Sakk: Carlsen és Nakamura az élen, Kaszparov nyolcadik lett

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.14. 12:07
null
Nakamura (balra) és Carlsen egy korábbi mérkőzésükön (Fotó: AFP)
A norvég világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Hikaru Nakamura holtversenyes elsőségét hozta az a nemzetközi online gyorssakktorna, amelyet az amerikai exvilágbajnok Bobby Fischer emlékének szenteltek, s amelynek tíz résztvevője között egy amerikai mecénásnak köszönhetően 150 ezer dollárt osztottak fel.

 

A viadalt körmérkőzéses rendszerben bonyolították le úgy, hogy a három nap alatt a Fischer-féle random sakk szabályai szerint mindenki játszott mindenkivel, s egy-egy parti alapjátékideje 20 perc volt. A néhai nagymester kitalálta változat lényege az, hogy a játszma kezdetekor a bábuk elhelyezése nem hagyományosan, hanem többféleképpen történhet, s összesen 960-féle megengedett alapállás létezik.

A hétvégi online sakktorna két győztese egyaránt 31 250 dollárral gazdagodott, a 6-6 pontos Carlsen és Nakamura mögött harmadikként 5.5 ponttal az örmény Levon Aronjan végzett, míg a sportág történetének 13. világbajnoka, az orosz Garri Kaszparov meglepetésre csak nyolcadik lett a kilenc partiban szerzett 3.5 pontjával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik