A Fradira váró Suduva már-már meghazudtolja a futball törvényszerűségeit

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.08.29. 15:20
null
Az FTC újabb kemény mérkőzésre számíthat a Suduva ellen (Fotó: Molnár Ádám/fradi.hu)
Az Európa-liga-selejtező playoffkörének első meccse, illetve a Ferencváros–Suduva párharc csütörtöki visszavágója előtt adja magát két kérdés, és alapvetően ezek megválaszolása mentén, konkrét statisztikákkal igyekszünk rámutatni a litván csapat gyengéire, illetve azokra a rejtett erényeire, melyekkel szemben a Fradinak is fel kell készülnie.

HOGYAN TUDTA MEGVERNI EZ A SUDUVA ODA-VISSZA A MACCABIT? – IZRAELBEN SEM ÉRTIK

Az első kérdésünk az lenne, mégis hogyan tudta a Suduva az előző körben oda-vissza 2–1-re (összesítésben 4–2-re) megverni az egy évvel ezelőtt a Ferencvárost búcsúztató izraeli Maccabi Tel-Avivot, amikor a Fradi elleni első meccsen, hazai pályán egyetlen kaput eltaláló lövésig jutott?

Minimális túlzással azt is mondhatjuk, a stabil védekezésen kívül, a támadójáték terén semmit sem mutatott a litván csapat a Fradi ellen. Ezt támasztják alá a wyscout statisztikái is: a Suduva 36 százalékban birtokolta a labdát, a 25 támadásvezetéséből csak négy zárult lövéssel (a Fradinál 51/14 volt ez az arány), a rögzített helyzetekkel együtt összesen nyolcszor lőttek a hazaiak és ebből volt egy kaput eltaláló kísérletük (a Fradinál ugyanez: 17/7). Egyetlen értékelhető kontratámadásuk sem volt (a Fradinak három). A passzpontosságuk 80 százalék alatt maradt (a litvánok 78, a Fradi 88 százalékban passzolt pontosan) és csupán 69 támadópasszuk volt (a Fradinak 102), amiből csak 13 irányult a tizenhatoson belülre (a Fradinak 29).

Miután a Suduva hasonlóan alacsony mutatókat produkált az izraeli bajnok Maccabi ellen is (a két meccsen átlagosan labdabirtoklás: 30%, támadás/lövés: 22.5/4.5, lövés/kaput eltaláló: 4.5/2.5, kontratámadás: 2.5/meccs, passzpontosság: 74.5, támadópassz: 48, passzok a tizenhatoson belülre: 14), izraeli kollégáknak is feltettük a kérdést: hogyan lehet az, hogy a két meccsen a kaput eltaláló öt lövéséből négy gólt szerző Suduva két győzelemmel búcsúztatta a tel-avivi együttest.

„Nehéz ezt megmagyarázni – ismerte el kérdésünkre Jair Kattan, a Jedioth Ahronoth újságírója. A Maccabi próbált irányítani, de nem játszott jól. Miközben a Suduva majdnem mindegyik helyzetét gólra váltotta, és mind a két meccsen már az első félidőben megszerezte a vezetést, ami után a Maccabi nagyon idegessé vált. A Suduva nagyon védekező felfogásban játszó csapat, a Maccabi pedig rosszul készült fel a nemzetközi szereplésre. Minden idők egyik legkönnyebben megnyert bajnoki címe után túl nagy önbizalommal lépett pályára a csapat Európában és ez visszaütött.” (A Maccabit a BL-től a kolozsvári CFR búcsúztatta, majd az El-től a Suduva.)

Hasonló véleményen volt az izraeli Sport1 Tv szerkesztője Inbal Manor is: „Számomra is nagy rejtély, hogy volt képes kiesni a Maccabi. Az az igazság, hogy az első meccsen szörnyen játszott, két támadásból két gólt kapott és helyzetei sem nagyon voltak. A visszavágón már több lehetősége volt, de azok többsége kimaradt, szerencséje sem volt a csapatnak. Ezzel együtt szégyenteljes volt, hogy egy olyan klub, mint a Suduva búcsúztatni tudta. Ez a litván csapat aligha tudna az élvonalban maradni Izraelben.

A visszavágó összefoglalója

A Maccabi–Suduva (1–2) meccset itt tekintheti meg!

MIRE KELL VIGYÁZNIA A FRADINAK? HOGYAN LEHET LEGYŐZNI A SUDUVÁT?

A játék csaknem minden elemében gyengébb Suduva csupán egy futball-törvényszerűséget nem hazudtolt meg a Maccabi ellen, mégpedig azt, hogy a labdarúgást gólra játsszák. Arról nem a litvánok tehetnek, hogy a Maccabi a két meccsen 32 lövésből csak két gólt tudott szerezni. Miközben a Suduva kilencből (ebből találta el öt a kaput) négyet. A Suduva Maccabi ellen szerzett négy góljából egyébként kettőnél is egy védőn irányt változtatva került a kapuba a labda, s kétszer a szélről történő beadásra érkezett középen a gólszerző (a kettő közül az egyik szöglet volt).

Az egyik nagy tanulsága a Suduva–Maccabi párharcnak az lehet a Fradi számára, hogy még hazai pályán sem szabad teljesen kitámadni, le kell zárni a széleket (még ha nem is kimondottan jól kontrázó, gyors ellenfélről beszélhetünk), és a tizenhatos előterében véletlenül sem szabad lőni hagyni a vendégeket. Ha a Suduva szerezné meg a vezetést, az FTC ugyanolyan lehetetlen helyzetbe kerülne, mint a Maccabi, 11 emberrel a kapuja elé tömörülő ellenfélnek kellene két gólt lőni. A már BL-főtáblás Crvena zvezda ugyanúgy idegenbeli 0–0 után fogadta a BL-selejtező 1. fordulójában a litván csapatot, mint most a Fradi, és a szerbek azzal tudtak győzni, hogy már a 4. percben megszerezték a vezetést, majd a 29. percben újabb góllal le is zárták a találkozót. A Fradi–Suduva mérkőzés nagyon hasonló lehet ahhoz, amit másfél héttel ezelőtt a Kaposvár ellen játszottak a zöld-fehérek, akkor is az döntött, hogy a 7. percben már vezetett a Ferencváros, így a később kimaradt tengernyi helyzet ellenére is meglett a győzelem. A korai Fradi-gól most is döntő lehet.

A Suduva Fradi elleni összjátékmutatója – az összjátékaik mindössze 19 százaléka zajlott a támadóharmadban (Forrás: wyscout)
A Suduva Fradi elleni összjátékmutatója – az összjátékaik mindössze 19 százaléka zajlott a támadóharmadban (Forrás: wyscout)

Amire az első meccs tapasztalatai alapján még fel kell készülnie Szerhij Rebrov csapatának, hogy a vendégek hosszú passzokra, ívelgetésekre rendezkednek be, Litvániában 51 ilyen kísérletük volt, ezek többsége középre irányult, a kevés támadásuk 71 százalékát középen vezették. Miközben a Fradi-akciók 52 százaléka a bal szélen futott, Tokmac Nguen főszereplésével.

A támadások megoszlása az akciók veszélyességét is jelző xG-mutatóval (Forrás: wyscout.com)
A támadások megoszlása az akciók veszélyességét is jelző xG-mutatóval (Forrás: wyscout.com)

A kenyai-norvég szélső játékát kulcsfontosságúnak érezzük a visszavágón. A Suduva a Crvena zvezda és a Maccabi ellen is úgy kapott gólt, hogy az egyik gyors támadó labda nélküli futással megverte a védőjét, és a mélységből érkező passzal gólhelyzetbe tudott kerülni. Erre – mármint hogy a sebességét kihasználva a védelem mögé tud kerülni – természetesen a Fradi leggyorsabb játékosa pályázhat a legjobb eséllyel. Viszont ehhez szükség lenne arra, hogy Nguen javítson támadásban a párharcmutatóján, mert az első mérkőzésen a 12 támadó párharcából csak ötöt tudott megnyerni, márpedig ahhoz, hogy a védők mögé tudjon kerülni, párharcokat kell nyerni, vagy labda nélküli futással vagy cselekkel. Utóbbiban sem ártana, ha jobbat tudna produkálni, mint múlt héten,amikor az öt cseléből csak kettő volt sikeres, és ő veszítette el a legtöbb labdát a Fradiból, 17-et.

A Fradi párharcmutatója – a 93-assal szereplő Nguent a kezdőcsapatból egy kivételével mindenki kereste labdákkal, a legtöbb passzt (8-at) Heistertől kapta (Forrás: wyscout.com)
A Fradi párharcmutatója – a 93-assal szereplő Nguent a kezdőcsapatból egy kivételével mindenki kereste labdákkal, a legtöbb passzt (8-at) Heistertől kapta (Forrás: wyscout.com)

A fentiekben főképp a támadójáték szempontjából vizsgáltuk meg a Suduvát, de nem szabad elfelejteni, hogy a védekezés több elemében is a litván csapat majdnem ugyanolyan vagy még jobb számokat is produkált, mint a Fradi, ezért is születhetett 0–0-s végeredmény. A Suduva a védekező párharcainak a 66 százalékát megnyerte (66-ból 42-t), ami jó arány (a Fradinál ugyanez 60/41), a levegőben a párharcok 57 százalékában bizonyult jobbnak (63/36). Ez azért is meglepő, mert a Fradinak korábban, a Ludogorec és Valletta ellen éppen a légi párbajok jelentették az egyik erősségét, köszönhetően az ezen a téren kimagasló Miha Blazic, Lasa Dvali kettősnek, de az első meccsen előbbi kilencből négy, utóbbi hatból csak két fejpárbajt tudott megnyerni (érdekesség, hogy a cseppet sem magas Sigér Dávid a Fradi legjobbjaként ezen a téren ötből hármat).

Amiben a Suduva az első meccsen még kimondottan jó volt: a passzokat, a beadásokat, a lövéseket megelőző szerelések száma, ebből 53-at tudott bemutatni (a Fradi 48-at). Ezt a számot úgy csökkentheti a Fradi, ha az első meccshez képest dinamikusabb játékot tud produkálni, gyorsabban járatja a labdát.

Gyorsaság, hatékony párharcmutató, jó helyzetkihasználás – ezzel lehet megverni a Suduvát.

EURÓPA-LIGA-SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ (PLAYOFFKÖR),VISSZAVÁGÓ
20.00: Ferencváros–Suduva (litván) – élőben az NSO-n!
Budapest, Groupama Aréna (Tv: M4 Sport)

AZ ELSŐ MÉRKŐZÉSEN
Suduva (litván)–Ferencváros 0–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik