Formula–E: két ezredmásodperc döntött – Wehrleiné a pole Brazíliában

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.16. 15:25
Wehrlein szoros csatában szerezte meg a pole pozíciót (Fotó: DPPI)
Pascal Wehrlein szerezte meg a pole pozíciót a Formula–E brazíliai versenyhétvégéjének időmérőjén, így ő várhatja az élről a piros lámpák kialvását a közép-európai idő szerint 18 órakor kezdődő futamon. Másodikként a szoros csatában alulmaradó Stoffel Vandoorne zárt, míg a harmadik legjobb időt Maximilian Günther érte el, ám a rajtbüntetése okán Jean-Éric Vergne örökli meg a rajthelyét.

Közel két hónap szünet után folytatódott a Formula–E idei kiírása, a harmadik állomás Sao Paulo, ahol a pénteki első szabadedzéssel vette kezdetét a hétvége programja. A nyitányon Mitch Evans bizonyult a leggyorsabbnak, az új-zélandit az egyéni vb-összetettet vezető Nick Cassidy követte, míg a harmadik helyen Edoardo Mortara végzett.

A szombat délelőtti gyakorláson eközben Sam Bird tört az élre, a brit pilóta mögött Stoffel Vandoorne és Oliver Rowland érkezett, míg a pénteken legjobb időt elérő Evanst technikai gondok hátráltatták, aminek következményeként mindössze hét kört tudott teljesíteni, és a sor végén zárt.

A bajnokságban tizenkilenc pontos lemaradással a második pozíciót elfoglaló Pascal Wehrlein két ötödik, míg a harmadik Jean-Éric Vergne tizenötödik és huszadik helyezéssel hangolt a brazíliai időmérőre.

Rövid piros zászlós megszakítással vette kezdetét a kvalifikáció, miután a pályáról el kellett takarítani az odafújt hulladékot. Az A-csoportból Vergne, Vandoorne, Evans, valamint Nico Müller, míg a B-ből a váltócsere miatt 20 rajthelyes, illetve a versenyre 10 másodperces stop&go büntetéssel sújtott Maximilian Günther, Wehrlein, Mortara és Bird menetelt tovább.

A negyeddöntőben először Evans és Vandoorne, majd Vergne és Müller csapott össze, előbbi párharcban a belga, utóbbiban a svájci győzedelmeskedett, vagyis a DS Penske párosa jutott tovább. Harmadikként Mortara és Wehrlein, míg végül Bird és Günther mérte össze a tudását egy körön, közülük a Porsche, valamint a Maserati pilótája kvalifikálta magát az elődöntőbe. 

DS Penske házi csatában Vandoorne aratott győzelmet a hibázó Vergne felett, míg Wehrlein és Günther küzdelmében a Porsche pilótája bizonyult jobbnak közel három tizeddel. 

A pole pozícióért vívott harcban végül Wehrlein kerekedett felül, igaz, a német mindössze két ezredmásodperccel ért el gyorsabb kört, mint a riválisa. A Porsche német versenyzője várhatja így az élről a piros lámpák kialvását, míg a tavalyi brazíliai rajtelsőnek meg kell elégednie a második pozícióval. Noha a harmadik legjobb időt Günther érte el, a hátrasorolása okán csak a mezőny végéről indulhat majd.

A harmadik rajtkockát Vergne örökölte meg, majd Evans, Bird, Mortara, Müller, António Félix da Costa, Cassidy, illetőleg Jake Dennis zárta az első tízes sorát. 

Folytatás 18 órakor a versennyel.

FORMULA–E
BRAZÍLIA, IDŐMÉRŐ
1. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 1:12.789
2. Stoffel Vandoorne (belga, DS Penske) 1:12.791
3. Maximilian Günther (német, Maserati) 1:13.041*
4. Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske) 1:13.287
5. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 1:13.184

*:20 helyes rajtbüntetés váltócsere miatt. 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik