MTI 2020.09.25 12:38 Frissítve: 2020.09.25 12:49

Tokió 2020: csökkentenék a hivatalos vendégek számát

A jövő év nyarára halasztott tokiói olimpia szervezőbizottsága azt javasolja, hogy 10-15 százalékkal csökkentsék a játékokra érkező külföldi küldöttségek tagjainak létszámát és ugyanilyen arányban korlátozzák a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tisztviselőinek jelenlétét.


Az indítvány része annak a biztonsági intézkedéscsomagnak, amelyet a koronavírus-járvány miatt a szervezők a japán kormánnyal és a NOB-bal együttműködve alakítanak ki, és amely decemberre ölthet végleges formát.

A Kyodo hírügynökség pénteki jelentése szerint a szervezőbizottság a hivatalos vendégsereg létszámának erős korlátozásával nemcsak a vírus terjedésének kockázatát akarja csökkenteni, hanem mérsékelni próbálja az ötkarikás játékok késése miatt megnövekedett pénzügyi veszteségeket is. A további javaslatok között van például a sportlétesítmények takarékosabb megvilágítása és díszítése s az olimpia nyitó- és záróünnepségére meghívandó tisztviselők számának csökkentése.

Az illetékesek hét közben nyilvánosságra hozott elképzeléseinek sorában szerepel annak a lehetőségnek a megteremtése is, hogy az olimpiára érkező sportolók mentesüljenek a kéthetes karantén szükségessége alól. A versenyzőkre kötelező tesztelés vár ugyan az országba lépés és az onnan való távozás előtt is, emellett utazási korlátozásokat rendelnének el számukra Japánon belül, de karanténra nem köteleznék őket.

A szervezőbizottság tervezete szerint a hazai sportolókra és a Japánban élő külföldiekre is vonatkoznak majd a szabályok, melyek részletes kidolgozása folyik. Az intézkedések a világjárvány közepette szükségesek ahhoz, hogy az olimpiát a jövő nyáron, július 23. és augusztus 8. között meg tudják rendezni a japán fővárosban.

Népszerű cikkek

2020.10.29 23:19:15

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Iharos Sándor tudta ezt, s erről nem volt képes szólni egész életében. Ezért élt úgy, ahogy élt, saját lelkének sosem megbocsátva, »menekülve«, roncsolva magát, mert ama békesség, amiről az evangélium beszél, nem adatott meg neki.

2020.10.28 19:03:53

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Interjú az 1956-ban meggyilkolt öttusázó-költő Gérecz Attila monográfusával, Hajnal Gézával.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.