SZ. A. 2021.01.23 10:44 Frissítve: 2021.01.23 11:49

Tokió 2020: megint fél év van hátra a kezdésig – körkép a káoszról

A The Times forrása szerint a japánok már a játékok törlésére készülnek, a kormány, a szervezőbizottság és a NOB szerint viszont igenis lesz az idén olimpia, méghozzá július 23-tól és az eredeti helyszínen. Körkép a káoszról.

 

Muto Tosiro látja maga előtt a tokiói olimpia rajtját (Fotó: Reuters)


Nem gyakori, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fejléces közleményben reagáljon egy újságcikkre, de persze az sem gyakori, hogy a brit The Times a japán kormánykoalíció egy tagját idézve állítsa: a kabinet már arra készül, hogy az idén sem rendez olimpiát Tokióban. Időrendben úgy sorakoztak a fejlemények, hogy a Times a honlapján idézte meg nem nevezett forrását.

„Senki sem akar az első lenni, aki kimondja, de a feladat túl nehéz. Nem tartom valószínűnek, hogy megtörténik” – mondta az olimpia idei megrendezéséről a forrás, majd a miniszterelnökkel, Suga Josihidével folytatta, akire októberben országgyűlési választások várnak.

„Ő érzelmileg nem kötődik a játékokhoz, viszont meg akarják mutatni, hogy készen állnak, hogy legalább tizenegy év múlva legyen újabb esélyük. A jelen helyzetben ezt senki sem ellenezheti”.

A tizenegy éves távlat a 2032-es olimpiára utal, amelynek még nincs házigazdája, ellentétben a 2024-essel és 2028-assal, amelyek rendezési jogát Párizs és Los Angeles már rég elnyerte. Magyarán, ha a japán főváros az idén sem tudna rendezni, akkor 2032 a következő lehetőség, amit a kormánykoalíció tagja szerint a világ szimpátiájára rájátszva Tokió el is nyerhetne. Persze garancia erre sincs, hiszen 2032 iránt csak az ázsiai-óceániai régióból féltucatnyian érdeklődnek, például az ausztrál Brisbane és vidéke, az indiai Mumbai, az indonéz Jakarta és a katari Doha, nem beszélve arról, hogy Kína is újra beszállhat, illetve ott lehet még a momentán álomnak tűnő két Korea közös rendezése is.

Ám jelenleg az idei olimpia sem biztos, ugye – habár a NOB és a helyi szervezőbizottság köti az ebet a karóhoz, ez a Times-dolgozatra adott reakciókból is világos.

„Kategorikusan cáfoljuk a megjelentek igazságtartalmát” – állt a péntek délelőtti NOB-közleményben, amely visszhangozta a japán kormány reggeli megnyilatkozásait.

„A NOB végrehajtó bizottságának tavaly júliusi ülésén eldőlt, hogy az idén július huszonharmadikától lesz az olimpia Tokióban, ennek szellemében módosítottuk a programot és a versenyhelyszíneket. Minden lehetséges intézkedést megteszünk a Covid–19 ellen, hogy biztonságos olimpiát és paralimpiát rendezhessünk.”

Ezt ölelte körbe, hogy a szervezőbizottság ügyvezetője a Reuters hírügynökségnek még a Times-anyag előtt adott embargós interjút, ami csak utána jelent meg.

„Amikor az Egyesült Államokban és Európában széleskörűek lesznek az oltások, annak pozitív hatása lesz az olimpiára is” –  kezdte Muto Tosiro, ám óvatosabban folytatta.

„Ugyanakkor a vakcina sem old meg mindent, helytelen volna csak erre támaszkodni.”

Ide beszúrhatjuk, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a japánok nyolcvan százaléka ellenzi az idei olimpiarendezést, amire Muto úgy reagált, hogy jelenleg logikus az ellenkezés, viszont ahogy haladni fognak az oltásokkal világszerte, úgy növekszik majd a helyiek (ön)bizalma is.

„Sem a törlésről, sem az újabb halasztásról nem esett szó, e döntések és az olimpiai láng váltófutása között pedig nincs összefüggés” – folytatta Muto, cáfolva felettesét, Mori Josiro szervezőbizottsági elnököt, aki a Nisi Nippon napilapnak azt mondta, a váltófutás március 25-re tervezett rajtjáig el kell dőlnie, hogy mi lesz.

Ebben a káoszban helyi idő szerint péntek reggel publikálta interjúját a Kyodo japán hírügynökség is, amely a NOB elnökét faggatta.

„Jelenleg nincs okunk azt gondolni, hogy július huszonharmadikán nem nyithatjuk meg a játékokat Tokióban  – közölte Thomas Bach.

„Nincs B-terv, az viszont elképzelhető, hogy áldozatokra szükség lesz, ugyanis a biztonság az első, és semmi sem lehet tabu, ami ehhez hozzájárul.”    

Utóbbi kitétel a csökkentett nézőszámú vagy zárt kapus játékokat takarja, a japán sajtó meg is szellőztette, hogy például hatezerben maximálhatják a megnyitóünnepségen részt vevők számát, miközben a játékokra 11 ezer sportolót várnának…

Viszont az egy évvel ezelőtti helyzettel ellentétben mára semmilyen nyilvános eseményt sem szerveztek a koronavírus-járvány miatt két hete veszélyhelyzetben lévő Tokióban, pedig január 23-át írunk, azaz kereken fél évre vagyunk a július 23-ára tervezett megnyitótól.     

2021.02.26 14:41:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Lassan, de biztosan csökken a különbség a férfi és női sportokból származó bevételek között. (x)

2021.02.24 20:06:03

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

Az Uzsoki Kórház szeptikus részlegének főorvossa fotografál, szobrászkodik és... könyvet farag.

2021.02.19 15:59:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Reebok cipő világszerte elismert, férfiak és nők is egyaránt kedvelik. (x)

2021.02.18 10:21:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az autótulajok élete nem csak játék és mese, hiszen számos jogi és pénzügyi teendőik is vannak. (x)

2021.02.17 12:25:18

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

A Tóték őrnagya gyerekkora óta sportol, mára a kajakozást is beillesztette a napi programjába.