H. Á. 2020.01.09 10:18

Év Sportolója Gála 2019: „Ez a magyar sport Oscar-gálája”

Az M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gálát természetesen a névadó szponzor, a közszolgálati sportcsatorna közvetíti január 16-án 20.30-tól a Nemzeti Színházból. Immár ötödször adja élőben az eseményt a közszolgálati sportcsatorna, a munka dandárja ezúttal az Antenna Hungáriáé.

 
A Nemzeti Színház öt éve impozáns színtere a gálának, a speciális helyszín nem kis kihívás elé állítja az eseményt élőben közvetítő közszolgálati sportcsatornát és a műsort készítő, részben a színpadi látványvilágról is gondoskodó Antenna Hungáriát (Fotó: Török Attila)

„A Facebook-csatornánkra a ta­valyi gála idején is sok százezren kat­tintottak – mondta lapunknak Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója. – Nem is csoda, hiszen mint mindegyik, a tavalyi is tele volt felejthetetlen jelenettel és pillanattal, mindegyik gála utána napokig beszédtémát szolgáltat az országban. Ez jól mutatja, milyen magas rangra emelkedett az esemény az elmúlt években mind a színpadi műsorok színvonala révén, mind a díjazottak, díjátadók jelenlétével. Ahogyan korábban már megfogalmaztam, ez az rendezvény a magyar sport Oscar-gálája.”

Az M4 Sport a közvetítés mellett különösen kötődik az egyik díjhoz, amelyet a gálán adnak át. Amíg ugyanis tizenegy kategóriában a sportújságírók szavazatai alapján választják ki a győztest, a tizenkettedik díjról, az Év magyar góljáról – részben – a szurkolók dönthetnek. A Magyar Labdarúgó-szövetség szakmai bizottsága által összeállított tíz gólra – amelyek kritériuma az volt, hogy a 2019-es naptári évben magyar játékos szerezze bárhol a világon, vagy bármilyen nemzetiségű futballista Magyarországon bármilyen osztályban – az M4 Sport hivatalos honlapján lehetett szavazni január 6-ig, a gálát felvezető sajtótájékoztató kezdetéig, mielőtt Szöllősi György, a gála szervezőbizottságának elnöke bejelentette az egyes kategóriákban versenyben maradó három-három jelölt nevét.

„Elmondhatom, hogy óriási volt az érdeklődés és a szavazókedv – tudtuk meg szintén Székely Dávidtól. Azt is elárulom, hogy rendkívül szoros volt a versenyfutás a legjobb három gól közé kerülésért, még az utolsó napon is változott az állás, ami meghatározta a döntőbe kerülést is.”

(A korábbi években a szavazás a legjobb három egyikére folytatódott egészen a gála kezdetéig, idén – követve a FIFA Puskás-díjánál is idén először alkalmazott módosítást – a döntősök közötti sorrendet már egy szakértői zsűri szavazza meg.)

Miközben az M4 Sport élőben közvetíti a gálát, szakmai partnere, az Antenna Hungária gondoskodik magáról a műsorkészítésről, és jelentős részt vállal a színpadi látványvilág megteremtésében is.

„Az Antenna Hungária régiós viszonylatban is egyedülálló műsorgyártási kapacitással büszkélkedik, tavaly több mint ezerötszáz produkció gyártásában vett részt, legyen szó sport-, kulturális vagy egyéb rendezvények közvetítéséről – mondta lapunknak Gerlei Gyöngyvér, az Antenna Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója. – Az idei gálát kifejezetten erre az alkalomra készülő, látványos audiovizuális színpadtechnikai megjelenítés mellett tizenkét kamerával közvetítjük.”

Az Antenna Hungária további látványos elemekkel bővíti a közvetítés színvonalát, így például színpad feletti, távvezérelhető kamerával, drónos és flashmob felvételekkel, továbbá interjúkkal jelentkezik a vörös szőnyeg mellől és a vegyes zónából is.

A gála csaknem 100 négyzetméteres felületű LED-fal-rendszerét idén is az Antenna Hungária csapata tervezi és kivitelezi. A tervezéskor figyelembe kellett venniük a gála teljesen szokatlan, ám ettől még látványosabb sajátosságait. Ez a nagyon izgalmas és felettébb érdekes installáció egy mozgatórendszerrel teszi még látványosabbá a gála menetét. Az Antenna Hungária csaknem ötven munkatársa gondoskodik az esemény technikai hátterének zavartalanságáról – tudtuk meg.

TUDTA?
A Seyu applikáció révén a sportrajongók tudnak szurkolói fotókat, buzdító üzeneteket is küldeni az M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gála díjaiért versengőknek, ily módon is kifejezhetik támogatásukat, rajongásukat egy-egy sportoló, edző vagy csapat iránt. Ezek a szurkolói fotók megjelennek a gála felvezetése során a közösségi médiában, és magán a gálán is fel-felbukkannak majd a kivetítőn a legkreatívabb szelfik. További részletek a seyu.hu weboldalon.

„Nemcsak magánemberként, hanem a cég menedzsmentjének tagjaként is fontosnak tartom a sport támogatását, valamint széles körben kínálunk termékeket, szolgáltatásokat sportlétesítmények, sportszövetségek, sportegyesületek részére” – fogalmazott Gerlei Gyöngyvér, aki büszke arra, hogy az Antenna Hungária a 2019-ben is olyan sportesemények televíziós műsorát készítette el, mint a kajak-kenu világbajnokság, az asztalitenisz-vb, a vívó-vb, a World Urban Games, a junior úszó-vb, a birkózó Eb, a mountain bike Eb, az úszóvilágkupa, az ICF kajak-kenu sprint- és szlalomvilágkupa, az asztalitenisz world tour, a cselgáncs GP vagy a vízilabda-világliga mérkőzései, a Ferencváros futballcsapatának Európa-liga-találkozói, a Formula–1-es Magyar Nagydíj közvetítése.

A televízió-műsornak külön kommentátora nem lesz, a csatorna az élő műsort – amelynek házigazdája az M4 Sport népszerű műsorvezető-riportere, Tihany Viktor (az ő bemutatását lásd keretes írásunkban) – továbbítja a nézőknek.

A gála január 16-án 20 óra 30 perckor kezdődik, a korábbi évek gyakorlatával ellentétben azonban ezúttal nem lesz felvezető műsor a sportcsatornán, amely aznap 19 órától közvetíti a Magyarország–Spanyolország mérkőzést a vízilabda Európa-bajnokságról, és annak lefújása után kapcsol a Nemzeti Színházba, a gála kezdetére – tudtuk meg Székely Dávid csatornaigazgatótól.

A gálaest után Kovács „Kokó” István – aki ökölvívóként maga is kétszer, 1991-ben és 1996-ban az év férfi sportolója volt Magyarországon – kérdezi az érkező sportolókat, sztárvendégeket a Sporthíradóban, természetesen a győztesek is először az M4 Sport kamerái előtt szólalnak meg.

A MŰSORVEZETŐ: TIHANY VIKTOR
A közszolgálati sportcsatorna kunszentmiklósi születésű riportere, műsorvezetője, Tihany Viktor – miután évek óta közreműködött a gálán az eseményt felvezető sajtótájékoztatók moderátoraként és a vörös szőnyeg melletti riporterként – először lesz az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála műsorvezetője.
Sportolóként évekig kosárlabdázott, újságírói tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem magyar–kommunikáció szakán végezte, még egyetemi éveiben gyakorlatot szerzett a kiskunmajsai Rádió Majsánál, televíziózott Szegeden a Telin Tv-nél, majd a VTV Szegednél már belsős munkatársként. Ott főleg közéleti műsorokban dolgozott, de gyermekkora óta arra vágyott, hogy sportriporter legyen, ezért 2011-ben a Digi Sporthoz szerződött, onnan „igazolt át” a 2015-ben útjára induló M4 Sporthoz, amelynél elsősorban a labdarúgó-, a kosárlabda-, a kézilabda- és a kajak-kenu közvetítések alkalmával találkozhatnak vele a nézők.
„Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála műsorvezetése mérföldkő a pályafutásomban – mondta Tihany Viktor. – Hatalmas kihívás, hiszen a hazai sportélet egyik csúcseseményéről van szó, óriási hagyományai vannak, a sportolók és a nézők is kiemelt figyelemmel követik. Hatvankettedik alkalommal szavaztak a sportújságírók, ha csak leírjuk egymás után a számokat egytől hatvankettőig, az is eltart egy darabig, érdemes belegondolni, milyen távlatról van szó. Egyedül még nem vezettem ekkora volumenű műsort, szóval, izgatottan várom az estét. Már az esemény felvezető sajtótájékoztatója is különleges feladat, minden alkalommal megfogott a pillanat, amikor beléptem a Nemzeti Színház művészbejáróján. A gálán egymást követik majd a sportlegendák, méghozzá a színpadon, amely olyannyira kultikus helyszín, hogy már a gondolattól is libabőrös lesz az ember. Biztos, hogy kérek majd tanácsokat a kollégáktól, akik korábban vezették a gálát, és arra törekszem, hogy minden díjazott és díjátadó, valamennyi vendég jól érezze magát a színpadon, hiszen nekik életük egyik nagy élménye lehet ez.”

 

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.

2021.01.18 10:59:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egészséges élethez nem csupán a testmozgás szükséges. (x)

PR