PIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLA, TUMBÁSZ HÉDI (fotó) 2019.11.29 10:09 Frissítve: 2019.11.30 02:33

Kajak-kenu: „Két arany, két ezüsttel a hátsó úton botorkáltam haza”

Szabó Szilvia háromszoros olimpiai ezüstérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok kajakosként rendkívül sikeres karriert hagyott hátra, amikor 2006-ban, 28 évesen letette a lapátot. Előre eldöntötte, ha nem jut ki egy világversenyre, azonnal abbahagyja.Sportágától azonban még tizenkét évig nem szakadt el, hiszen a kajak-kenu szövetség marketingeseként dolgozott. Egy idő után azonban úgy érezte, hogy tovább kell lépnie, a munkája rutinná vált. A kétgyermekes anyuka az új kihívásokat a Skyland Trambulin és Élménypark marketingeseként, valamint esküvői szertartásvezetőként találta meg. Videónkban beszél arról, hogy ez a munka pontosan mit takar, és miért válik hasznára az élsportolói múlt. 

Gyerekkorában a szülei azt akarták, hogy mindenképpen sportoljon. A balettről eltanácsolták, a művészi torna pedig nem vitte le az energiaszintjét. Így jött a kajakozás, amely egy édesapjával kötött fogadással indult, és egy szekrényszerzési akcióval vált komollyá. Hogy mi volt a fogadás tárgya, az a pénteki Nemzeti Sport Sportkrém mellékletéből kiderül, míg a szekrényszerzés folyamatát elmeséli a videónkban.

Pályafutása legfájóbb pontja, hogy a 2004-es athéni olimpián a női kajaknégyessel nem sikerült nyerniük. Ezt ott igencsak megsiratta, de mára már másképpen látja, hogy ő „csak” háromszoros olimpiai ezüstérmesnek mondhatja magát. Az ezüstérmekkel egyébként pályafutása legemlékezetesebb évében is meggyűlt a baja.

„2002-ben Szegeden rendezték az Európa-bajnokságot, ahonnan két arany, két ezüsttel úgy mentem haza, mint aki döntőbe sem jutott. A fű alatt hazabotorkáltam a hátsó úton, mert Kani néni nem volt elégedett”árulta el a háromszoros olimpiai ezüstérmes, tizenháromszoros világbajnok, kilencszeres Európa-bajnok korábbi kajakos. És hogy Fábiánné Rozsnyói Katalin , miért nem volt elégedett, és mi lett a következménye a rossznak ítélt szereplésnek, az ugyancsak videónkból tudhatják meg, amelyben arról is beszél, mikor tapasztalta meg először, hogy Kozák Danutából nagy bajnok lesz. 

Ha még ennél is többet szeretne megtudni Szabó Szilviáról, lapozza fel a pénteki Nemzeti Sportot!

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.

2023.05.25 15:33:37

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A gazdasági, társadalmi, kulturális háttér fellebbentése segít megismerni az ok és okozati összefüggéseket.

2023.05.22 23:12:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu