MTI
2020.04.20 18:04 Frissítve: 2020.04.20 18:22

Súlyemelés: Egy utódlási harc közepébe csöppentünk bele – Tiszeker

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöki posztjáért folyó utódlási harc közepébe csöppent vezetője szerint a Magyar Antidopping Csoport (MACS).

 

„A legnagyobb bűnünk az volt, hogy viszonylag sok mintavételt végeztünk a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség megbízásából” – nyilatkozta Tiszeker Ágnes hétfőn a Kossuth Rádióban. Hozzáfűzte, ez egyáltalán nem szokatlan, hiszen más szövetségeknél is megvannak azok a doppingellenőrző szervezetek, amelyeket dolgoztatnak. Sőt, az sem egyedülálló, hogy egy szövetség egyetlen ilyen monopolhelyzetben lévő szervezetet foglalkoztasson. A MACS pedig nem is volt monopolhelyzetben, az IWF mintavételeinek mintegy 60-70 százalékát végezte csupán.

Januárban az ARD német közszolgálati televíziós csatorna vádolta meg az IWF-et 2000 óta vezető Aján Tamást pénzügyi visszaéléssel, és azzal, hogy a szövetség tudtával szisztematikus doppingolás folyik a súlyemelésben. Tiszeker szerint az ARD által közölt dokumentumfilm nagyon kemény vádakkal illette az IWF-et, és vele összemosva a MACS-ot is. Ők kollégáival együtt a kezdetektől fogva tagadtak, védekeztek, keresték a jogi megoldást, ami jelenleg is zajlik: helyreigazítási pert indítottak az ARD ellen, benyújtva bizonyítékaikat, egyben kérték a csatornát, hogy a MACS elleni bizonyítékait ossza meg a szervezettel.

Időközben lefolytatták saját belső vizsgálatukat, amely alapján nem fedeztek fel hibát, a 120 oldalas eredményt pedig közölték az illetékes szervekkel.

„Nyugodt lélekkel tudom kijelenteni, hogy nem igaz, ami elhangzik a filmben, semmiféle manipuláció, anomália, helytelen viselkedés vagy korrupció nem történt a doppingellenőrök részéről Moldovában azon a bizonyos ellenőrzésen, amit a filmben emlegetett az oknyomozó újságírói csoport” – fejtette ki.

Hangsúlyozta, a dokumentumfilmben összemosódnak a tények, hiszen 2015-ben volt egy DNS-analízissel igazoltan manipulált minta Moldovában, ám ekkor nem járt ott magyar ellenőr. Egy évvel korábban viszont, amikor valóban dolgoztak ott, nem volt ilyen.

„Egy utódlási harc közepébe csöppentünk bele” – utalt arra Tiszeker, hogy Aján Tamás januárban maga kérte tevékenységének felfüggesztését, majd múlt szerdán visszalépett az elnöki poszttól, amelyért nagy küzdelem zajlik.

„Értjük, hogy mi miért történt, de ettől függetlenül alapjaiban rázta meg a magyar doppingellenőrzés hitelességét, legalábbis az én szememben” – fogalmazott Tiszeker, aki az elmúlt 15-20 évét erre tette fel. Leszögezte, egy doppingellenőrző szövetséggel kapcsolatban megfogalmazható legkomolyabb vád a korrupció, hiszen hitelt veszíthet ezen a kényes területen.

„Ez egy becsületbeli, szakmai kérdés, nem hagyhatjuk, hogy bármiféle árnyék vetüljön ránk. Nagyon fontos, hogy helyreállítsuk a becsületünket, főleg, mert semmit nem követtünk el. Bármelyik doppingellenőrömért tűzbe teszem a kezem” – szögezte le a MACS vezetője.

„Nagyon fontos kérdés, hogy a súlyemelés marad-e az olimpia programján, hiszen kétségtelen tény, hogy rengeteg pozitív eset van” – tekintett előre Tiszeker. Megemlítette, ezen pozitív esetek jó részét a magyar doppingellenőrök fedezték fel.    

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.

2023.01.26 12:03:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Megkockáztatom, a zene és a sport rokon tevékenységi körök, kéz a kézben járnak.”

2023.01.18 11:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Rendszeresen figyelje meg a vizeletét, amikor WC-re megy! (x)

2023.01.22 09:17:56

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A tavaly visszavonult felvidéki síző mindvégig hű maradt élete mottójához: „Ne sajnáld magad!”

2023.01.21 22:31:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu