MTI 2010.07.28 16:51 Frissítve: 2014.01.18 01:12

Triatlon: teljes lesz a mezőny a tiszaújvárosi világkupán

Jövő vasárnap, augusztus 8-án 14. alkalommal rendeznek Tiszaújvárosban triatlon világkupa-futamot, amely köré – immár tizenkettedszer – kilencnapos programsorozatot szervez a város Triatlon Nagyhét néven.

Az esemény szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott: már biztosra vehető, hogy egyedülálló módon a férfiaknál és a nőknél is teljes, azaz 75-75 fős lesz a mezőny. Márkus Gábor főrendező szerint ennek az az oka, hogy a tiszaújvárosi viadal egyike annak a 14 versenynek, amelyen június 1. óta pontokat lehet gyűjteni az olimpiai kvalifikációhoz.

Márkus mindehhez hozzátette, hogy a mezőny nagyon sűrű lesz, s ugyan a világranglista első 20 helyezettje közül ezúttal senki sem látogat el a borsodi városba, mégis nagyon színvonalas verseny várható. A mostani állás szerint 33 országból érkeznek sportolók, az oroszok és az ukránok például legjobbjaikkal jönnek, de többek között az ausztrálok a közvetlen második vonalat indítják, csupa feltörekvő fiatallal.

A hazai versenyzők száma a korábbiaknál alacsonyabb lesz, jelen állás szerint hét női és öt férfi triatlonos állhat rajthoz magyar részről. Közülük a legjobb eredmény a tavaly nyolcadik Szabó Zitától várható. Mellette a jelenlegi rajtlistán Balogh Barbara, Horváth Gréta, Kovács Zsófia, Szalay Szandra, Tóth Zsófia és Vanek Margit, a férfiaknál pedig Bajai Péter, Fecskovics Attila, Pocsai Balázs, Rendes Csaba és Vanek Ákos szerepel.

Márkus a Nagyhéttel kapcsolatban elmondta, hogy az évek során folyamatosan fejlődött a programsorozat, s a városban most már abszolút elvárás velük szemben, hogy színvonalas események színesítsék a vk-t megelőző egy hetet. A szokásoknak megfelelően most szombattól minden nap lesznek a triatlonhoz és szakágaihoz kötődő sportprogramok, versenyek. A sport mellett a kultúra is főszerepet kap, két színpadon összesen 40 koncert lesz, többek között Demjén Ferenc, Korda György és Balázs Klári, illetve Tabáni István lép fel.

Az események ingyenesen látogathatók, ugyanakkor a szervezők remélik, hogy az árvízkárosultak megsegítésére szervezendő akció keretében sokan dobnak be pénzt a gyűjtőládákba.

2022.08.10 23:50:21

Egyéb egyéni POZSONYI SZILÁRD

Evezésben a cél a minél több párizsi kvóta • Kerékpárban Dina és Peák aszfalton, Szalontay pályán repeszthet.

2022.08.10 12:40:22

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„Én is Farkas vagyok, te is Farkas vagy, ne hozzunk egymásra szégyent!”

2022.08.08 13:52:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A sportág szerelmesei már biztosan tudják, mit csinálnak szeptember 2. és 4. között... (x)

pr
2022.08.08 14:48:49

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA, DÖMÖTÖR CSABA (FOTÓ)

Huszonhat ország 82 repülőgépe és 106 versenyzője vett részt a két héten át tartó versenyen.