Sportlövészet: Sidi olimpiai kvótát szerzett, Péni Eb-győztes

PIRCS ANIKÓ (Wroclaw)PIRCS ANIKÓ (Wroclaw)
Vágólapra másolva!
2020.02.29. 20:07
Sidi Péter az alapverseny megnyerésével olimpiai kvótát szerzett a wroclawi 10 méteres kvalifikációs Európa-bajnokságon. A fináléban Péni István diadalmaskodott.
Sidi Péter olimpiai kvótát szerzett Lengyelországban – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Tumbász Hédi)
Sidi Péter olimpiai kvótát szerzett Lengyelországban – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Tumbász Hédi)

„Éremért is nehéz küzdeni, nemhogy kvótáért” – sóhajtott nagyot a Centenáriumi Csarnok óriáskivetítője alatt a döntőbe jutó versenyzők névsorát nézegetve Dénes Eszter. A 18 éves versenyző épp azon elmélkedett, hogy az alapversenyben nyújtott kitűnő teljesítményének eredményeként a női légpuskások döntőjében mindkét nyereményért megharcolhat a wroclawi 10 méteres olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon.

Édes terhét pár órával később átérezhette a férfimezőny két magyar klasszisa, Péni István és Sidi Péter is – Sidi a kvótáért, a tokiói indulói jogosultsággal már rendelkező Péni pedig pályafutása első egyéni Eb-(arany)érméért lépett szombaton lőállásba. A komáromiak rutinos sportolója a kvótaszerzést gyorsan, már az alapversenyben elintézte: miután a finálé nyolc lövője közül csak neki és török riválisának nem volt még tokiói indulói jogosultsága, és a versenyszámban két kvótát osztanak, a döntős szerepléstől függetlenül kivívta az ötkarikás szereplés jogát. Sidi ellentmondást nem tűrően versenyzett, amit jól mutat, hogy 632.5 körös extraklasszis teljesítménnyel, saját világrekordját egy körre megközelítve jutott első helyen a fináléba.

„Nem jó taktika, ha az ember kidolgozza a belét az alapversenyben, de én most nem tehettem mást, miután a fő cél a kvótaszerzés volt, erre a szakaszra kellett összpontosítanom. Ennek eredményeként sikerült megközelítenem a világcsúcsomat, ami a sportág legrégebben fennálló rekordja. Kicsit a kvalifikációs időszak végére hagytam a kvótaszerzést, de végig bíztam magamban. Európa-bajnokságon ritkábban lőnek kvótákat mint világkupaversenyeken, itt az ember jobban örül, ha kivívja az olimpiai részvételt, mint ha érmet nyer”– értékelte teljesítményét Sidi Péter.

Péni István azért nagyon örült annak az éremnek, mit éremnek, Európa-bajnoki címnek! Az UTE 23 éves sportolója egész nap kiegyensúlyozottan és magas színvonalon versenyzett, egyetlen kilences sem csúszott az eredménysorába, az értékelt lövéseket tekintve nyolcvannégyből nyolcvannégy tízest lőtt.

„Erre szokták mondani: az én napom volt! – mondta fülig érő szájjal a sokadik fotó és szelfi készítése után az újdonsült Európa-bajnok. – Végig alacsonyan tudtam tartani a pulzusomat, az elejétől az utolsó lövésig koncentráltan és magabiztosan lőttem. Azzal a céllal álltam lőállásba a döntőben, hogy mindenképp meglegyen az érem, azután pedig, hogy eldőlt, hogy biztosan dobogós helyen végzek, nyomtam, ahogy a csövön kifért, mert már csakis az aranyat akartam! Jött egy tökéletes, 10.9-es lövés, majd egy 10.8, és ezekkel olyan előnyre tettem szert, amelyet végig meg tudtam tartani. A sikert az eredményezte, hogy a nap folyamán minden kisebb hullámvölgyből ki tudtam jönni. Évek óta tudtuk, hogy egyszer összejön ez az eredmény, sokat küzdöttem, hogy meglegyen. Meglett, és nagyon boldog vagyok!”

Visszatérve Dénes Eszterre, senki nem róhatja fel a 18 éves tehetségnek, hogy pályafutása második felnőtt Eb-jén nem sikerült kvótát és érmet szereznie egy nappal azután, hogy Pénivel vegyes párosban, olimpiai számban, történelmi ezüstérmet nyert.

Péni István az Eb-arannyal (Fotó: Tumbász Hédi)
Péni István az Eb-arannyal (Fotó: Tumbász Hédi)

„Elégedett vagyok, úgy vélem, juniorkorú versenyzőként a felnőttek között Európa-bajnokságon pontszerző helyen végezni jó eredmény. Nagyon erős mezőnyben kellett helyt állnom a döntőben, amelyben hat lövő is kvótáért küzdött. Helyem volt a fináléban, de a tapasztalat még hiányzott ahhoz, hogy előrébb tudjak végezni. A nagy tét ellenére nem izgultam az elején, de amikor megláttam, hogy az első öt lövés után a harmadik vagyok, ez megváltozott, és az izgalom hatással volt a verseny további részére” – mondta a Nemzetii Sportnak Dénes Eszter.

A Tátrai Miklós, Major Veronika vegyes páros pisztolyos duó rendkívül kiélezett küzdelemben maradt alul a bronzmérkőzésén. A mieink 15:13-ra vezettek a végjátékban a legalább 16 pontig tartó mérkőzésen, de végül 17:15-re kikaptak a Jason Solari, Heidi Diethelm Gerber svájci kettőstől.

A magyar küldöttség a vasárnapi zárás előtt két felnőtt és négy junior dobogós helyezéssel áll, a hat éremből négy a legfényesebb. A juniorok három arany- és egy bronzéremmel zártak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik