Vívó-vb: Rédli András bronzérmes Lipcsében!

Vágólapra másolva!
2017.07.22. 18:25
Bronzérmes lett Rédli András a férfi párbajtőrözők versenyében a lipcsei vívó-világbajnokságon. A fényesebb éremtől a kétszeres világbajnok, észt Nikolai Novosjolov ütötte el, miután 15:10-re legyőzte az elődöntőben. 

Nem úgy nézett ki, hogy 2017 Rédli András éve lesz. A szezon elején, októberben a férfi párbajtőrözők hazai válogatóversenyén súlyos térdsérülést szenvedett, műteni kellett. A rehabilitációja azonban jól sikerült, így már februárban visszatérhetett a pástra.

A nyári világversenyekre pedig visszanyerte a formáját is. A júniusi Európa-bajnokságon egyéniben a kilencedik helyen végzett, a negyeddöntőben a kétszeres világbajnok, észt Nikolai Novosjolov ütötte el. Nos, rá még később visszatérünk.

Rédli András bronzérmes a vb-n (Forrás: FIE)
Rédli András bronzérmes a vb-n (Forrás: FIE)

A világbajnokságon már a férfi párbajtőrözők csoportkörében megmutatta erejét: mind az öt asszóját megnyerve egyenes ágon jutott a 64 közé a 215 fős gigamezőnyben. Ott egészen simán győzte le 15:4-re a holland Turent. A 32 között azonban rendesen megküzdött a továbbjutásért a dél-koreai Cson Dzsing Szonnal, de végül ebből az asszóból is győztesen került ki, 15:12-re nyert.

A nyolcaddöntőben nem túl tusgazdag csörtében 6:3-ra felülmúlta az ukrán Nikisint, és csupán egyetlen lépésre került az éremszerzéstől. A negyeddöntőben az argetin Lugones Ruggeri csak egy darabig tudta tartani vele a lépést, így a Honvéd vívója lényegében simán nyert ellene 15:8-ra.

Bár Rédli csapatban világ- és Európa-bajnokságot is nyert az elmúlt években, sőt a riói olimpián is felállhatott a társakkal a dobogó harmadik fokára, egyéniben legutóbb 2014-ben ünnepelhetett, méghozzá Európa-bajnoki címet. Az elődöntőbe jutással a vb-érem már biztossá vált, de hogy az minél fényesebb legyen, a már említett Novosjolovnak kellett visszavágnia az Eb-n elszenvedett vereségért.

Óvatosan kezdtek a felek, az első három percben csupán négy tus esett, mindkét oldalon kettő. A folytatás sem tartogatott sok akciót– de Rédlitől már megszokhattuk, hogy türelmesen vár a kínálkozó alkalomra. A harmadik kör az észt 5:4-es vezetésével indult, Rédli még egyszer egyenlített, de aztán vetélytársa elhúzott három tussal, onnantól pedig sorra jöttek az együttes találatok. Ez nyilván a kétszeres vb-győztesnek kedvezett, aki akár harmadszor is felállhat a dobogó legfelső fokára, hiszen 15:10-re nyert a magyar vívó ellen.

Rédli teljesítménye kiváló, és úgy néz ki, az Andrások ezen a vb-n nem nagyon tudnak hibázni, hiszen pénteken a kardozó Szatmári András nyert aranyérmet.A friss vb-bronzérmes azonban az éremátadás után még nem tudott felhőtlenül örülni, a vívók szövetségi kapitánya és egyben mestere, Udvarhelyi Gábor és a férfi párbajtőrözők vezetőedzője, Dancsházy-Nagy Tamás azonban maximálisan elégedett az elért eredménnyel.

Rédlin kívül még két férfi párbajtőröző került a főtáblára. Bányai első felnőtt-világbajnokságán egyéniben a 32-ig jutott. A 64 között 15:9-re múlta felül a kubai Venetet, a következő körben azonban nem bírt a sokkal rutinosabb francia Lucenay-vel, aki 15:6-ra nyert ellene.

Somfainak egyéniben az Európa-bajnokság után a világbajnokság sem sikerült jól: a 64 között 15:11-re maradt alul az észt Priinitsszel szemben.

A világbajnokságot Paolo Pizzo nyerte, a döntőben 15:13-ra múlta felül Novosjolovot. Az olasz 2011 után diadalmaskodott újra.

Női kardbana magyaroknak a 32 között ért véget a verseny: Márton Anna és Pusztai Liza is ebben a körben búcsúzott, míg Garam Nóra egyel korábban. A világbajnokságot az ukrán Olga Harlan nyerte, aki a döntőben 15:5-re győzte le a tunéziai Azza Besbest.

Vasárnap a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők egyéni versenyét rendezik. A magyar közül Dósa Dánielnek, illetve az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesének és Várnai Viviennek drukkolhatunk.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, LIPCSE
FÉRFI PÁRBAJTŐR, 215 INDULÓ
Csoportkör:Rédli András 5 győzelem/0 vereség, Somfai Péter 6/0, Bányai Zsombor 5/1, Siklósi Gergely 5/1
A 96 közé jutásért:
Somfai Péter
–Jan Golobic (szlovén) 15:4
Bányai Zsombor–Safik el-Huri (libanoni) 15:6
Siklósi Gergely–Mohammad Eszmaeili (iráni) 13:11
A 64 közé jutásért:
Somfai
–Marc-Antoine Blaise-Belanger (kanadai) 15:14
Bányai–David van Nunen (holland) 15:8
Siklósi–Nyikita Glazkov(orosz) 8:15
A 32 közé jutásért (szombat):
Rédli–Tristan Tulen (holland) 15:4
Somfai–Sten Priinits (észt)11:15
Bányai–Yunior Reytor Venet (kubai) 15:9
A 16 közé jutásért:
Rédli–Csong Dzsin Szon (dél-koreai) 15:12
Bányai–Jean-Michel Lucenay(francia) 6:15
Nyolcaddöntő:

Rédli–Bogdan Nikisin (ukrán) 6:3
Negyeddöntő:
Rédli–Jesus Andres Lugones Ruggeri (argentin) 15:8
Elődöntő:
Rédli–Nikolai Novosjolov 10:15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik