L. Á. 2020.12.02 19:14 Frissítve: 2020.12.03 15:10

Öttusa: A sportágunk jövője a tét – Bretz Gyula a változásokról

Majd' két esztendeje van az öttusasportnak arra, hogy finomítsa, alakítsa a 2024-es párizsi olimpiára megalkotott új versenyrendszerét, amelyre december 7-én bólinthat rá a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Bretz Gyula, a magyar szövetség elnöke szerint meg kell felelni a mai kor igényeinek.  

Bretz Gyula egyetért azzal, hogy felesleges küzdeni a változások ellen – lépni kell inkább (Fotó: Földi Imre)

Online konzultációra invitálta a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) vezetősége a nemzeti szövetségek képviselőit, 63 ország tisztségviselői előtt tartott előadást Klaus Schormann, a UIPM elnöke és ifjabb Juan Antonio Samaranch, a testület alelnöke arról, hogy az elkövetkező esztendőkben milyen változásokon megy keresztül a sportág.

 Vélemények

Dr. Török Ferenc, olimpiai bajnok: Korábban alelnöki tisztséget töltöttem be a nemzetközi szövetségnél, ezért nem új keletű számomra az a nyomás, amely az öttusasportra nehezedik. Az élet és az idő most ismét felszólította a sportágunkat a változtatásra, amit meg is tesz, ám egyelőre még sok a megválaszolandó kérdés, így kicsit szorongva, a sportágért szorítva nézem, hogy mi lesz e folyamat vége. Értem és elfogadom, hogy színesebbé, érdekesebbé, élvezhetőbbé kell tenni egy sportot, amelynek értékei éppen a hagyományaiban rejlenek. Egy biztos: a tagországoknak úgy kell kialakítaniuk a szabályrendszert, hogy az öttusa sportértéke mindenképpen megmaradjon.

Vörös Zsuzsanna, olimpiai bajnok: Én az a versenyző vagyok, aki pontosan tudja, milyen érzés, amikor egy álom valóra válik. Amikor elkezdtem az öttusát, a női verseny még nem szerepelt az ötkarikás programon, kétezerben Sydneyben mutatkoztak be a hölgyek, így lehettem én az öttusasport egyik női ötkarikás aranyérmese. Tudom, milyen érzés ott lenni és megélni ezt a pillanatot, ezért nem szeretném, ha a jövő nemzedékét megfosztanák ettől a lehetőségtől. Így azt mondom: állok a változások elébe, és nagyon várom az iránymutatást, hogy a jövő nemzedékét fel tudjuk készíteni a folytatásra. A váltás, a változás nem mindig rossz, és van, amikor nincs más lehetőség, meg kell ugrani egy akadályt.
Alekszejev Tamara, világbajnok: Harminckét esztendős vagyok, ezért nem ugráltam örömömben, amikor először meghallottam a változtatással kapcsolatos híreket, hiszen ennyi idősen nem könnyű egy új versenyrendszerhez alkalmazkodni, átszokni a gladiátor stílusra, jóval pörgősebb, fárasztóbb kihívásra. A fiataloknak minden bizonnyal könnyebb lesz ezt a ritmust felvenni, de azért én sem futamodom meg, nekem is meg kell tennem mindent annak érdekében, hogy a sportágunk az olimpián maradhasson.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sugallatára, javaslatára kieséses rendszerű, 90 perces versenyszisztémát dolgozott ki a nemzetközi testület, amely tisztában van vele: most nem kevesebb, mint a sportág ötkarikás életben tartása a tét.

Ahogy ifjabb Samaranch fogalmazott, versenyhelyzet van a sport világában, amelyben szimplán a hagyományokkal nem lehet csatába vonulni, olyan terméket kell az asztalra tenni, amely lenyűgöz, szórakoztat és képes arra, hogy a lelátókra csábítsa, a képernyők, a digitális média elé szegezze a fiatalokat.

„Ahogy Samaranch hangsúlyozta, teljesen felesleges küzdeni a változások ellen, hiszen a sportágunk jövője a tét, szükségszerű megtenni azokat a lépéseket, amelyekkel az öttusa fogyaszthatóbbá válik és megfelel a Nemzeti Olimpiai Bizottság kritériumainak”  – fogalmazott Bretz Gyula, a Magyar Öttusaszövetség elnöke, hozzátéve, évtizedek óta folyamatosan fejlődik a sportág.

„Magyarország volt az első, amelyik idén ősszel tesztversenyt rendezett, és a részt vevő sportolók által kitöltött kérdőívek alapján a fiatal versenyzők elégedettek voltak a lebonyolítással, a felgyorsult verseny ütemével, mindössze az volt a problémájuk, hogy a számok között nem jutott elegendő idejük a bemelegítésre és az átöltözésre. Bár ha az öttusa legendáját, a hírvivő történetét veszem alapul, most közelítünk leginkább sport­águnk gyökerei felé.”

Az elnök annak idején még az ötnapos öttusában versenyzett, azóta egynaposra, a jövőben pedig kilencvenpercesre csökken a versenyidő.

„Ha a sportág múltját nézem, rengeteg olyan helyzet adódott az évtizedek folyamán, amikor alkalmazkodnunk kellett. A tereplovaglásból díjugratás lett, a vívásidő három percről egyperces asszókra alakult át, majd kiegészült az úgynevezett bónuszvívással. A lövészetben az elején robbanófejes, forgótáblás versenyek voltak, majd légpisztollyal lőttek az öttusázók, most futással kombinálva lézerfegyverrel teljesítik a számot. A futás hendikep rendszerűvé vált, és a laser runnak, valamint az újfajta indításnak köszönhetően még élvezetesebb lett ez a szám”    – folytatta az elnök, aki hozzátette: a sportág alapjaiban nem sérül ezzel változtatással, és az észszerűség határán belül vállalni kell mindent, ami a sportág olimpiai jövőjét garantálhatja.

És hogy az új versenyrendszer milyen távlatokat nyithat, mennyi időre konzerválhatja a sportág létét az olimpián?

„Bízom benne, hogy a kisebb létszámú csoportoknak, a gyorsabb lebonyolításnak köszönhetően többet lehetünk a képernyőn, elég izgalmasak és jól követhetők lesznek majd az öttusaarénában zajló küzdelmek. A változtatással kapcsolatban egyhangú döntést hozott a nemzetközi szövetség vezetősége, és mivel ezzel a döntéssel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igényeit elégítjük ki, hiszem, hogy megoldódik a jövőnk.”

 

2021.01.24 07:53:15

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

„Rendkívüli teljesítménnyel hívták fel a világ figyelmét Trianon égbekiáltó igazságtalanságára.”

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.