Ekl: Le kell győznünk a Csukaricskit! – Kristoffer Zachariassen

Vágólapra másolva!
2023.11.29. 09:05
null
Fotó: Árvai Károly
A szerda délelőtti edzést követően útra kel a Ferencváros, csütörtökön 21 órától az Európa-konferencialiga csoportkörében a szerb FK Csukaricski vendége lesz: Kristoffer Zachariassen, a Fradi norvég szélsője elmondta, a szakmai stáb a gyenge minőségű talajra is felhívta a figyelmüket.

BELGRÁD HELYETT LESZKOVAC az úti cél. A Ferencváros az Európa-konferencialiga ötödik fordulójában Szerbiába utazik, ám hiába belgrádi együttes az FK Csukaricski, a nemzetközi kupamérkőzéseit nem a szerb fővárosban játssza. A mindössze négyezer fő befogadására alkalmas, nem éppen ultramodern stadionja nem alkalmas ilyen kaliberű mérkőzések rendezésére, így a zöld-fehéreknek így háromszázötven kilométerrel délebbre kell utazniuk.

Dejan Sztankovics vezetőedző szerdán a megszokott rendnek megfelelően a Népligetben tartja meg a meccs előtti utolsó tréninget, a csapat ezt követően kel útra. A Ferencváros az Ekl-csoportkörének első mérkőzésén a Groupama Arénában – Varga Barnabás, Owusu Kwabena és Alekszandar Pesics góljával – 3–1-re legyőzte a Csukaricskit, de most Kristoffer Zachariassen a szeptember végi összecsapásnál jóval nehezebb kilencven percre számít.

„A budapesti találkozó rendkívül fontos volt, hiszen az volt a csoportkör első meccse, ráadásul Dejan Sztankovics akkor mutatkozott be a Groupama Arénában – mondta lapunknak a 29 esztendős norvég légiós. – Noha némi meglepetésre a Csukaricski szerzett vezetést, fordítottunk, és végül könnyen nyertünk. Kifejezetten jól játszottunk, de biztos vagyok benne, a csütörtöki összecsapás jóval nehezebb lesz.”

A szélső középpályás szerint még akkor is küzdelmesebb találkozó vár rájuk, ha a szerb csapat pont nélkül áll a csoportban, és a Budapesten szerzett gólja óta egyszer sem talált a kapuba, miközben az eddigi négy fordulóban tizenkét gólt kapott.

„Meccseit a Csukaricski nem a saját stadionjában játssza, nyilvánvalóan ez is hátrány neki, de a három pont nem ezen múlik majd. Legutóbb a Fiorentina is »csupán« egy nullára nyert Szerbiában, ez is jelzésértékű. Riválisunk az utolsó hazai meccsén alighanem szeretné megszerezni az első pontjait, bárki bármit mond, nem lesz könnyű győzni. Kemény, masszív együttes az ellenfelünk, nekünk viszont nincs más lehetőségünk, be kell gyűjtenünk a három pontot. Ha sikerül nyerni, nagy lépést tennénk a csoportból való továbbjutás érdekében, és december közepén úgy fogadhatnánk a Fiorentinát, hogy a saját kezünkben van a sorsunk. Nem mindennapi siker lenne ez.”

Vasárnap Kristoffer Zachariassen szerezte az 1–1-es döntetlennel záruló, Puskás Akadémia elleni meccsen a Ferencváros gólját, kérdés, a játékosok önbizalmának mennyire tett rosszat, hogy az utóbbi négy mérkőzésükön nem sikerült győzniük. A Fradi a bajnokságban kikapott a Kecskemét vendégeként (1–2), majd hazai pályán a Fehérvártól (0–1), a hétvégén Felcsútról egy pontot hozott el, míg az Európa-konferencialigában a Genk ellen is 1–1-es döntetlent játszott a Groupama Arénában.

„Az eredmények miatt csalódottak vagyunk, de a magam részéről nem esem pánikba – mondta Zachariassen. –  Egyetlen mérkőzésen sem játszottunk alárendelt szerepet, jó iramú, harcos meccsek vannak mögöttünk, ám kétségtelen, hogy újra el kell kezdenünk győzni! Méghozzá már most, Szerbiában... Fontos lenne, hogy ne kapjunk gólt, mert abban biztos vagyok, hogy lesznek lehetőségeink és betalálunk a Csukaricski kapujába.”

A játékosoknak arra is fel kell készülniük, hogy a Dubocsica Stadion gyepszőnyege finoman fogalmazva sem golf­pálya minőségű – erre a szakmai stáb is felhívta a figyelmüket. Kiindulva abból, hogy az emlékezetes kecskeméti találkozón gyakorlatilag játékra alkalmatlan pályán szenvedtek 2–1-es vereséget, valóban nem árt az elővigyázatosság.

„Ezzel is számolnunk kell, de ez nem lehet kifogás. Mindegy hogyan, győznünk kell!” –    zárta rövidre a témát a norvég középpályás.

Ahogy Budapesten, Leszkovacban is sok eső esett az elmúlt napokban, a magyar fővárosban a hét elején néhány percig havazott is. Kíváncsiak voltunk, Kristoffer Zachariassen északi játékosként mit szólt a zordabb időjáráshoz.

„Mifelénk ezt észre sem vesszük, ez nem havazás volt – mosolygott. – Odahaza, Norvégiában már most nagy hó van, a családnak egyórányi autóútra az otthonunktól a hegyekben van kis háza, ott már most félméteres a hó. Kicsit hiányzik is az igazi tél, szeretem a hideget, de a téli szünetig bőven van még feladat. Most kizárólag a Csukaricski elleni meccsre össz­pontosítok.”

Ha a Ferencváros nyer Szerbiában, egy körrel a vége előtt kilenc pontja lesz, és december 14-én (18.45) veretlenül fogadhatja az olasz Fiorentinát.

5. FORDULÓ
November 30., csütörtök

21.00: Fiorentina–Genk
21.00: Csukaricski–Ferencvárosi TC – élőben az NSO-n!

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fiorentina 4 2 2 11–4 +7 8
2. FERENCVÁROS 4 1 3 6–4 +2 6
3. Genk 4 1 3 5–3 +2 6
4. Csukaricski 4 4 1–12 –11 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik