Micsoda győzelem! A Ferencváros nyerni tudott Moszkvában

BORBOLA BENCE (Moszkva, összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (Budapest, percről percre)BORBOLA BENCE (Moszkva, összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (Budapest, percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.10.24. 18:35
null
A Ferencváros Varga Roland találatával győzött Moszkvában (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó Európa-liga H-csoportjának 3. fordulójában a Ferencváros a CSZKA Moszkva, az Espanyol a Ludogorec otthonában nyert 1–0-ra.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR,
3. FORDULÓ
H-CSOPORT
CSZKA Moszkva (orosz)–Ferencváros 0–1 (0–0)
Moszkva, CSZKA Aréna, 20 000 néző. Vezette: Pavel Orel (Petr Blazej, Jirí Kríz) – csehek
CSZKA: Akinfejev – Karpov, Gyivejev, Magnússon – M. Fernandes, Vlasic, Ahmetov (Lucas Santos, 75.), Obljakov, Kucsajev (Bistrovic, 61.) – Csalov, Sigurdsson (Bijol, 80.). Vezetőedző: Viktar Hancsarenka
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Botka, Blazic, Civic – Ihnatenko, Haratin, Sigér – Zubkov (Dvali, 89.), Nguen (Varga R., 84.) – Boli (Isael, 72.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gólszerző: Varga R. (86.)

Az oroszok már délután erődemonstrációt tartottak.

A világ minden tájáról ide özönlő turisták sétáltak a Vörös téren, amikor egyszer csak öblös hang szólalt meg a mikrofonokból, felszólítva a kedves népet, minél hamarabb hagyják el a területet. Az egyik, Hollandiából érkező házaspár háborús készültségre gyanakodott, telefonjaikkal még gyakrabban kezdtek kattintgatni, s kiderült, valóban hadgyakorlatféle következik. A Vörös tér az oroszokra jellemző fegyelmezettséggel ürült ki, nem telt bele öt perc, a több futballpályányi terület üresen ásítozott, hogy aztán zöld egyenruhás katonaosztagok foglalják el. Az egyik helyitől megtudtuk, a hadsereg a november 4-ei Egység napja nevet viselő nemzeti ünnepre, az ott szokásos felvonulásra gyakorol.

Ekkor a környező utcákban egyre gyakrabban lehetett magyar hangokat hallani: volt, aki már hétfőn az orosz fővárosba érkezett, mások csupán a találkozó előtti napon futottak be Moszkvában. Noha tíz Celsius-fok sem volt, a ferencvárosi szurkolók közül többen rövid ujjú pólóban üldögéltek a kávézóban – a belső melegítés megtette hatását, éppen akkor koccintottak vodkával. A gyors városnézés után délután aztán mindenkinek iparkodnia kellett a CSZKA Aréna irányába, hiszen a stadion a belvárostól több mint húsz kilométerre található, a taxi hiába olcsó, ha a dugóban képtelenség haladni, a metró pedig kis túlzással labirintushoz hasonlít, nehezebb a mélyben kiigazodni, mint egy konyhaszekrény cirill betűs összeszerelési útmutatóján.

A kezdőcsapat kijelölésekor Szerhij Rebrovnak sem volt könnyű dolga, hiszen azt a CSZKA-t kellett feltartóztatni, amely két kör után pont nélkül állt a csoport utolsó helyén: elméletben az oroszok elsöprő rohamokra, magabiztos győzelemre készültek, hiszen hiába a rossz rajt, nem tettek le a csoportból való továbbjutásról. Ennek megfelelően kezdtek a hazaiak, többet birtokolták a labdát, és nyomás alatt tartották a magyar bajnokcsapat védelmét, Dibusz Dénest viszonylag gyorsan bemelegítették, mégsem volt teljesen kilátástalan a mérkőzés. Az ellentámadásokból Franck Boli és Nguen Tokmac többször is zavarba hozta a hazaiak hátsó alakzatát, egyszer-kétszer átjátszották a védőket, az egyik ilyen villámgyors ellencsapás végén Nguen kis híján megszerezte a vezetést.

Csakhogy támadásban maradt a CSZKA.

A zöld-fehérek a találkozó ezen szakaszában túlságosan behúzódtak a kapujuk előterébe, félő volt, hogy a nagy nyomást nehéz lesz kibírni, hiszen az oroszok egyre-másra dolgozták ki a lövőhelyzeteket, ziccereket. Ment előre a hazai csapat, érezhető volt, hogy még a szünet előtt szerettek volna mindenképpen előnyhöz jutni, szerencsére nem jött össze nekik. A Fradi megúszta ezt az időszakot kapott gól nélkül, hol egy bevetődő védő, hol Dibusz segített ki, egyszer a kapufa volt a zöld-fehérekkel – a moszkvaiak csak az első félidőben tizennégyszer próbálkoztak gólszerzéssel.

A forgatókönyv a második félidőre sem sokat változott, de kit érdekelt ez, annak fényében főleg – és ennyit ugorhatunk is előre az időben –, hogy a lefújás előtti percekben a türelmesen, elszántan védekező Ferencváros az egyik ellentámadás és mesteri összjáték után megszerezte a vezetést!

Hiába támadott többet a hazai csapat, hiába birtokolta többet a labdát, és hiába próbálkozott szinte mindenhonnan lövésekkel, gólt a Fradi szerzett.

A fordulás után ugyanis a zöld-fehérek okosabban, türelmesebben járatták a labdát, igaz, az oroszok lendülete is kitartott. A vendéglátók a bal oldalon próbálkoztak többet, Lovrencsics Gergőnek meggyűlt a baja a labdát rá lendületből hozó támadókkal, a kapu előtt tömörülő védők – köztük leginkább Miha Blazic – többször is az utolsó pillanatban mentettek. Ám a társaknak nem csak az ő vállát kellett veregetniük, ahogy azt a nemzetközi kupában megszokhattuk, Dibusz ezúttal sem unatkozott a gólvonalon, többször is nagyot kellett védenie.

Ahogy Szerhij Rebrov a találkozó előtt hangsúlyozta, döntő jelentőségű lesz, hogy a figyelem ne hagyjon ki, és szerencsére a hátvédek koncentrációjával nem volt gond, ráadásul a végére pedig ugyebár érkezett a csodacsere, Varga Roland, aki két perccel pályára küldése után a győzelmet jelentő találatot szerezte.

Fáradtak a csapatok, egyedül az orosz szurkolók lelkesedése nem lankadt, hiába volt hűvös, több százan is félmeztelenre vetkőztek a kapu mögötti szektorban, és úgy buzdították csapatukat. Hiába… A Ferencváros óriási bravúrt elérve szerzett három pontot a CSZKA otthonában, a spanyol Espanyol elleni idegenben elért 1–1-es döntetlent követően immár négy pontja van a csoportban. Arról se feledkezzünk meg, hogy a csoportkörben egy győzelem több mint félmillió eurót ér, ami igencsak jelentős összeg. Mint ahogyan az is értékes tétel, hogy a Ferencváros legutóbb tizenöt évvel ezelőtt, a skót Hearts ellen nyert mérkőzést a csoportkörben – ez a bravúr tehát régen várt jutalom volt a magyar klubnál.

Az oroszok pedig szerencsére csak a Vörös téren tartottak demonstrációt – a CSZKA Arénában az erő a magyar bajnokkal volt. 0–1

A GYŐZTES GÓL

A csoport másik mérkőzésén
Ludogorec (bolgár)–Espanyol (spanyol) 0–1 (Campuzano 13.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Espanyol 3 2 1
4–1 +3 7
2. Ludogorec 3 2 1 8–2 +6 6
3. FERENCVÁROS 3 1 1 1 2–4 –2 4
4. CSZKA Moszkva 3 3 1–8 –7 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik