MTI 2014.04.28 13:28 Frissítve: 2015.02.17 03:36

MOB: elfogadták a riói készülési tervet, Czene alelnök lett

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hétfői közgyűlésén elfogadták a szocsi téli olimpiáról szóló beszámolót, valamint a 2016-os riói nyári ötkarikás játékokra való felkészülés programját és irányelveit.

 

Utóbbi szerint – ha minden sportágban optimálisan alakul a kvótaszerzés – 211-232 magyar sportoló vehet részt a brazíliai világeseményen.

A közgyűlés döntött a nankingi II. nyári ifjúsági olimpiai játékokon való részvételről és csapatkijelölésről, valamint arról, hogy Magyarország ott lesz a 2015-ös baki Európai Játékokon.

A közgyűlés Czene Attilát, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnökét 111 igen, és 2 nem szavazat mellett a MOB alelnökévé választotta.

Módosították az alapszabályt is, melynek értelmében – Schmitt Pál javaslatára – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mindenkori magyar tagjai ezentúl nemcsak a MOB közgyűlésen és az elnökségben, hanem az olimpiai sportágak versenysportjáért felelős szakmai tagozatban is szavazati joggal rendelkeznek.

A tagság elfogadta az elnökség 2013. évi szakmai beszámolóját, a könyvvizsgálói és a felügyelő bizottsági jelentést, továbbá a MOB 2013. évi beszámolóját és annak közhasznúsági mellékletét. A könyvvizsgálói jelentés szerint a MOB 2013-ban összesen 9 milliárd 547 millió 462 forint bevételt könyvelhetett el, az alaptevékenységét 40 millió 249 ezer forint, míg a vállalkozói tevékenységét 192 ezer forint pozitív eredménnyel zárta.

„Sikeres téli olimpián vagyunk túl, ugyanakkor az előttünk álló feladatokról, nagy nemzetközi versenyeken való részvételekről is döntöttünk – értékelt Borkai Zsolt, a MOB elnöke, a közgyűlés után.   – Remélem, fiataljaink az ifjúság számára legnagyobb versenyen, a nankingi ifjúsági olimpián is sikeresek lesznek. Ezen kívül a különféle jelentések elfogadása is szükséges volt ahhoz, hogy tovább tudjunk működni."

Borkai Zsolt hangsúlyozta: a magyar állam a tavalyi évben kiemelkedő összeggel támogatta a magyar sportot. Hozzátette: 2014-ben is hasonló nagyságrendű összegből tudnak gazdálkodni, s a MOB egyik fő feladata továbbra is az, hogy odafigyeljen, a pénzek a szövetségeknél és az egyesületeknél megfelelően legyenek felhasználva annak érdekében, hogy a magyar sport minél sikeresebb legyen. 

Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a magyar versenyzők az idei felnőtt világversenyeken eddig 63 olimpiai pontot szereztek az ötkarikás versenyszámokban.

A közgyűlésen MOB Érdemérmet vehetett át Tóth Krisztina hétszeres Európa-bajnok asztaliteniszező, Bodnár András olimpiai bajnok vízilabdázó, Elek István, a Magyar Súlyemelő-szövetség társelnöke, a MOB tagja, Pham Ngoc Chu vietnami üzletember, a MOB-tagja, a Magyar Súlyemelő-szövetség elnökségi tagja, Fenyvesi Csaba olimpiai bajnok vívó és Furkó Kálmán hétdanos karatemester. Posztumusz érdemérmet kapott Kolczonay Ernő olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó.

A közgyűlés előtt a MOB 2017 végéig meghosszabbította együttműködési megállapodását a Hunguest Hotelsszel.

2021.06.17 15:00:19

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A két olimpiai bajnok az Open Water Tournament nyílt vízi úszóbajnokság edzését látogatta meg. (x)

2021.06.15 23:29:05

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az egyenjogúság, az emancipáció témája a modern(ebb) társadalmakban örök feszültségforrás. A felesleges zsörtölődést megelőzve leszögezem, hogy nőpárti vagyok.

2021.06.15 08:12:10

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„Egyszer Dvéri Zsolt edzés után szólt, hogy »„Gyere, kicsi, rúgjunk egy-két szabadot!«”

2021.06.09 11:27:49

Egyéb egyéni B. D. K.

A 28 éves Paige Spiranac fotóitól felrobban az internet!

2021.06.07 21:52:07

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Június 11-én három helyszínen, Győrben, Budapesten és Debrecenben rendezik meg a DigitalTesiLIVE programot. (x)