Ekl: magabiztosan, de szerényen készül a DAC

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.07.06. 19:24
null
Nagy a várakozás Dunaszerdahelyen az Ekl-selejtező előtt (Fotó: DAC)
Nagy a várakozás Dunaszerdahelyen. A múlt évad csalódása után mindenki nagyon kíváncsi, hogy mi lesz a következő idényben, amely a DAC számára már csütörtökön elkezdődik. A sárga-kékek az Európa-konferencialiga első selejtezőkörének első meccsén az északír Cliftonville-t fogadja.

 

„Az előző szezont azzal fejeztük be, hogy a bajnokság negyedik helye méltatlan ehhez a csapathoz. A mögöttünk hagyott évet átmeneti szezonnak tekintjük – kezdte Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója. – Ugyan rövid volt a szünet, de arra elég, hogy jól kielemezzük a csapatot és a játékot. Úgy gondolom, jó döntést hoztunk azzal, hogy Adrián Gula vezetésével új edzői stáb érkezett a kispadunkra. Sokat beszélgettünk, megegyeztünk, milyen stílusban szeretnénk játszani. Úgy látjuk, a jelenlegi keret alkalmas arra, hogy visszatérjünk a kezdeményező stílushoz. Úgy végeztük a felkészülést, hogy mindenki tudta, mit kell tennünk, hogy elérjük a célunkat” – folytatta a sportigazgató, aki a sajtótájékoztatóra a két „DAC-hoz közeli csapat”, az ETO FC Győr–STK Somorja (2–1) felkészülési találkozóról érkezett. Világi Oszkár ugyanis a Győr tulajdonosa is, a Somorja pedig a Dunaszerdahely fiókcsapata.

Van Daele nem akart konkrét célokról beszélni. „A DAC-nak főleg stabilitásra van szüksége. Ehhez az edzőnek több mint egy évet itt kell dolgoznia. Ha ez meglesz, akkor utána beszélhetünk kupákról, trófeákról. Természetesen most csak a holnapi meccsre összpontosítunk. Papíron jól néz ki az ellenfél, nem vár ránk könnyű feladat. Az öt év alatt először vagyunk kiemelt csapat. Az előző években megesett, hogy mi ejtettünk ki kiemelt együttest. Magabiztosan, de szerényen vágunk neki a kupasorozatnak” – zárta le Van Daele.

„Nagyon büszke vagyok, hogy a DAC-nál dolgozhatok. Érzem a felelősséget és az energiát, hogy a maximumot tegyük meg az eredményekért. Olyan játékosaink vannak, akik dolgozni akarnak. Örülök, hogy a klub engedélyezte az edzői stábomat, de nagyon örvendek, hogy érkezett Borbély Balázs is, aki Dunaszerdahelyen tanulta meg a foci ábécéjét, és itt otthon van. Nagyon fontos a környezet, a szurkolók és a stadionban uralkodó kultúra. Mindig nagyon jól éreztem magam a MOL Arénában – mint a szlovák U21-es csapat edzője vagy mint a Zsolna szakvezetője is. Akkor megtapasztaltam, milyen a sárga-kékek szurkolótábora, amely a DAC tizenkettedik játékosa volt. Bízom benne, hogy most is így lesz – kezdte a dunaszerdahelyi edző, Adrián Gula, aki kiemelte Kalmár Zsolt jelentőségét is. – Már azzal is rengeteget segít a csapatnak, hogy ott van a videózásokon, az elemzéseken, együtt dolgozik a csapattal. Egyes játékelemeknél látszik, mekkora nagy tudású játékos. Ha visszatér a pályára, akkor ez meg fog látszódni a DAC játékán is. Nemcsak azért, mert a magyar focista kiváló képességű, hanem mert a csapat igazi vezéregyénisége is.

„Nemzetközi szinten nincsenek könnyű meccsek. Kellemetlen ellenfelet várunk, amely tipikus szigetországi stílusban játszik. Erőszakosak, nagyon sokat futnak. Úgy érzem, kellőképpen kielemeztük az ellenfelet. Természetesen ezt megtették ők is. Majd meglátjuk, ki készült fel jobban. Nem tudom most megmondani, előny-e, hogy otthon kezdünk. Majd az északírországi visszavágó után okosabb leszek. Tudjuk, hogy az ellenfél háromvédős rendszerrel játszik, mi igyekszünk ezt megbontani. Gyorsan kell játszanunk. Természetesen bízom benne, hogy csütörtökön győzünk” – mondta a Nemzeti Sportnak Borbély Balázs, a DAC pályaedzője, aki hat év után tért vissza a sárga-kékekhez.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
Csütörtök, 20.30:
DAC–Cliftonville (északír)
A visszavágót július 14-én rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik