Hegymászás: „Biztos voltam benne, hogy nem tér vissza” – a hegymászó, aki utoljára látta Suhajdát

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.06.06. 12:18
null
Suhajda Szilárd (Fotó: a hegymászó Facebook-oldala)
Interjút adott a Blikknek Elia Saikaly hegymászó, aki utoljára látta Suhajda Szilárdot a Mount Everesten.

 

Suhajda Szilárd GPS-e utoljára 8795 méter magasról adott jelet, a csúcstól 50 méternyire, a Hillary-lépcső aljáról. Elia Saikaly akkor találkozott vele, amikor Szilárd felfelé tartott.

„Már elmúlt délután négy óra, amikor megláttam – mondta a Blikknek a hegymászó. – Nagyon lassan mozgott, de stabilan. Ekkor azonban már nagyon késő volt és még mindig nem érte el a déli csúcsot, ami azt jelentette, hogy hihetetlenül kockázatos volt a további mászás. Ráadásul az addig kedvező időjárási körülmények kezdtek rosszra fordulni, a szél erősödött, illetve elkezdett sötétedni.”

„Biztos voltam benne, hogy a rossz időzítés és az állapota miatt nem fog visszatérni. Tekintettel arra, hogy milyen lassan haladt, illetve a többi hátráltató tényezőre, nagyon kicsi volt a valószínűsége annak, hogy meg tudja járni az utat. Vissza kellett volna fordulnia – mondta Saikaly, aki a társával szintén oxigénpalack nélkül támadta a déli csúcsot, és bár sokkal gyorsabban haladtak Suhajdánál, a körülmények miatt inkább a visszafordulás mellett döntöttek. – Suhajda Szilárdnak nem volt hátizsákja, és úgy tűnt, nincs semmilyen vészterve. Nem akarok érzéketlen lenni, de nyilvánvaló volt, hogy nagyon kicsi az esélye arra, hogy ezt túlélje. Ő azonban elszánt volt, csak ment tovább. Próbáltam beszélni hozzá, azonban nem válaszolt. Amikor utoljára ránéztem, mindössze húsz méterrel volt a déli csúcs alatt, de még állt és ment tovább.”

Fotó: instagram.com/eliasaikaly)
Fotó: instagram.com/eliasaikaly)

 

Saikaly eddig tudta követni a magyar hegymászót, aztán már a barátja mentésével kellett foglalkoznia.

„Tragikus, ami történt. Véleményem szerint a rekordok hajszolása és a mászás nem éri meg, hogy kockáztassuk az életünket. Részvétemet küldöm a magyaroknak és Szilárd családjának.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik