MTI 2016.09.21 09:19 Frissítve: 2016.09.21 10:16

Olimpia 2024: Róma polgármestere megvonja a támogatást

Róma polgármestere megvonja a város támogatását a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére benyújtott pályázattól – jelentette a római városházára hivatkozva szerda reggel a Reuters brit hírügynökség.

Virginia Raggi nem akarja további adósságokba hajszolni Rómát (Fotó: AFP, archív)

A júniusban főpolgármesternek megválasztott Virginia Raggi kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy az anyagi gondok által és korrupciós-közigazgatási botrányoktól sújtott olasz fővárosban nem tartja célszerűnek olimpiai játékok rendezését. Nemet mondott az olimpiára Beppe Grillo, a polgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is.

A városvezető szerda délután találkozik Giovanni Malagóval, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökével, majd sajtótájékoztatót tart, korábbi hírek szerint egy olyan félkész római sportlétesítményben, amelynek befejezése évek óta várat magára.

A mostani városházi bejelentés előrevetíti, hogy Rómának szinte semmi esélye sincs a rendezésre, mivel a főváros támogatása döntő jelentőségű a kandidálásban. Úgy még egyetlen város sem rendezett ötkarikás játékokat, hogy nem állt mögötte a városvezetés.

Róma kiesésével Budapest mellett Párizs és Los Angeles pályázik, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig jövő szeptemberben, Limában dönt a helyszínről.

Malago még hétfőn úgy nyilatkozott, hogy szégyen lenne, ha Róma visszalépne a pályázattól. Úgy véli, Olaszország hitelességét fenyegeti, ha visszavonják a kandidálást, és ez egyben az olasz sportélet veresége is lenne. Akkor még úgy fogalmazott, az utolsókig bízik abban, hogy Róma főpolgármestere nem mondja le az olasz főváros jelölését.

A CONI elnöke szerint a visszalépés „borzasztó nemzetközi szégyen" lenne és Olaszország hitelességét sodorná veszélybe. Megjegyezte, hogy az esetleges negatív döntés nem az ő személyes veresége volna, hanem az olasz sportéleté, mivel azt jelentené, hogy „a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit".

Emlékeztetett, hogy a 2024-es játékok költsége nem Róma lakosságát terhelné, és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene. Kiemelte, hogy a felmérések szerint a 18 és 25 év közötti fiatalok többsége támogatja az ötkarikás kandidálást. Korábban úgy fogalmazott, ha Róma most lemond a jelölésről, a következő harminc vagy akár ötven évre eleshet az újabb olimpiai rendezéstől.

 

2020.11.22 08:26:48

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Másfél éve még nem tudta volna elsorolni az Aranycsapat névsorát, most elmondja egy szuszra.

2020.11.19 20:30:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Aján Tamás gyanúba hozott veje folyosói hangokról, listákról, ravasz csavarokról és a bandyről.

2020.11.16 17:46:00

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A sportolásra optimalizálták, az elérni kívánt pulzus intervallum érték is beállítható. (x)

pr PR
2020.11.18 20:54:32

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egy kis ország sportsikerei amúgy is sokkal több rokonszenvet ébresztenek, mint a hatalmas sportnemzetek futószalagon „gyártott” aranyérmei. Ha meg a kocsmai hangzavarban nyelvük szinte magyarul hangzik, akkor végképp nyert ügyük van.

2020.11.18 15:04:19

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A kannabiszolaj segít a megfelelő szellemi és fizikai erőnlét fenntartásában. (x)