Lehmann Csongor hatodik lett a „triatlon" Eb-n

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2023.06.04. 20:08
null
Lehmann Csongor hatodik helyen ért célba (Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János, archív)
Nem sikerült megismételnie tavalyi eredményét Lehmann-nak, ennek ellenére jó szájízzel hagyja el Madridot.

 

Az élet néha keresztülhúzza a terveket, így történt ez a triatlon Európa-bajnokságon is. A verseny reggelén változott a lebonyolítás, nem is kis mértékben, ugyanis az úszást kivették a programból, így tulajdonképpen duatlon lett belőle. A spanyolok egyébként már a versenyt megelőző napokban is felvetették a lehetőségét, hogy nem lesz úszó szám, mivel a madridi tó, amelybe csobbant volna a mezőny, nem felelt meg a tisztasági előírásoknak, a végső elhatározás azonban csak néhány órával a rajt előtt született meg. Ennek értelmében öt kilométer futással kezdtek a versenyzők, majd 39.2 kilométer kerékpározás és újabb tíz kilométer futás következett.

Magyar szemszögből különösen izgalmas versenyre volt kilátás, hiszen a 24 éves Lehmann Csongor a tavalyi, Münchenben szerzett Európa-bajnoki negyedik helyét követően idén nagy eséllyel pályázott dobogós pozícióra, amit mi sem igazol jobban, minthogy a tiszaújvárosi triatlonos viselte az egyes rajtszámot.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy felhőtlenül boldog voltam, amikor megtudtam, hogy nem fogunk úszni. A mezőny jobb úszói közé tartozom, az pedig, hogy öt kilométer futással kezdtünk, sokkal keményebb versenyt ígért, hiszen intenzív futórész után felszállni a kerékpárra nem olyan kellemes, mint amikor az ember a vízből jön ki” – mondta lapunknak Lehmann Csongor, hozzátéve, a verseny előtti rutinján is jócskán változtatott a módosítás.

A gyors lábú spanyolok bekezdtek az első futóetapon, élükön a végső győztes David Castro Fajardóval, ki is alakult tehát egy szökevénycsoport, Lehmann azonban azt a stratégiát választotta, hogy beosztja az erejét, és a végén hoz majd az élen haladókon.

„Szerencsére sokan túlvállalták magukat az élboly tagjai közül, úgyhogy elkezdtek szépen lassan »hullani«. A kerékpározás során estek is előttem, így meg kellett állnom, hogy ne keveredjek bele, de aránylag gyorsan vissza tudtam érni a második csoportra. A második futórész alatt kifejezetten meleg volt, meg is ütött, a táv derekán volt egy mélypontom, de sikerült kilábalnom belőle, így még a végén, ötszáz méterrel a vége előtt is tudtam előzni. Összességében elégedett vagyok a versenyemmel, érzésem szerint a hagyományos lebonyolításban oda tudtam volna érni a dobogóra” – ecsetelte a végkifejletet legmagasabban jegyzett triatlonosunk, aki végül a hatodik helyen ért célba. A viadal másik magyar férfi indulója, az úszásspecialista Dévay Márk még Lehmannál is rosszabbul járt a duatlonnal, 12. helye ennek fényében kifejezetten előkelő.

A nőknél két fiatal magyar versenyző volt ott a spanyol fővárosban, Sárszegi Noémi a győztes Jeanne Lehairhez képest tíz perc hátránnyal ért célba a 39. helyen, Peszleg Dominika viszont kört kapott, így nem érhetett célba.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, MADRID     
Férfiak. Európa-bajnok:
David Castro Fajardo (Spanyolország) 1:48:13 óra, 2. Jonathan Brownlee (Nagy-Britannia) 1:48:17, 3. Adrien Briffod (Svájc) 1:48:27, ...6. Lehmann Csongor 1:49:17, ...12. Dévay Márk 1:50:34. Nők. Eb: Jeanne Lehair (Luxemburg) 1:59:52 óra, 2. Lisa Tertsch (Németország) 1:59:59, 3. Cathia Schär (Svájc) 2:00:10, ...39. Sárszegi Noémi 2:10:13, Peszleg Dominika nem ért célba

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik