Címlapsztori: A lényeg, hogy élvezzük a futballt! – Marquinhos

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.11.11. 08:40
null
Marquinhos nagy kedvvel futballozott csütörtök este is, cseleivel időnként elfektette a genki játékosokat (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)
A Ferencváros egyik legjobbja Marquinhos volt a Genk ellen 1–1-re végződő Európa-­konferencialiga-mérkőzésen. A 24 esztendős brazil azt is tudja, Magyarországra érkezése óta miért most van a legjobb formában.


ELDŐLT, HOGY NEM DŐLT EL semmi. Csütörtök este másodszor feszült egymásnak az Európa-konferencialiga csoportkörében a Ferencváros és a Genk, a belgiumi 0–0 után Budapesten 1–1 lett a végeredmény. Márpedig abban mindenki egyetértett, hogy a magyar bajnok és a belga ezüstérmes két meccse eldöntheti a továbbjutás sorsát. Nos, nem döntötte el.

A csoport élén nyolc ponttal álló Fiorentinát az egyaránt hatpontos Ferencváros és Genk követi, s hogy ebből a trióból ki végez az élen, illetve ki fut be a rájátszást érő második helyre, megtippelni is nehéz. A lefújást követően Wouter Vrancken, a belgák vezetőedzője is széttárta a karját, mondván, megjósolni sem lehet a továbbjutókat, ahogyan fogalmazott: „Majd meglátjuk...”

Dejan Sztankovics keze alatt élvezi a játékot

Egyre előkelőbb helyen a Ferencváros az UEFA-együttható-rangsorban
A Genk elleni döntetlen is sokat jelent, a Ferencvárosnak ismét sikerült javítania nemzetközi besorolásán, jelenleg az 53. helyen áll az UEFA-együttható-rangsorban. A belgák elleni döntetlennel egy pontot szerzett a magyar bajnok a listán, így 31.000 pontja van, s olyan sztárklubokat előz meg a csütörtöki eredménnyel, mint a török Galatasaray (30.500) és a skót Celtic (30.000). A Fradi a 2023-2024-es idényben összesen már öt együtthatóponttal lett gazdagabb. (J. Á.)

A Ferencváros legközelebb november 30-án a pont nélkül álló FK Csukaricski (ideiglenes, leszkovaci) otthonába látogat, hogy aztán december 14-én a Fiorentinát fogadja hazai pályán. A Genk elleni elmaradt győzelmet már csak azért is bánhatják a zöld-fehérek, mert csütörtök este Alekszandar Pesics révén ők szerezték meg a vezetést, a belga ezüstérmes akkor egyenlített, amikor a Fradi Samy Mmaee sérülése miatt rövid ideig tíz emberrel maradt a pályán.

A Ferencváros egyik legjobbja volt a brazil Marquinhos, aki az utóbbi időben feltűnően jól játszik, kirobbanó erőben van, a Genk ellen is mindent kiadott magából. Hol az ellenfél tizenhatosán belül alakított ki helyzetet, hol a saját öt és felesénél szerelt becsúszva. Minden mozdulatán látszott, megfeszül a Ferencváros győzelméért.

„Amióta Magyarországra igazoltam, egyértelműen most érzem magam a legjobban – mondta lapunknak a mérkőzés másnapján a dél-amerikai légiós, aki 2022 telén érkezett a Ferencvároshoz. –      Dejan Sztankovics vezetőedző kinevezése óta új erőre kaptam, mert nekem nagyon fontosak a hétköznapok, hogyan telnek az edzések, az együtt töltött órák. Nos, ő olyan edző, aki játékosként ugyancsak élvezte a futballt, szeretett cselezni, lőni, én is ilyen vagyok. Fülig érő szájjal járok ki a Népligetbe, élvezem a tréningeket, a meccseket, örülök, ha ez látszik a játékomon. Vezetőedzőnk is azt kéri tőlem, élvezzem a futballt, csináljam bátran, amit tudok, persze tartsam be a szabályokat, a taktikai utasításokat, de ha nálam van a labda, onnantól szabad kezet kapok.”

Futóteljesítményén ugyancsak megmutatkozik a javulás. A Puskás Akadémia elleni Magyar Kupa-mérkőzésen, amelyen a Fradi hosszabbításban, 4–3-mal jutott tovább, 14 kilométernél is többet zakatolt, a csütörtöki, Genk elleni találkozón pedig 11 kilométernél is többet teljesített.

Ügynöke a lelátóról szurkolt a Genk-meccsen

Muszáj kitérni a fehérorosz Alekszej Kulbakov játékvezető munkájára. A bírónak több téves ítélete is volt, és ami a leginkább fájó, Samy Mmaee letalpalásáért csak sárga lapot adott, holott a kolumbiai válogatott Daniel Munoz úgy rátartott a Fradi védőjének bokájára, hogy le is kellett cserélni, s amíg rövid időre tíz emberrel maradt a Ferencváros, a „tettes” egyenlített...

Marquinhos akkor lesz igazán boldog, ha továbbjut csoportjából a Fradi – és erre meg is van az esélye (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)
Marquinhos akkor lesz igazán boldog, ha továbbjut csoportjából a Fradi – és erre meg is van az esélye (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)

„Egyáltalán nem voltam elégedett a lefújást követően – folytatta Marquinhos. – Közelebb álltunk a győzelemhez, mi szereztük meg a vezetést, balszerencsések voltunk, hogy két játékosunk is megsérült, Kristoffer Zachariassen után Samy Mmaee is kidőlt. És éppen akkor kaptuk a gólt, amikor Samy lement a pályáról, és tízen maradtunk... Nagyon bosszús voltam, s a többieken is láttam, szétveti őket az ideg, mindannyian tudtuk, nagy lehetőséget adtunk ezzel a Genknek. De szégyenkezésre nincs okunk, ezúttal is jól játszottunk, ráadásul rendkívül magas színvonalú mérkőzés volt, rengeteg párharccal.”

A brazil játékos családja – párja és kisfia is – kint volt a Groupama Arénában, sőt, Olaszországból az ügynöke is Budapesten van ezekben a napokban, természetesen a helyszínen nézte meg a Genk elleni összecsapást.

„Ilyenkor sok időt töltünk együtt. A menedzserem is ellát hasznos tanácsokkal, a csütörtöki mérkőzés után csak dicsérni tudott bennünket. Tényleg magas színvonalon futballoztunk, és ami legalább ilyen fontos, harcoltunk, küzdöttünk, mindent megtettünk a győzelemért.”

Hatnál több pontja lehetne a Ferencvárosnak

Ami a továbbjutási esélyeket illeti, csütörtökön Marquinhos sem lett sokkal okosabb. Mindenki arról beszélt, amelyik csapat jobban jön ki ebből a két összecsapásból, az jut tovább, ehhez képest egyik mérkőzésen sem bírtak egymással a felek... Egy biztos, a Ferencvárosnak november végén mindenképpen győznie kell a csoport utolsó helyén álló, a továbbjutásért folytatott küzdelemből már kiszálló szerb Csukaricski otthonában, pontosabban albérletében.

„A Fradinak és a Genknek is hat-hat pontja van, de nekünk lehetne ennél több is – folytatta a 24 esztendős brazil, aki két bajnoki cím mellett Magyar Kupa-győzelmet is ünnepelhetett már a Ferencváros labdarúgójaként. – Firenzében a lefújás előtti pillanatokban egyenlített az ellenfél, Genkben a kapufát találtuk el a hajrában, most a belgák elleni hazai mérkőzésen vezettünk, uraltuk a mérkőzést, mégis kicsúszott a három pont a kezünkből. Kár érte, hiszen nagyot léphettünk volna a továbbjutás felé. De az a típus vagyok, aki a kesergés helyett szeret inkább előre nézni, a meccs másnapján nem úgy keltem fel, hogy milyen kár, hogy elmaradt a győzelem, sokkal inkább az járt a fejemben, a sorsunk továbbra is a saját kezünkben van. Legközelebb a Csukaricskihez utazunk, lebecsülni nem szabad a szerb csapatot, de ezúttal valóban csak a győzelem elfogadható, a többit pedig meglátjuk. A lényeg, hogy élvezzük a futballt!”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
F-CSOPORT
FERENCVÁROSI TC–KRC GENK (belga) 1–1 (0–0)
Budapest, Groupama Aréna, 20 127 néző. Vezette: Alekszej Kulbakov (Dmitrij Zsuk, Oleg Maszljanko) – fehéroroszok
FERENCVÁROS:Dibusz – Makreckis, S. Mmaee (Aaneba, 62.), Cissé, Civic – Sigér D. (Esiti, 79.), Abu Fani – Marquinhos, Zachariassen (Ben Romdan, 51.), A. Traoré (Botka, 79.) – Pesics (Lisztes, 79.).Vezetőedző:Dejan Sztankovics
GENK:Vandevoordt – Munoz, Sadick, Cuesta, Arteaga – Baah, Hrosovsky, Heynen (Galarza, 32.), El-Hanusz – Paintsil (Fadera, 74.) – Zeqiri (Sor, 88.).Vezetőedző:Wouter Vrancken
Gólszerző: Pesics (47.), ill. Munoz (62.)

A mérkőzés onlive, szöveges tudósítása itt érhető el!


AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fiorentina 4 2 2 11–4 +7 8
2. FERENCVÁROS 4 1 3 6–4 +2 6
3. Genk 4 1 3 5–3 +2 6
4. Csukaricski 4 4 1–12 –11 0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik