H. Á.
MTI
2023.03.23 11:44 Frissítve: 2023.03.23 11:48

NOB: nem lehet döntőbíró a szervezet politikai vitákban

Az olimpia és az azt felügyelő Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem lehet döntőbíró globális politikai vitákban – szögezte le Thomas Bach, a nemzetközi ötkarikás testület elnöke.

 

Thomas Bach védekező álláspontra helyezkedett (Fotó: AFP)

A német sportvezető a kijelentésével a NOB azon tervét igyekezett védeni, hogy szándéka szerint engedélyezné orosz és fehérorosz sportolók részvételét a jövő évi párizsi játékokon.

Bach egy esseni fórumon szólalt fel, és úgy fogalmazott, hogy az olimpiának távol kell maradnia a politikától, máskülönben nem tudja betölteni egyesítő erejét. Példaként a '70-es, '80-as évek bojkottjait említette.

„Ha a politika határozza meg, ki indulhat egy versenyen, akkor a sport és a sportolók a politika eszközeivé válnak. Ebben az esetben pedig lehetetlenné válik a sport számára, hogy érvényesítse egyesítő erejét” – fogalmazott Bach, hozzátéve: a NOB-nak politikailag semlegesnek kell maradnia, de nem kell apolitikusnak lennie.

A NOB tavaly február 28-án – négy nappal az ukrajnai orosz invázió kezdete után – azt javasolta, hogy ne engedjék versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat. Idén január 25-én az általános tilalom helyett új, megengedőbb ajánlást adott ki az ötkarikás testület, már azt indítványozva, hogy a két ország azon sportolói, akik nem vesznek részt aktívan a háború támogatásában, bizonyos feltételek mellett, semleges státuszban, nemzeti szimbólumaik használata nélkül rajthoz állhassanak nemzetközi versenyeken.

A javaslat ugyanakkor konkrétan nem szólt a 2024-es párizsi olimpián való részvételük engedélyezéséről.

 

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.

2023.05.25 15:33:37

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A gazdasági, társadalmi, kulturális háttér fellebbentése segít megismerni az ok és okozati összefüggéseket.