kemény belépőkkel is megállították őket. Alighanem nekik is egyértelmű volt, talpalatnyi helyet sem szabad adni a vendégeknek, mert támadóik egy pillanat alatt kapura fordulnak és lőnek. Fontos volt, hogy a három belső védő előtti területről ne rohanjon el egyszerre Aissa Laidouni és Vécsei Bálint, erre talán Peter Stöger is felhívta a figyelmüket, hiszen ha egyikőjük megindult, a másik nyomban behúzta a kéziféket. A válogatott keretébe meghívott Vécsei irányította a társakat, hol a szélső védőkre szólt rá, ne rohanjanak el feleslegesen, hol a mögötte lévő Botka Endrével egyeztetett.

A vezetőedzők közül elsőként Manuel Pellegrini változtatott, nem sokkal a fordulást követően nyomban hármat cserélt, a szélen és elöl is frissített, nyilván új impulzust akart adni csapatának. Peter Stöger sem sokat várt az első cserével, a kispadról jött Tokmac Nguen, s azonnal felvette a tempót, előbb a jobb oldalon elszáguldva harcolt ki szabadrúgást, majd mesteri mozdulattal vett le egy labdát a levegőből, mintha odaragasztották volna a lábához. Csakhogy a labda továbbra is többet volt a spanyoloknál, a passzok számában egyértelműen vezettek, ám az eredmény továbbra is 1–1 volt, ami nem feltétlenül volt rossz a Ferencvárosnak. A hazai B-közép ütemesen biztatta a csapatot, a gólja után láthatóan felszabaduló Myrto Uzuni űzte-hajtotta társait, szinte minden támadásnál kérte a labdát, látszott rajta, újabb gólt szeretne lőni.

A ferencvárosi hátsó alakzat csak a legritkább esetben bomlott fel, amivel a vendégjátékosok nemigen tudtak mit kezdeni. A passzolgatással nem volt gondjuk, a labda továbbra is lábról lábra járt, ám a tizenhatos előterében lelassultak az akcióik, nem találták a rést a Fradi védelmén. Ha lövésig eljutottak, rendre volt olyan hazai játékos, aki önfeláldozóan állta a labda útját, s előfordult, hogy a bevetődő Botka Endre fejjel hárított – ápolni is kellett, úgy megcsapta arcát a labda. A Ferencváros ekkor már valóban a kontratámadásokra hagyatkozott, abban bízva, hogy elöl a gyors Nguen vagy Uzuni zavart okozhat, esetleg a gólerős Ryan Mmaee odaér egy középre ívelésre. Lett is volna lehetőség a gólszerzésre, jobb oldali akció végén Nguen elől mentettek az utolsó pillanatban, így a hajrá továbbra is nyílt maradt. Félő volt, hogy az utolsó negyedórára elfárad egy-két hazai labdarúgó, ám mindenki összeszorította a fogát, és kőkeményen álltak bele a párharcokba.

A szerencse ezúttal nem volt a Fradival.

A 76. percben Nabil Fekir szögletét követően a Betis megszerezte a győztes gólt (Henry Wingóról pattant a kapuba a labda...), talán a rutin, a koncentráció szólt a vendégek mellett. Nagyszerűen küzdött a Ferencváros, ám elmaradt a bravúr, sőt a legvégén Tello is betalált.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Celtic (skót)–Bayer Leverkusen (német) 0–4 (Hincapie 25., Wirtz 35., Alario 58. – 11-esből, Adli 90+4.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Leverkusen 2 2 6–1 +5 6
2. Betis 2 2 7–4 +3 6
3. FERENCVÁROS 2 2 2–5 –3 0
4. Celtic 2 2 3–8 –5 0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik