B. A.
2023.05.27 21:10 Frissítve: 2023.05.27 22:20

Sportrádió: Járásképtelen mászót 8700 méteren tízből tíz ember ott hagy – Pintér László

Mint beszámoltunk róla, befejezték a keresést, nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat. A Sportrádió Hazafutás című műsorában Lantos Gábor beszélgetett Pintér Lászlóval, a magashegyi hegymászással foglalkozó szakújságíróval a mentőexpedícióról.

Pintér László, a magashegyi hegymászással foglalkozó szakújságíró a Sportrádióban beszélt a Suhajda Szilárd-mentőexpedícióról

Pintér László segített Suhajda Szilárd feleségének abban, hogy az expedíció során a kommunikáció a lehető legemberibb és legszakszerűbb módon történjen. Pintér elmondta, hogy a mentőexpedíció indulásától számítva 17 órán át semmilyen információjuk nem volt a serpák helyzetéről.

 
Hegymászás: „A serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába”
  Hegymászás: befejezték a keresést, nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat
Csupasport: „A végső szót mindig a hegy mondja ki” - Suhajda Szilárd korábbi nagyinterjúja

A szakíró leszögezte, hogy a keresés során elmentek addig, ameddig tudtak, de tudták azt is, hogy kicsi az esély. „Lesz még egy helikopteres repülés, a kettes tábor fölött, a Mount Everest délnyugati falát végigpásztázza egy pilóta. Ha fönt nincs, az azt jelenti  hogy azért nincs, mert valahová lejjebb csúszott. Hogy mennyire, azt nem tudjuk.”

Pintér szerint Suhajda Szilárd valószínűleg egy lejtősebb sziklás terepnél fáradt el, ahol nem volt kötélbiztosítás. Sokan értetlenül álltak az előtt, hogy ha valaki látta Suhajdát, akkor miért nem segített neki. Pintér leszögezte, hogy itt mindenki a saját életéért felel, főleg ha serpa nélkül vág neki a hegynek. Ha látnak valakit, akkor sem feltétlenül tudnak segíteni. Ha a mászó járásképtelen, az különösen megnehezíti a mentés esélyét. „Járásképtelen mászót 8700 méteren tízből tíz ember ott hagy”– jelentette ki Pintér.

Suhajda a biztosítókötelektől kicsit távolabb feküdt, és a serpánál nem volt biztosítókötél, ezért életveszélyes művelet lett volna megközelíteni is. Pintér hozzáteszi, hogy óriási energia kell egy magatehetetlen test mozgatásához, így ehhez külön mentőcsapat kell szinte minden esetben.

8795 méteren Suhajda biztosan járt, ez a legnagyobb magasság, ahol magyar mászó valaha az Everesten palack nélkül járt.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Suhajda Szilárd az utolsó nagy interjúját szintén a Sportrádióban adta, amikor Suba Katával az indulás előtt egy nappal beszélgetett.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

2023.10.02 11:16:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szeptember 25-től október 1-ig tartó időszakban több mint 8 millió oldalt töltöttek le felhasználóink.

2023.10.02 22:18:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ő nekünk, rajtunk akart, akar segíteni.

2023.10.02 15:01:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Amikor úgy kívánta a helyzet, az Egyesült Államok elnökét sem engedte utcai cipővel szőnyegre lépni.

2023.10.02 11:20:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Remélem, hogy edzőink is érzik, sokat tettünk értük, megreformáltuk az eddigi programokat, és elindítottuk a nevelőedzői programot.”