Thai-box: két jelölt verseng a muaythai szakszövetség közgyűlésén

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2022.12.13. 09:01
null
A thai-box rohamos fejlődését jól mutatja, hogy tavaly teljes jogú olimpiai sportággá lépett elő (Fotó: muaythai.hu)
Új fejezetet nyitott a muay­thai – azaz thai-box – történetében, hogy a 2016-ban ideiglenes olimpiai elismerést kapó sportágat tavaly a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tokiói kongresszusa teljes jogú olimpiai résztvevővé emelte. Igaz, a 2024-es párizsi játékok műsorára még nem került fel, de a kapu immár nyitva áll: ha egy rendező város beemeli a programba, a muaythaiban is oszthatnak majd érmeket.

A sportág – amelynek népszerűsítésében főszerepe volt Jean-Claude Van Damme Kickboxer című mozijának – hazai szakszövetsége 1994-ben alakult meg, s a sporttörvény megkövetelte átalakulás nyomán 2001 óta a Magyar Amatőr Muaythai Sportági Országos Szakszövetség nevet viseli. A szervezet válaszúthoz érkezett, az eddigi elnöknek, Dudok Károlynak riválisa lesz a héten esedékes tisztújító közgyűlésen.

Hannya Nimer
Hannya Nimer

A kihívó, Hannya Nimer nem ismeretlen a küzdősportok világában: a civilben az egyik pénzügyi zrt. élén álló üzletember WAKO (azaz kick-box) magyar bajnok, manapság bíróként szolgálja a sportágát. Ahogy az a küzdősportok világában illendő, a regnáló elnökről tisztelettel nyilatkozott, elismerve, „a szakszövetség mindig is támogatta a versenyzők felkészülését, az utóbbi tíz évben mindent megtett a sportágért”, ugyanakkor szerinte „erős megtorpanás tapasztalható, s a továbblépéshez új vezetőségre van szükség. Megtartva a régi értékeket, új szakmai csapatot kell felállítani, hogy elmozduljunk a holtpontról. A változást nagyon sok sportoló és edző is támogatja.”

Programját pontokba is foglalta: „1. a sportág népszerűsítése, 2. átláthatóság, 3. a klubok támogatása, 4. az utánpótlás fejlesztése, 5. a hatékonyság növelése, +1. világverseny szervezése.”

Dudok Károly
Dudok Károly

A hivatalban lévő elnök, Dudok Károly áll a kihívás elé: „A jelenlegi vezetőség négy évvel ezelőtt állt össze, azóta egyre több világversenyen indulnak el a magyar harcosok. Az idei világjátékokon Spéth Norbert és Sándorfi Ajsa képviselte a magyar színeket, s mindketten bronzéremmel tértek haza, ilyen sikerre korábban nem volt példa. A kiemelkedően eredményes élsportolók mellett figyelünk az utánpótlásra is, létrehoztuk a korosztályos válogatottat, és az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel együttműködésben új szakedzői képzést dolgoztunk ki. Az elmúlt években olyan alapokat fektettünk le, amelyek lehetővé teszik, hogy a következő ciklusban bátran, nagyobb léptekben tudjunk építkezni. Úgy érzem, a jelenlegi elnökséggel alkalmasak vagyunk arra, hogy folytassuk, amit elkezdtünk.”

A pénteki vecsési közgyűlésen eldől, hogy a tagság a folytonosságra vagy a változásra voksol-e.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik