Európai Játékok: Pekler Zalán a világranglista éléről várja a wroclawi versenyt

Vágólapra másolva!
2023.06.16. 09:52
null
A világranglista-vezető Pekler Zalán az Európai Játékokat és az olimpiai kvótát vette célba (Fotó: Földi Imre)
A sikerek hatására magabiztosabb lett Pekler Zalán, aki 10 méter légpuskában májusban világcsúcsot lőtt, az Európai Játékokra pedig az olimpiai kvótaszerzés reményében utazik.

Bármi is történjen a hátralévő hat és fél hónapban, biztosan ez az év lesz Pekler Zalán pályafutásának eddigi legjobbja. A 23 éves komáromi sportlövő négy aranyérme mellett légpuskával világcsúcsot is lőtt a világkupa-sorozatban, és bár rekordját másfél órával később a kínai Seng Li-hao megdöntötte, a szenzációs, 636.2 körös eredményt (10.6-os átlag, ugyebár) senki sem veheti el tőle. Ezek után aligha meglepő, hogy a férfi légpuskások világranglistáján Pekler áll az élen, aki az Európai Játékokon 50 méter összetettben is lőállásba lép – az érmek mellett olimpiai kvótákért is zajlik a küzdelem. Kiváló puskásunk a Fehér úti lőtéren két klasszis, az Európa-bajnok szlovák Patrik Jány és az Eb-bronzérmes horvát Miran Maricic társaságában készül a viadalra.

A MAGYAR INDULÓK
Férfiak. Puska.   Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István.  Pisztoly. Bartók Csaba, Tátrai-Fejes Miklós. Nők. Puska. Bajos Gitta, Dénes Eszter, Lovász Dorina, Mészáros Eszter.
Pisztoly. Jákó Miriam, Major Veronika,
Sike Renáta. Korong. Skeet.Pongrátz Bianka.
Trap. Tömör-Tones Petra

„Nagy reményekkel várom a versenyt  – jelentette ki Pekler Zalán. – Az egyéni olimpiai számokban egy-egy párizsi kvótát is kiosztanak, nagyon bízom benne, hogy az egyiket megcsíphetem. Jól sikerült eddig az év, több világkupaversenyt is megnyertem, és a formámmal is elégedett vagyok, ezért bizakodva várom az Európai Játékokat. A sportlövészetben elengedhetetlen, hogy higgadtan álljunk lőállásba, én a sikereknek köszönhetően magabiztosabbá váltam. Mindig az a legfontosabb, hogy élvezzem, amit csinálok, jól érezzem magam a verseny közben. Összetartó csapat, jó közösség alakult ki a sportlövőknél, örülök, hogy részese lehetek. Ezúttal tizennégyen utazunk Lengyelországba, a férfi puskások egyéni számaiban is induló Péni Istvánnal felfelé húzzuk egymást, egyre magasabbra tesszük a lécet.”

Az idei Európai Játékok különlegessége, hogy nemcsak Krakkóban, hanem a környező Malopolska régió 11 városában is rendeznek versenyeket – a kivételt a sportlövészet jelenti, Wroclaw csaknem 300 kilométerre található a központi helyszíntől. A lőtér egyébiránt nem ismeretlen a mieinknek, tavaly ott rendezték a 25 és 50 méteres Európa-bajnokságot, amelyen a pisztolyos Sike Renáta bronzérmes lett.

„Európai Játékokon még nem vettem részt, olimpián  viszont már voltam Tokióban. Annak nem örülök, hogy az esemény krakkói központjától távol versenyzünk, ezért kevésbé leszünk benne a sportolói életben, de remélem, hogy Párizsban ezt is pótolhatom – mondta Pekler.  –  Nem érzem nyomásnak, hogy a légpuskás világranglista éléről várom a lengyelországi versenyt, sőt, inkább pluszmotivációt jelent – tízesekre éhesen indulok, szeretném megőrizni az első helyemet a rangsorban.”

Pekler Zalán és Péni István mellett női puskásaink és pisztolyosaink is eséllyel pályáznak a döntőbe jutásra. A sportlövők versenyeit június 22. és július 2. között rendezik Wroclawban.   

Kropkó Márta új fejezetet nyithat a pályafutásában

Háromhetes svájci edzőtáborban készült az Európai Játékokra a triatlonista Kropkó Márta, aki a női mezőny legfiatalabb indulójaként szeretné megmutatni, hogy mire képes.

A Nowa Huta-tó piknikezők, strandolók és horgászok kedvenc helye Krakkóban, ám június végén az öreg kontinens legjobb triatlonistái úsznak, kerékpároznak és futnak a környéken. Noha olimpiai kvótákat még nem osztanak ki, az Európai Játékok fontos pontszerző verseny a sportágban, amelyre mindkét nemben és vegyes váltóban is erős mezőny gyűlik össze – hogy mást ne mondjunk, a nőknél a friss Európa-bajnok luxemburgi Jeanne Lehair is rajthoz áll.

A mindössze húszéves Kropkó Márta már hozzászokott, hogy ő a legfiatalabb induló, de szeret tapasztalt riválisok ellen versenyezni, és fejlődési lehetőségként tekint az Európai Játékokra. A kétszeres aquatlon-világbajnok sportoló a hétvégén világkupaversenyen vesz részt a mexikói Huatulcóban, a Nemzeti Sportnak azonban a zürichi repülőtérről nyilatkozott, ugyanis a svájci válogatottal közös háromhetes edzőtáborral készült a közelgő megméretésekre.

„Gyönyörű környezetben készültünk, életem egyik legjobb élménye volt – kezdte Kropkó Márta.Hetente általában huszonnégy órát edzettünk, a reggeli úszás után délután futás és biciklizés szerepelt a programban. Mivel mindannyiunknak más az erőssége, egymást húztuk előre a svájci triatlonistákkal, biztosan meglesz a hatása a nehéz felkészülésnek. Sokat tanultam az edzőktől, igyekeztem új úszótechnikát kialakítani, és barátságok is szövődtek, az edzések mellett piknikeztünk, fürödtünk vagy csak kiültünk a tópartra beszélgetni. Újult energiával vágok neki a mexikói és a krakkói versenynek, és alig várom, hogy visszatérjek Svájcba.”

A korosztályos világversenyeken elért sikerei után a felnőttmezőnyben is bizonyítana Kropkó, aki úgy érzi, új fejezetet nyithat pályafutásában. A tehetséges sportoló nem helyezésben, de még nem is időeredményben fogalmazta meg elvárását az Európai Játékokra.

Ha kihozom magamból, amire képes vagyok, biztosan nem kell szégyenkeznem – hangsúlyozta a versenyző.  – Telefonon tudtam meg, hogy indulhatok az Európai Játékokon, de csak akkor tudatosult bennem, hogy tényleg ott lehetek Lengyelországban, amikor átvettük a formaruhákat. Azért dolgozom nap mint nap, hogy nagy világversenyeken állhassak rajthoz, mindent megteszek azért, hogy méltóképpen képviseljem Magyarországot. Futásban és kerékpározásban még szeretnék javulni, és egyelőre úszásban sem én vagyok a világ legjobbja, vagyis hosszú út, sok munka áll előttem.”

Egyéniben a nőknél (június 27.) és a férfiaknál (június 28.) egyaránt három versenyzőnk indul az Európai Játékokon, míg mix váltóban (július 1.) egyelőre nem hivatalos indulóink névsora, ami biztos, hogy10 órakor dördül el a rajtpisztoly mindhárom számban.

A MAGYAR INDULÓK
Férfiak. Egyéni.  Dévay Zsombor, Dobi Gergő, Kiss Gergely.
Nők. Egyéni.Bragmayer Zsanett, Kropkó Márta, Sárszegi Noémi.
Mix váltó.



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik