MTI
M. M.
2022.12.06 22:44

Sportpolitika: nagyobb állami támogatás a nem olimpiai sportágaknak

Jövőre nagyobb állami támogatást kapnak a nem olimpiai sportágak – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Nemzeti Versenysportszövetség (NVESZ) keddi évzáró ünnepségén.

Schmidt Ádám bejelentette, hogy növelni fogják a nem olimpiai sportágak támogatását (Fotó: Nemzeti Sport, archív)„Ez volt minden idők legsikeresebb magyar világjátékok-szereplése” – utalt Schmidt Ádám arra, hogy a magyar csapat 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal zárta a nyári, birminghami világjátékokat.

„Az idei évben 376 millió forinttal támogattuk a Nemzeti Versenysportszövetség és tagszervezetei tevékenységét. Ezt az összeget 2023-ban jelentősen szeretnénk megemelni. Javaslatomra a jövő évi költségvetési törvényben a nem olimpiai sportágak szakmai és működési támogatására 600 millió forintot irányzott elő a kormányzat, amely a szakmai tervek szerint kiegészül egy 195 millió forintos sportágfejlesztési támogatással is” – mondta az államtitkár.

Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója és korábbi államfő köszöntőjében kiemelte, hogy az NVESZ tevékenysége túlmutat az élsporton.

„A Nemzeti Versenysport Szövetség kimagasló munkát végez évről évre. A versenysport mellett azonban nem szabad megfeledkezni arról a hatalmas szabadidős bázisról, amely a szervezet mögött áll. Sokat tesznek a gyerekek és a felnőttek egészségéért” – hangsúlyozta a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke.

„Tizenhét sportágban szereztünk kvótát, hétben lett magyar éremszerző, tizenkettőben pedig pontszerző. Úgy gondolom, hogy a számok is bizonyítják: a világ élvonalába tartozunk. Fantasztikus munkát végeznek a szövetségekben. Ugyanúgy ciklusról ciklusra készülünk a négyévenkénti megméretésekre, mint az olimpiai versenyzők. Azon leszünk, hogy a következő ilágjátékokon is maradandót alkossunk” – értékelt az MESZ elnöke, Mészáros János.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára beszédében arra mutatott rá, hogy a MOB és az NVESZ évek óta egymás mellett dolgozik, ismerik egymás tevékenységét, igény esetén segítik is egymást. Megjegyezte: sok esetben előfordult, hogy egy olimpiai programból kikerült sportágat az NVESZ koordinált tovább.

Az eseményen élménybeszámolót tartottak a világjátékokon részt vett sportolók, így többek között a kajakos Kiszli Vanda, a karatés Tadissi Martial, a versenytáncos Andrea Silvestri és Váradi Martina, a görkorcsolyázó Gardi Dominika, a kick-boxos Pálfi Viktória, a szumós Kerstner Róbert és a drónversenyző Rontó Roland.

(MTI)

2023.02.05 23:25:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.02.02 21:52:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Magam nem csupán róla vélem ezt, valamennyi olimpiai bajnokunkat a nemzet sportolójának gondolom, sőt, továbbmegyek, némi túlzással mindenkit, aki részt vett ötkarikás játékokon.

2023.02.01 00:00:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A részvétel mellett a győzelem is fontos.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.