Öttusa: Fáklya Bélára emlékszik a Csepel és a Vízi Sport Egyesület

Vágólapra másolva!
2019.08.26. 08:10
null
(Fotó: Csepel Öttusa)
A napokban elhunyt Fáklya Bélára, a magyar öttusasport és a Csepel néhai neves sportolójára emlékszik a Csepeli Öttusa és a Vízi Sport Egyesület. A sajtóközleményt változtatás nélkül közöljük.

„Minket a foci hozott össze!” – emlékezés Fáklya Bélára

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Fáklya Béla a csepeli és a magyar öttusasport meghatározó alakja, magyar bajnok sportoló. Németh Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázóval elevenítettük fel emlékét.

Tegnapelőtt jött egy telefonhívás, hogy sajnos Béla már nincs többé... El kell, hogy mondjam, igencsak megrázott a hír, egy nagyon jó barátot veszítettem el a személyében! – kezdte a beszélgetést Feri bácsi. Tulajdonképpen minket a futball „hozott össze” annak idején, hiszen mindketten a Csepel kölyökcsapatában kergettük a labdát. Később az ifibe is felkerültünk, mind a ketten, de aztán később az öttusa felé vitt bennünket a sors... Emlékszem, jómagam az 1954- es budapesti világbajnokság hatására lettem öttusázó, engem elvarázsolt az a miliő, az az elegancia, az az egész atmoszféra, ami azt a versenyt jellemezte, ráadásul Benedek Feriék képviselték a magyar színeket, aki kvázi elcsábított bennünket az öttusa világába. Emlékszem, szegény Szondy Pista majd megfulladt a kőkemény futóverseny után a Szabadság- hegyen és úgy lett harmadik, hogy a lovaglásban a győztes svéd Thofelt tudta őt megverni... De csapatban azért nem sikerült bennünket megelőzni, a harmadik Szondy lett, az 5. Benedek, a hetedik pedig Tasnády. Szóval így indult az öttusa karrierem, de valahol Béláé is... Benedek Feri (a legendás öttusa edző) is imádta a futballt és korábban látott már is bennünket játszani, így amikor jelentkeztünk nála, hogy kipróbálnánk az öttusát már tudta, hogy kik vagyunk... Béla talán két hónappal utánam csatlakozott az öttusázókhoz, de el kell, hogy mondjam, rendkívül jó kis futballista is volt! Benedek Ferinek a futball és az öttusa is a „mániája” volt, így nem volt nehéz dolgunk nála „bevágódni”... Gyakorlatilag egyből bedobott minket a mély vízbe, hónapokkal a jelentkezésünk után máris versenyen képviseltük a Csepelt, nem is rossz eredménnyel. Szerencsére a futballtól sem kellett elszakadnunk, mert edzések után hátul a Csepel sporttelep egykori betonos kézilabdapályán Feri (Benedek) bedobta a futball labdát és kezdetét vették a hatalmas meccsek... Az egyik oldalon jómagam és Fáklya Béla, a másikon Balczó Bandi és Földi vittük a prímet a focimeccseken. (zárójelben jegyzem meg legtöbbször mi nyertünk... )

Béláról csak jót tudok mondani, már a labdarúgásban is és később az öttusában is remek partner, jó barát volt, sajnos legutóbb úgy 5- 6 éve találkoztunk utoljára, mert elsodort bennünket egymástól az élet, amit nagyon sajnálok... Egy jó barát ment el ismét közülünk, és sajnos egyre több ilyen ember távozik, amit azért nagyon nehéz megélni nekem- mondta búcsúzóul kétszeres olimpiai bajnokunk.

Csepel Öttusa Média
(Légrádi Gábor)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik