Öttusa: a budapesti vk idején születhet döntés az új számról

Vágólapra másolva!
2022.02.02. 18:17
null
Gallai István, a MÖSZ főtitkára (Fotó: Földi Imre)
Címkék
Az öttusa új számának megtalálására, kiválasztására életre hívott munkabizottság az április és május fordulóján Budapesten sorra kerülő világkupaverseny idején hozhatja meg az erre vonatkozó döntését – írja az MTI.


Gallai István, a hazai szövetség (MÖSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a nemzetközi szövetség értesítése alapján elkészült menetrend szerint a UIPM február 15-ig gyűjti a javaslatokat, melyeket az erre a feladatra létrehozott testület ezt követően elemez, véleményez, illetve rangsorol. A UIPM ezután meghívja az első három helyre került sportág „releváns szervezeteit”, hogy a lehetőségekről egyeztessenek, majd a munkacsoport a tervek szerint a magyar fővárosban hozhatja meg a végső döntést. A tervek szerint május-júniusban kerül sor a versenyforma, illetve a tesztviadalok szabályainak kidolgozására, a tesztelés pedig júliustól következik szeptemberig. Ezután jelentést készít a munkabizottság a végrehajtó testületnek és a nemzeti szövetségeknek, végül októbertől decemberig tart majd a ratifikációs szakasz, melynek részeként a UIPM kongresszusa jóváhagyja a javaslatot, azután pedig benyújtja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB).

A nemzetközi szövetség közgyűlése november 27-én hagyta helyben a végrehajtó bizottság november eleji döntését, mely szerint a lovas szám nélküli lebonyolításról szóló javaslatot nyújtanak be a NOB-nak a 2028-as, Los Angeles-i játékokra vonatkozóan. Az elképzelés indoklásaként azt hozta fel a UIPM vezetése, hogy változtatás nélkül veszélybe kerül a sportág ötkarikás jövője.

A NOB végrehajtó bizottsága december 9-én arról döntött, hogy az öttusa – a súlyemeléssel és az ökölvívással együtt – nincs benne a 2028-as olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még visszakerülhet.

A UIPM-nek 2022 végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenkinek hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló sportág 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, kilencven perces blokkokban zajlanak majd a versenyek -, de a sportágak sosem cserélődtek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik