Öttusa Eb: aranyérmes Kardos Bence és a férfi csapat

L. Á.L. Á.
Vágólapra másolva!
2021.07.10. 18:04
A hölgyek remek szereplése után újabb nagy magyar sikerek születtek a Nyizsnij Novgorod-i öttusa Európa-bajnokságon: Kardos Bence arany-, Demeter Bence bronzérmes lett, és a magyar csapat is felállhatott a dobogó tetejére.

Kardos Bence aranyérmet nyert az oroszországi Eb-n (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Kardos Bence aranyérmet nyert az oroszországi Eb-n (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Kardos Bence aranyérmet nyert az oroszországi Eb-n (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Kardos Bence aranyérmet nyert az oroszországi Eb-n (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Kardos Bence aranyérmet nyert az oroszországi Eb-n (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

Öt magyar férfi versenyző végzett olimpiai kvótás helyen a tokiói indulásért zajló versenyfutásban, de a szabályok szerint közülük csak kettő, Marosi Ádám és Kasza Róbert vehet részt az augusztus 5-én kezdődő olimpiai öttusaversenyen. Az öt versenyzőből Demeter Bence tartalék szerephez jutott, s szombaton a másik két kvótás, Kardos Bence és Bereczki Richárd társaságában a Nyizsnij Novgorod-i Európa-bajnokságon „vigasztalódott" a férfi egyéni versenyben. Amelyben – csonka kontinensviadal ide vagy oda – mindhárman remek szereplést nyújtottak.

A Trion SC fiatalja, Kardos Bence nyerte meg az aranyat, a székesfehérvári Demeter Bence bronzérmes lett, s Bereczki Richárd ötödik helye azt jelentette, hogy hárman együtt a dobogó tetejére is felállhattak a csapatverseny eredményhirdetésekor.

KARDOS BENCE ÉRKEZIK A CÉLBA

Mind a négy fiú nagyon jól versenyzett, Regős Gergely lovaglását leszámítva tudásuk legjavát nyújtották minden számban. Ha Gergő, aki egyébként megnyerte a vívást, nem hibázik a lovas pályán, valószínűleg szintén az éremért csatázik a nap végén. Kardos Bence ezúttal is kiemelkedett a mezőnyből a laser runban, a hatodik helyről indulva futott fel az aranyérmes pozícióba. És Demeter Bence bronzérme is értékes, pedig ő lábsérülés miatt a világbajnokság óta nem igazán tudott edzeni futásban – értékelt Kállai Ákos szövetségi kapitány.

Bár nem volt teljes az Európa-bajnokság mezőnye, nagyon örülök ennek az aranyéremnek, hiszen nincs könnyű öttusaverseny, legalábbis én olyannal még nem találkoztam. Igazából már a verseny előtt fáradtnak éreztem magam, sűrű évünk volt eddig is és ezt a fáradtságot volt a legnehezebb legyőzni. Bár az olimpia nem jött össze, kárpótolni nem kell, hiszen rengeteg tapasztalatot szereztem a jövőre nézve, és ez az arany most megkoronázta az évemet – mondta Kardos Bence.

Örülök, hogy sikerült dobogóra állnom azok után, hogy a világbajnokságot követően nem engem jelöltek az olimpiára. Sajnos az elmúlt időszakban nem igazán tudtam érdemleges munkát végezni a futópályán, ami meg is látszott a kombinált számomon. Ennek ellenére a másik három számban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottam, ami nagyban hozzásegített ehhez a sikerhez. Ez a teljesítmény most sovány vigasz, de meg kell becsülni és tovább kell menni az úton – tette hozzá a bronzérmes Demeter Bence.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NYIZSNIJ NOVGOROD
Férfiak. Európa-bajnok: Kardos Bence (Magyarország, egyesület: Trion SC, edző: Burcsa Szabolcs, Jakab Ágnes, Czink György, Székely Zoltán, Magyary István) 1476 pont (úszás: 2:04.99/301, vívás: 17/205, lovaglás: 300, laser run: 10:30.20/670),
2. Brice Loubet (Franciaország) 1461, 3. Demeter Bence (Magyarország) 1456 (2:06.15/298, 24/245, 293, 11:20.20/620), ...5. Bereczki Richárd (Magyarország) 1448 (2:07.99/295, 20/220, 300, 11:07.10/633), ...13. Regős Gergely (Magyarország) 1422 (2:11.37/288, 26/258, 248, 11:12.40/628). Csapatverseny. Eb: Magyarország (Kardos Bence, Demeter Bence, Bereczki Richárd) 4380, 2. Franciaország 4352, 3. Fehéroroszország 4288

Pénteken, a női versenyben Guzi Blanka ezüst-, Simon Sarolta pedig bronzérmet nyert, míg a Guzi, Simon, Réti Kamilla összeállítású csapat győzött. Vasárnap a vegyes váltóval zárul az Eb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik