TÓTH ANITA 2021.07.22 21:16 Frissítve: 2021.07.22 21:51

Kékszalag: Vándor Róbert irányításával az RSM megvédte címét

Kiélezett küzdelmet és szoros befutót hozott az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, amelynek élmezőnye még világosban célba ért: Vándor Róbert irányításával az RSM megvédte címét.

 

Vándor Róbert irányításával az RSM megvédte címét (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK 

Előzetesen talán kevesen fogadtak volna arra, hogy összejön a címvédés (legutóbb 2017-ben történt meg, akkor Litkey Farkas révén), ám az RSM legénysége a tavalyi győzelem után folytatta az alázatos munkát, télen végrehajtotta a szükséges fejlesztéseket (meghosszabbította például a hajó hátulját és az árbócot), karban tartotta, amit kellett, felújította a sverteket, és mindez ahhoz vezetett, hogy nyert egy kis sebességet. Talán éppen ez kellett a győzelemhez csütörtökön, hiszen több mint 11 óra vitorlázás után mindössze egy perc volt a győztes hajó, és a vele egész nap ádáz csatában álló csúcstartó Fifty-fifty  között. 

„A szívem majd' kiugrik a helyéről, remeg a lábam, nehéz ilyenkor megtalálni a megfelelő szavakat – nyilatkozta a célban Vándor Róbert, aki tíz évet várt az első győzelemre, a másodikra azonban csak egyet. – Rettentő kemény csata volt, nagyon kellett sietni, hogy elsőként érjünk a balatonfüredi célba, de végig megtettünk minden tőlünk telhetőt. Tihanynál mélyebbre mentem, mint a Fifty, azt hittem, beragad, de nem így történt. Ráadásul visszafelé legnagyobb ellenfelünk „szele” fújt, de nekünk végig sikerült kapaszkodni mögötte, és amikor játékosabbá vált a szél, meg is előztük. Nagyon boldog vagyok, ez a siker valódi csapatmunka volt.”

Vándor korábban a Nemzeti Sportnak elmondta, a csapat összetétele nem változott, és a felkészülésük is a tavalyihoz hasonlóan alakult. Rögtön az első versenyen részt tudtak venni, meg is nyerték, és utána is első-második helyeket szereztek, meg persze amennyit tudtak, edzettünk is. Amennyit lehetett, beletettek ebbe a szezonba, és a tavalyihoz képest jó néhány területen érzékelhető volt javulás. A tavalyi tizennyolc óra sem volt könnyű abban a nagy melegben, és most is hasonlóan kis szeles versenyt jósoltak, ám végül az élmezőnynek nem kellett belevitorláznia az éjszakába, sőt, még szürkületben, nem sokkal naplemente után célba ért. 

A Fifty-fiftyt irányító Józsa Márton a verseny előtt azt nyilatkozta, jó szélben nem tartja elképzelhetetlennek a rekorddöntést sem (2014-ben ők 7 óra 13 perc és 57 másodperc alatt tették meg a távot), ám az idén erre nem volt esély már az előrejelzések alapján sem. Ők azonban kiélezett, és nem utolsó sorban fair küzdelmet vívtak, és végül másodikként értek célba a légvonalban 155 kilométeres táv megtétele után. 

Ez azonban csupán az élmezőny: a legendás tókerülő versenyen 556 hajó állt rajthoz, amelyek nagy része éjszaka, vagy pénteken nap közben éri majd el a balatonfüredi célt – sőt, a korábbi tapasztalatok szerint biztosan lesz olyan is, aki kihasználva a 48 órás szintidőt szombaton reggel kilenc óra előtt teljesíti majd a távot.

3. KÉKSZALAG RAIFFEISEN NAGYDÍJ, BALATONFÜRED
A végeredmény:
1. RSM (kormányos: Vándor Róbert), 2. Fifty-fifty (k.: Józsa Márton), 3. Audax Django (k.: Petrányi Zoltán)

2021.07.24 10:59:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Az MTVA vezérigazgatója ígéri, a magyar olimpiai aranyak garantáltan képernyőn lesznek.

2021.07.23 13:33:23

Egyéb egyéni KREBS ANDRÁS

Magyarország legelegánsabb szabadtéri rendezvénye idén is óriási közönségsikert aratott.

2021.07.20 16:02:24

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A divat és a sportolás összeegyeztethető? De még mennyire, hogy igen. (x)

2021.07.19 14:41:57

Egyéb egyéni BABJÁK BENCE

Az 1972-es olimpia a német sportsikerek helyett a mai napig a terrorizmust szimbolizálja.

2021.07.18 10:36:36

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

Időutazás a Győri Nemzeti Színház igazgatójával a családi futballörökségtől a Puskás-musicalig.