Szabadidősport: tízezren úszták át a Balatont

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.07.23. 17:26
null
Tízezren úszták át a Balatont (Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló)
A férfiaknál Barabás Imre, a nőknél Vas Luca nyerte meg a jubileumi, 40. Balaton-átúszást, az 5.2 kilométeres távot minden korábbinál többen teljesítették.

 

Már napokkal a rajt előtt megdőlt a nevezési rekord, több mint tízezren vállalkoztak arra, hogy átússzák a Balatont, azaz teljesítsék az 5.2 kilométeres távot Révfülöp és Balatonboglár között. Az indulók között voltak válogatott nyílt vízi úszók, akik edzőtáborból érkeztek az eseményre, többek között Olasz Anna és Rasovszky Kristóf is vízbe ugrott, ám ezúttal két fiatal tehetség volt a leggyorsabb. A 2004-es születésű, juniorválogatott Barabás Imre 1:02:46-as idejénél senki sem tudott jobbat úszni, a veszprémiek kiválósága nyolc percet javított eddigi legjobbján. A női győztes, Vas Luca 1:06:19 perc alatt ért célba, a Szegedi Úszó Egylet Európa-bajnoki nyolcadik helyezett versenyzője élvezte az úszást, s elmondta, minden lehetőséget igyekszik megragadni a tapasztalatszerzésre.

Az élsportolók után lelkes amatőrök következtek, akik az ország különböző szegleteiből, több mint ezer településről érkeztek. A délutánra jelzett erős szél miatt a tervezettnél korábbra hozták a rajtot, a vízhőmérsékletre azonban már ekkor sem lehetett panasz, később a 28 Celsius-fokot is elérte. A hagyományos táv mellett ezúttal is lehetett fél távot, azaz „csupán” 2.6 kilométert teljesíteni, népszerű volt továbbá a Balaton-áthúzás is, csaknem ötszázan SUP-pal vágtak neki az 5.2 kilométernek. Az indulók döntő többsége célba ért, ahol a szervezők a Balaton-átúszóknak járó ikonikus kék pólóval várták a beevezőket.

Nemcsak a nevezők, a vízimentők is hőssé váltak, miután az egyik induló a vízben elveszítette az eszméletét, ám a mentőhajó után a rendezvényt biztosító esetkocsi és egy mentőhelikopter is perceken belül a segítségére sietett. Az életmentés sikeres volt, a férfit stabil állapotban szállították kórházba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik