V. J. 2021.05.05 17:06 Frissítve: 2021.05.05 17:08

SUP: három szabolcsi helyszínen tartják az ASG bajnokságot

Szabolcsveresmart, Géberjén és Levelek települések adnak otthon a júliusban és augusztusban rendezendő ASG SUP-bajnokságnak, illetve a II. SUP Magyar Kupa versenyeinek – jelentették be a szervezők és a kormány képviselői a leveleki versenyhelyszínen szerdán.

 

A dinamikusan fejlődő új sportágban,, a SUP-ban a versenyzők egy deszkán állva eveznek a vízen (Fotó: AFP, illusztráció)

 

Az eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, a 21. században részben a szabadidősporton keresztül lehet közelebb vinni a fiatal generációt a különböző sportágakhoz és a versenysporthoz.

Emlékeztetett, a SUP öt-hat évvel ezelőtt honosodott meg Magyarországon és karolta fel a kajak-kenu sportági szakszövetsége. Levelek korábban már otthont adott egy másik vizes sport, a jet-ski világbajnoki futamainak, ezt a hagyományt szeretnénk folytatni a jövőben akár a SUP esetében is – fogalmazott az államtitkár.

Béres Szabolcs, a szervező Hunakamo SE elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a SUP-bajnokságnak a szabolcsveresmarti Rétközi-tó, a géberjéni Holt-Szamos folyószakasza mellett a leveleki víztározó lesz a helyszíne a július 17. és 18., a július 31. és augusztus 1., illetve az augusztus 28. és 29. között sorra kerülő háromfordulós bajnokság versenyeinek. Emellett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatásával a leveleki tározón a II. SUP Magyar Kupa futamait is lebonyolítják.

Berényi Péter, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezési és marketing igazgatója kiemelte, a SUP-nak az elmúlt években kezdett el emelkedni a népszerűsége Európában, elsősorban annak köszönhetően, hogy a tengerek után egyre többen síkvízi sportként kezdték el űzni ezt a sportágat.

Ez egy szép és jó szabadidős sport, de ugyanakkor versenysportként is megállja a helyét, hiszen a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség felvette a szakágai közé – mondta.

Berényi Péter emlékeztetett, a tavalyi Balaton-átevezésen közel hatszáz SUP-os állt rajthoz és az idei eseményen ennél is több jelentkezőt vár a szövetség. Hozzátette, a sportág kedvelői emellett idén részt vehetnek többek között a Tisza-tavi átevezésen, valamint szeptember közepén tartják meg a SUP első hazai rendezésű világversenyét, a balatonfüredi SUP-világbajnokságot.

Nem véletlen, hogy a vb versenyprogramjába bekerült egy úgynevezett felfújható open-kategória, amelyben gyakorlatilag bárki rajthoz állhat a világbajnokság futamai között – fogalmazott a szövetség tisztségviselője.

A sajtótájékoztatón részt vett Kökény Roland olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kajakozó, Turóczyné Székely Anita, Levelek polgármestere, Kovács Sándor térségi országgyűlési képviselő és Mikucza Tamás, az esemény fővédnöke.

(MTI)

2021.06.09 11:27:49

Egyéb egyéni B. D. K.

A 28 éves Paige Spiranac fotóitól felrobban az internet!

2021.06.07 21:52:07

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Június 11-én három helyszínen, Győrben, Budapesten és Debrecenben rendezik meg a DigitalTesiLIVE programot. (x)

2021.06.06 06:51:47

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

„A kamera jelenléte volt a legfontosabb garancia Öcsinek arra, hogy nem eshet bántódása.”

2021.06.05 08:39:00

Egyéb egyéni HOLMÁR ZOLTÁN

Párizsban a kard egyéni verseny döntőjében francia bírók előtt győzte le francia ellenfelét.

2021.06.01 16:50:35

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY, CSILLAG PÉTER

Karinthy Frigyes Kossuth-díjas fia a Ferencváros vízilabdázójaként két bajnoki bronzérmet nyert.