MTI 2020.05.16 19:43 Frissítve: 2020.05.16 19:58

Tokió 2020: a WHO főigazgatója szerint nem lesz egyszerű

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője úgy véli, a pandémia után nem lesz egyszerű biztonságos világméretű összejövetelt rendezni jövőre a tokiói nyári játékokon.

Tedros és Bach a találkozón (Fotó: AFP)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) közösen tartott sajtótájékoztatón Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgató „nemzeti egységet és globális szolidaritást” szorgalmazott a koronavírus-járvány legyőzésére.

A NOB és a japán szervezők az olimpia egyéves halasztásáról történt megállapodás előtt a WHO ajánlásait is figyelembe vették. Tedros a szervezet központjában, Genfben szombaton úgy fogalmazott: „reméljük, Tokió olyan hely lesz, ahol az emberiség a COVID feletti diadal után találkozhat”.

„A mi kezünkben van a megoldás, de nem lesz könnyű. Ugyanakkor lehetséges, ha megtesszük a tőlünk telhetőt, elsősorban nemzeti egységgel és globális szolidaritással.”

Jelenleg az az egyik legfontosabb kérdés, hogyan lehet biztonságosan lebonyolítani a versenyeket, ha az olimpiáig esetleg még nem áll rendelkezésre hatékony védőoltásprogram.

„Ebben a pillanatban nincs senki, aki meg tudná mondani, hogyan fog kinézni a világ 2021 júliusában – vélekedett Thomas Bach NOB-elnök. – Korai most még a különböző forgatókönyveken spekulálni, és azt találgatni, mi szükséges majd az összes résztvevő számára biztonságos környezet garantálásához.”

A két szervezet megújította együttműködési megállapodását, melynek célja, hogy a sportot, a sportolást, vagyis az aktív és egészséges életmódot népszerűsítse a kormányok körében.

„Az olimpia, az atlétika vagy a labdarúgás nem csupán a versenyzőké. Mindenki kultúrájának a része, mindenki felelőssége kell, hogy legyen” – hangsúlyozta Tedros.

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.

2021.01.18 10:59:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egészséges élethez nem csupán a testmozgás szükséges. (x)

PR