Tokió 2020: megvan az első magyar kvóta az olimpiára!

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2018.08.08. 20:22
null
Berecz Zsombor a dániai világbajnokságon (Fotó: Tóth Bogee)
Berecz Zsombor egyszerűen zseniális. Ennek, no meg kézsérülése utáni parádés visszatérésének és remek formaidőzítésének köszönhetően ő szerezte meg hazánk első kvótáját a tokiói olimpiára.

 

Az éremfutam még hátravan, de annak eredményétől függetlenül már biztos, hogy a finn hajóosztályban versenyző Berecz Zsombor (Balatoni Yacht Club) részt vehet a 2020-as tokiói olimpián. A dupla pontokért zajló éremfutamon a legjobb tíz versenyző áll rajthoz, és nyolcan közülük indulási jogot szereznek az olimpiára, ám mivel a hollandok és az új-zélandiak is két versenyzővel jutottak a legjobb tízbe, és nemzetenként csak egy versenyző szerez kvótát, így már biztos a magyar vitorlázó helye Tokióban. Ő azonban nyilván nem elégszik meg ennyivel – főleg, hogy az egész versenyen mutatott kiegyensúlyozott teljesítményének, és az utóbbi két napon látott parádés hajrájának köszönhetően másodikként jutott az éremfutamba.

Bár nem szeretnénk semmit elkiabálni, ebből akár érem is lehet, még akkor is, ha elképesztően szoros a küzdelem az élmezőnyben – az új-zélandi Josh Juniornak (aki egyébként tagja volt a tavalyi Amerika Kupa-győztes csapatnak) ugyanannyi pontja van, mint a magyar fiúnak, de a holland Nicholas Heiner is csak egy ponttal van lemaradva mögöttük.

Ők ugyanúgy a hajóosztály élmezőnyének tagjai, mint az éllovas svéd Max Salminen, aki a világbajnoki cím védője, sőt, már olimpiai bajnoki aranya is van – igaz, nem ebben az osztályban, hanem csillaghajóban (2012).

De térjünk vissza egy kicsit még a szerdán történtekre! Az utolsó klasszikus versenynapon, amelyet Berecz a hetedik helyről várt, két futamot rendeztek a finn osztály számára. A mezőny (csakúgy, mint az összes többi hajóosztály mezőnye) parti halasztással kezdte a napot, majd a finnesek pályáján hét-kilenc csomós szélben elindították az első, később pedig a második futamot. Berecz mindkétszer hetedikként ért célba, s ezzel az összetettben a szenzációs második helyre ugrott előre.

Érdekesség egyébként, hogy négy éve Berecz ugyanígy az elsők között szerzett olimpiai indulási jogot (a sportlövő Tobai Sike Renátáé volt az első), s akkor azt nyilatkozta, azért is jó két évvel az ötkarikás játékok előtt kvótásnak lenni, mert így a saját ritmusában, nyugodtan készülhet tovább az ember.

Ez most is sikerült, úgyhogy következhet a nyugodt(abb) olimpiai felkészülés időszaka.

A magyar csapatból Érdi Mária – vagy ahogy mindenki ismeri: Mári – szerezhet még kvótát. Neki hátravan két futama az alapversenyből, de a 14. helye (ami a nemzetek versenyében 10.) azt jelenti, hogy majdnem biztosan meglesz az indulási joga, hiszen a Laser Radial osztályból erről a világbajnokságról tizennyolcan jutnak ki.

Persze, csalódott lennék, ha nem lenne meg a kvóta, de az elejétől kezdve kvótás helyen álltam, úgyhogy szeretnék inkább azon dolgozni a hátralévő két futamon, hogy feljöjjek a legjobb tíz közé, és bejussak az éremfutamba – nyilatkozta Érdi Mári. – Ami a szerdai napot illeti, egész délelőtt vártunk a parton, majd kivittek minket, de az első futamot lelőtték, mivel elfordult, majd le is állt a szél. A második versenyen aztán – amin végül befutottunk – váratlanul bejött a jobb oldal, és így csak a huszonnegyedik lettem. Nem örülök neki, bár nem csúsztam vissza miatta az összetett listán. Ez van, de csütörtökön megint megpróbálom, s megcélozom a top tízet..."

A férfi 470-es mezőny szerdán két futamot teljesített, a magyar Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor a szerdai 19. és 21. helyekkel a 16.-ként zárta a világbajnokságot, a kvótáról csak kevéssel, 3 hellyel maradt le, a nemzetek között ugyanis a 11. helyen végzett. A Laser osztályban Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán szerdán ugyancsak egy futamot teljesített, ebben Benjamin a 38. helyen futott célba és így a 32. helyen áll pillanatnyilag – nekik egy futam még hátra van a tervezett 10-ből. Benjamin hátránya az első kvótás helytől 24 pont és 7 nemzetek közötti helyezés.

ÖSSZEVONT VB, AARHUS
A magyarok eredményei.
Laser Standard (9 futam után): ...32. Vadnai Benjamin, ...60. Vadnai Jonatán. Laser Radial (8): ...14. Érdi Mária. Finn (10): ...2. Berecz Zsombor, ...76. Haidekker Elemér. 470-es. Férfiak (10): ...16. Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor, ...63. Litkey Botond, Rácz Levente. Nacra 17 (7): ...58. Virág Flóra, Molnár Dávid. RSX. Férfiak (6): ...82. Sánta Bence

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik