Peking 2008: Csernovát megfosztották a hétpróba bronzától

Vágólapra másolva!
2017.04.24. 20:17
Az orosz Tatyjana Csernovát hétfőn doppingvétség miatt megfosztották a 2008-as pekingi olimpián hétpróba szerzett bronzérmétől.

Az orosz atléta vizeletmintájának újraelemzése az anabolikus szteroidok közé tartozó turinabolt mutatott ki. Csernova eredetileg a negyedik helyen végzett, akkor lépett előre, amikor az ukrán Ludmilla Blonszka doppingvizsgálatának eredménye pozitívnak bizonyult. A bronzérmet most a brit Kelly Sotherton kapja meg.

Tavaly novemberben ugyancsak doppingvétség miatt a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elvette Csernova 2011-es világbajnoki arany- és a 2012-es ötkarikás bronzérmét. Az Orosz Doppingellenes Ügynökség korábban két évre szóló eltiltással sújtotta a 2013 és 2015 közötti időszakra vonatkozóan, s a 2009 augusztusa és 2011 augusztusa közötti minden eredményét törölte. Tavaly novemberben a CAS február 5-től kezdődően három év, nyolc hónapra tiltotta el a vétkest, de ebbe beszámította a korábbi kétéves eltiltását is.

A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián levett doppingmintákat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megbízásából elemzik újra, a vizsgálatok már több mint száz sportoló esetében zárultak pozitív eredménnyel. A mintákat tíz évig tárolják, a kínai fővárosban kiosztott érmek közül már 41 talált új gazdára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik