Vitorlázás: Húsz éve vitorlázom, de ilyet még nem láttam! – Berecz Zsombor

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2021.05.12. 20:16
null
Berecz Zsombor saját magát és az ellenfeleit egyaránt elemzi a következő hónapokban (Fotó: robertdeaves.uk)
A tokiói olimpiára készülő Berecz Zsombor negyedikként végzett az extrém időjárási és szélviszonyok között megtartott portói finndingi-világbajnokságon. Rést talált a saját pajzsán – de még éppen időben.

 

– Furcsa verseny volt…
Az nem kifejezés – ismerte el a finndingi-világbajnokságon negyedik helyen végző magyar olimpikon, Berecz Zsombor, aki néhány héttel ezelőttmásodszor is Európa-bajnok lett.

Elmeséli az elejétől?
Az első versenynap nem indult valami fényesen, mert nem a jó vitorlákat raktuk előre. Bár kis szél volt, és a kis szeles vitorlámat választottam, nem teljesített úgy, ahogy kellett volna, így lecseréltem a nagy szelesre – azzal nyertem is egy futamot. Hozzá kell tenni, akkor még nem voltak ezek a nagy tengeri hullámok, amelyek miatt aztán két napig egyáltalán nem versenyeztünk.

– Hogy élte meg azt a két napot, amikor nem volt verseny? Gondolom, a verseny akkori harmadik helyezettjeként nem izgulta túl.
Az első napon ki sem mentünk a vízre, de ez megtörténik, a másodikon azonban négy vagy öt órát voltunk kint anélkül, hogy bármi érdemleges történt volna. Kilencszer próbáltunk meg elrajtolni, úgy, hogy teljesen esélytelen volt futamot indítani, ráadásul akkora hullámok jöttek, hogy tengeribeteg lettem, pedig ez velem nem sűrűn fordul elő. Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy ezt a rendezőt senki sem zárta a szívébe a mezőny tagjai közül, de nem keresek kifogásokat, a verseny az verseny.

– Az utolsó napnak a második helyről vágott neki: hogy alakult a három szerdai futam?
A sebességem sem volt meg és a lapok sem úgy jöttek, ahogy kellett volna, de szerencsére most történt, nem pedig az olimpián. Az látszott: az új-zélandi gyerekek nagyon otthon vannak az ilyen extrém körülmények között is. Pontokban nem mutatkozik meg annyira a különbség de sebességben igen.

– Mi volt ennek a világbajnokságnak a legfőbb nehézsége? Mitől voltak különlegesek ezek a hullámok?
Húsz éve vitorlázom, de őszintén mondom, hogy ilyet még nem láttam: a jégeső és a viharok után nagyon nagy hullámok jöttek, méghozzá teljesen más irányból, mint a szél. Egészen elképesztő volt, tényleg nem találkoztam még ilyesmivel.

– Rést talált a saját pajzsán?
Bevallom, igen. Azt hittem, hogy az utóbbi években már mindent láttunk, mindent lefedtünk, de most találtunk valamit, amiben nem vagyunk otthon. Nem baj, még éppen időben, mert most, hogy tudjuk, ez nem megy, lesz lehetőségünk visszajönni, hogy gyakoroljuk. Az edzőmmel felvettünk mindent videóra, nemcsak a saját versenyzésemet, hanem az ellenfelekét is, úgyhogy a következő hónapban lehet elemezni és tanulni. Szerencsére van rá időnk.

– Még akkor is, ha a tokiói viszonyok nem ilyenek?
Akkor is. Tudom, nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy valaha az életben még egyszer belefutunk valami ilyesmibe, de ha igen, szeretném, ha lenne rá megoldásom.

FINNDINGI-VB, PORTO
Világbajnok
: Andy Maloney (Új-Zéland) 44 helyezési pont, 2. Joan Cardona (Spanyolország) 51, 3. Josh Junior (Új-Zéland) 54, 4. Berecz Zsombor (Magyarország) 61

A SPANYOLOKÉ A KVÓTA
Az öt napon keresztül zajló (ebből csak hármon sikerült versenyt rendezni) világbajnokságon egyetlen európai kvóta várt még gazdára, ezt Berecz Zsombor edzőtársa, a második helyen végző Joan Cardona révén Spanyolország szerezte meg. Azért is volt különösen fontos minden még versenyben lévő fiatal számára ez a kvóta, mert a finndingi nem szerepel a párizsi olimpia programján, vagyis ha nem történik valami csoda (pénteken tárgyalják az ügyet), az osztálynak sajnos a tokiói az utolsó olimpiája.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik