Munkatársunktól
2023.10.02 12:07 Frissítve: 2023.10.02 12:48

Sportrádió: Közösségi élményeket kínál a Sportoló Nemzet Program – Schmidt Ádám

A Sportrádió vendége volt hétfőn reggel Schmidt Ádám: a sportért felelős államtitkár beszélt a néhány napja elindított Sportoló Nemzet Programról, az edzők kiemelt szerepéről, és elárulta azt is, mely sportágakat próbálta ki az Európai sporthéten.

Schmidt Ádám a Sportrádió vendége volt hétfő reggel (Fotó: HM Sportért Felelős Államtitkárság)

 

Október első hétfőjén ismét a Sportrádió vendége volt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. 

A reggeli órát rendhagyó felütéssel indította Harsányi Levente, hiszen a nap egyik témája volt a rádióban, hogy mindenki beszámolt arról az ételről, amely egy konkrét személyhez kapcsolódik az életében. 

Európai sporthét, avagy páston a sportállamtitkár

Az Európai sporthét keretében Schmidt Ádám a Budapesti Honvédnál járt, és több, korábban általa sohasem próbált sportággal is igyekezett megismerkedni a gyakorlatban. Így például vívóruhát öltött, és Siklósi Gergellyel szemben kötött be a páston. 

„A vívás kipróbálása hatalmas élményt jelentett, s nem csak azért, mert az ember számára ritkán adatik meg, hogy Siklósi Gergellyel vívhat – mesélte Schmidt Ádám. – Kívül a vívás nem tűnt fizikailag túlságosan megerőltető sportágnak, ám tizenöt percnyi párbajtőrözés után olyan izmaimat is éreztem, amelyeknek addig a létezéséről sem tudtam... Ha időm engedni, szeretnék még inkább elmélyülni ebben a sportágban legalább annyira, hogy másokkal vívhassak néha.”

Schmidt Ádám később a nyújtóval is megismerkedett a tornateremben, és ennek kapcsán is vannak meglátásai: „Amikor nézzük a tornászokat a szereken, így a nyújtón is, már-már természetesnek tűnik minden mozdulatuk. Mindenkinek, aki nem kellő tisztelettel beszél egy-egy sportágról vagy sportolóról, azt tanácsolom, próbálja csak meg azt, amit ezek a versenyzők csinálnak, s csak azután nyilatkozzon.”

Schmidt Ádám nem jött zavarba, rögvest megemlítette nagymamája csirkepörköltjét nokedlivel, melyet rendszerint aranygaluska követett vaníliasodóval. 

Ezek után Risztov Éva komolyabb vizekre evezett, s az államtitkárt a néhány napja elindított Sportoló Nemzet Programról kérdezte. 

„Mi tudatosan a közösségi sport kifejezést használjuk – mondta Schmidt Ádám. – Egyértelműnek tűnik, hogy az emberek szeretnek valamilyen közösséghez tartozni. Mi a Sportoló Nemzet Program kapcsán és mentén azért teszünk meg mindent, hogy a sport legyen a hívó erő, és minél többen érezzék úgy, hogy szeretnének ehhez a közösséghez tartozni.”

A Sportoló Nemzet Program elindítása előtt az államtitkárság több szakemberrel egyeztetett, s arra jutott, hogy nem arra kell az erőforrást használni, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy sportolni jó.

„Nekünk az a feladatunk, hogy minden feltételt és lehetőséget biztosítsunk a számukra, hogy elérhető legyen a rendszeres sportolás. Ha pedig mindent megteszünk azért, hogy a sportolni vágyók számára minimális lemondással járjon, hogy sportolhassanak, már egy nagyon fontos lépést tettünk előre” – fogalmazott Schmidt Ádám. 

Éppen ezért is kérték fel a Sportegyesületek Országos Szövetségét, és annak elnökét, Deutsch Tamást arra, hogy segítsenek a program megvalósulásában. 

„Több fontos pillére van a program indulásának – jelentette ki a sportállamtitkár. – Egyeztetéseket folytatunk a közintézmények fenntartóival, ebből látjuk, hogy a hazai iskolai tornatermek kihasználtsága milyen az iskolaidőn túl. Úgy véljük, ezen a téren sok a kiaknázatlan lehetőségünk, ezért aztán igyekszünk megszólítani a gyerekükért iskolába menő szülőket, hiszen az, ha az iskolai tornateremben sportolnának a munka után, nem járna túl sok lemondással. Emellett együttműködünk a nagy sportegyesületekkel, hiszen ha velük karöltve humán erőforrást biztosítanánk a gyereküket az edzésre elkísérő, majd ott várakozó szülők részére, szintén mozgásra bírhatnánk őket. A harmadik pillér pedig a nagy, állami tulajdonban lévő, általunk kezelt ingatlanok lehetnek: fontos hogy az emberek ne csak sportrendezvényre vagy kulturális programra mehessenek az ilyen létesítményekbe, hanem ott sportolhassanak is, vagyis még inkább magukénak érezhessék.”

Ez utóbbira volt példa a program első eseménye: a LED's run során megnyitotta kapuit a Puskás Aréna – Schmidt Ádám is futott, mégpedig az olimpiai bajnok Martinek Jánossal együtt. 

„Azt láttam, hogy az emberek mosolyognak – árulta el az államtitkár. – Elképesztő élményt jelentett bent futni a stadionban, elfutni a kispadok előtt. Voltak fiatalok és idősek egyaránt, a jövőben más létesítményeket is szeretnénk megnyitni az emberek előtt sportolás céljából.”

A Sportoló Nemzet Program kapcsán klubkártyát igényelhetnek a programhoz csatlakozók, amely különféle jogosítványokkal jár együtt, akik a www.sportolonemzet.hu oldalon kiváltják a klubkártyát, már október elsejétől kedvezményes belépőkhöz juthatnak. 

„Valahogy úgy képzeljük el, hogy idővel ez is téma lesz az emberek között. Vagyis előbb megbeszélik azt, ki mit sportolt a hétvégén, majd megnézik, hogy a klubkártya mely rendezvényekre biztosít a számukra kedvezményt. Bízom abban, hogy ennek a programnak lesz idővel akkora ereje, hogy ciki lesz belőle kimaradni. Hosszú lesz az út, de csak így válhatunk egészséges nemzetté – folytatta Schmidt Ádám, aki hozzátette azt is, hogy a társadalom minden szereplője számára csak pozitív hatása lehet annak, ha olyan fiatalok nőnek fel, akiknek a sport az életük részét képezi. – Komolyan gondolom, hogy a sport olyan eleme az életünknek, amely mindenre megtanít minket, s amelyik kizárólag pozitív hozadékkal bír.”

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, a budapesti atlétikai világbajnokság előtt elindított „Hétköznapi hős” programnak is az volt a mozgatórugója, hogy amellett, hogy minél több embert vigyenek ki a stadionba, a csúcsesemény mozgásra is bírja a sportot kedvelőket. 

„Felülmúlta az elképzeléseinket, hogy több mint százötvenezer embert megszólítottunk, őket nem is szeretnénk elveszíteni, szeretnénk mindannyiukat áthívni ebbe az új klubba, a Sportoló Nemzet Programba” – nyilatkozta a sportállamtitkár.

Elkapta a labdát, feleségül vette a kiszemelt sportolót

Harsányi Levente játékra hívta Schmidt Ádámot, s megidézte a Három kívánság című műsort, ennek kapcsán pedig feltette a kérdést a sportállamtitkárnak, vajon melyik sportolóval találkozna szívesen? 

„Egy ilyen sportoló volt, ő a feleségem lett – válaszolta nevetve Schmidt Ádám. – Kovács Katalinnal szerettem volna megismerkedni, sikerült. Úgy is mondhatnám, hogy elkaptam a labdát és teljesült a kívánságom. Ha pedig egy időutazáson vehetnék részt, azt mondanám, Puskás Ferenccel szívesen beszélgetnék. Bár a feleségem, Katica óvott sokáig, mondván, a sportolók nem szeretik, ha egy politikus a közelükbe megy, de úgy érzem, nem így tekintenek rám a sportolók: többségükkel megtalálom a hangot, hiszen én is ebben a közegben nőttem el.  Ha külföldi sportolóról beszélünk, akkor Michael Jordant vagy Roger Federert említeném, velük szívesen találkoznék egyszer.”

A műsor közben érkező hallgatói kérdésre, mely szerint „Miként alakulnak át a kiemelt futballakadémiák, ha egyáltalán átalakulnak?”, így válaszolt Schmidt Ádám: 

„A program 2020 januárjában indult, idén jár le. Megnézzük, milyen tapasztalatokkal járt, milyen tanulságokat hozott a program, ennek érdekében kollégáim jelenleg is dolgoznak, helyszínre látogatnak, okiratokat ellenőriznek – a vizsgálatnak október végén meglesz az eredménye, ezt követően terjesztjük a kormányzat elé, milyen változtatásokat és azokat miképpen eszközölnénk a programon.”

Schmidt Ádám a Sportrádió hallgatóinak elmesélte azt is, hogy nemrég a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnökségi ülésén járt – újfent megerősítette, hogy a médiával való kapcsolattartás, az átlátható és korrekt tájékoztatás kiemelten fontos a számukra, a sportújságírók kapcsán ez még inkább így van. 

„Az ülésen bejelentettem, hogy az eddigiekhez hasonlóan a Nagy Béla-program és az Év sportolója gála háttere is biztosított a részünkről” – mondta Schmidt Ádám. 

Az államtitkár egy különösen fontos téma kapcsán nyilvánult meg az adás végén, hiszen az edzők szerepe megkerülhetetlen a sportban. 

„Remélem, hogy edzőink is érzik, hogy kiemelten foglalkozunk a helyzetükkel, megreformáltuk az eddigi programokat, és újdonságként elindítottuk a nevelőedzői programot, hiszen nem mindegy, hogy a gyermekeink első találkozása egy szakemberrel, milyen hatást vált ki – fogalmazott a sportállamtitkár. – Elárulhatom, hogy a jövő évi, feszítettebb költségvetés kapcsán fel kellett állítanunk prioritásokat, s abban egyetértettünk Schmidt Gábor helyettes államtitkárral, hogy ahonnan biztosan nem veszünk el forrást, az az edzői program, remélem, mindez azt is sugallja edzőink számára, hogy biztonságban érezhetik magukat.”

2023.12.08 13:36:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szertornában a gerendát kedvelte, úszóként a váltót – ma is inspirálja a sport közösségteremtő ereje.

2023.12.06 17:14:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A játszótér köré húzott futópályán szuszogva-lihegve araszoló kocasportoló is legfeljebb csak érti, mintsem a tulajdon bőrén érzi, mennyi lemondásból és nevetséges kompromisszumból áll össze egy olimpiai részvétel kiharcolása – főleg a saját mindennapi kínszenvedéseivel összehasonlítva. És akkor még csak egyetlen olimpiai szereplésről beszéltünk, nem a nyolcadikról. Merthogy a tőrvívó Mohamed Aida történetesen erre készül, a nyolcadik ötkarikás részvételre.

2023.12.04 22:28:06

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A legmagasabb szinten összezárt és összefogott a sportág.